"Aquí y ahora" de Jim Thompson
8Valoració

“Pop. 1,280”, “The getaway”, “After Dark, my sweet”, “The killer inside me”, “The grifters”, “A hell of woman”, “The Killing” o “Paths of glory”… Els hi sona alguna d’aquestes obres? Han gaudit d’algun d’aquests llibres o guions cinematogràfics?

Doncs són de Jim Thompson, un dels pilars de la novel·la negra i especialment un dels que més i millor la va modernitzar i, potser, enfosquir. En aquest breu article tenim el plaer de comentar el seu primer llibre, cortesia de la magnífica col·lecció de RBA, de tints autobiogràfics.

Jim Thompson va néixer pràcticament amb el segle XX, el 1907 a Oklahoma. Fill d’un xèrif adinerat, en algunes pàgines diuen que corrupte, que va tenir fortuna amb els pous petrolífers. Però per diverses raons la família es va arruïnar. El jove Jim va haver de començar a guanyar diners en tot tipus de treballs mal pagats, algun d’ells nocturns, la qual cosa li va fer conèixer a qui seria un dels seus companys més lleials durant tota la seva vida: l’alcoholisme.

Durant aquests anys els seus relats havien estat publicats en importants revistes i havia aconseguit alguns reconeixements molt llorejats en els EUA. La seva germana, la seva mare i la seva esposa serien molt importants perquè mai deixés d’escriure. Ja en els anys 40 per fi començarien a publicar les novel·les i més tard a treballar també com a guionista.

Emfatitzem aquesta primera etapa en la biografia de l’escriptor i la seva frustrant primera etapa com a escriptor perquè és exactament l’argument de la seva novel·la. L’autor no escatima autocrítica cap a si mateix i la seva família. Realitza una anàlisi de la seva estructura familiar i de la seva presa de decisions amb un dolor i violència moral gens dissimulat.

I és que Jim Thompson és un escriptor que, especialment quan escriu en primera persona, et mira a la cara com a lector. Però ho fa molt a prop, li pots olorar l’alè de whisky barat. Pots notar el dolor, el sofriment, la misogínia enfurismada, l’odi cap al seu entorn i el millor de tot, ho saps perquè en realitat també parla de tu mateix, estimat lector.

Potser no és una novel·la exemplar del que seria la seva obra posterior, aquí no hi ha rastre dels seus xèrifs corruptes o els seus assassins en sèrie que no suporten follar als seus amants. Aquí només hi ha un pare de família que ofega el seu monòton dia en alcohol barat que compra recollint monedes i treballant en una absurda fàbrica d’avions militars. Però si un es submergeix en la resta de títols d’aquest gran entre els grans pot fàcilment rastrejar la llavor de la resta dels seus protagonistes. I tot això ho fa amb alguns trets que es poden trobar en moltes de les seves obres: l’amoralitat dels personatges, aquest estil sobri i molt cru.

En definitiva, una gran obra. Una sublim autobiografia que descarrega tota la seva fúria en les nostres ments.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490064634
Pàgines: 304
Preu: 18 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies