The Immortal World Tour” està a punt d’aterrar a Barcelona. Del 17 al 21 d’abril, el Palau Sant Jordi s’omplirà de màgia per partida doble, la de dos grans de l’espectacle, Michael Jackson i el Cirque du Soleil. Una combinació única en un show electrificant en que la creativitat del Cirque du Soleil oferirà la seva visió de l’esperit, passió i cor del geni que va transformar per sempre la cultura del pop mundial.

Però darrere aquests dos gran noms convertits gairebé en marques comercials, s’amaga la feina del coreògraf Jamie King, autor i director de show. No és The King of Pop, però gairebé ho és dels Tours, i és que a banda de crear coreografies per Madonna o Britney Spears, i ballar al costat de Michael Jackson o Prince, també és el director d’algunes de les gires més espectaculars del pop. Vet aquí un repàs en 10 clips a la seva moguda carrera.

1. Prince

Prince a “Betcha by Golly Wow”

Ves per on que a principis dels noranta Prince tenia un nightclub a Los Angeles anomenat Glam Slam West. Doncs allà treballava Jamie King creant un nou show cada setmana amb les cançons que Prince no podia publicar comercialment per marrons legals amb la Warner. De fet King va crear la coreografia que apareix en el videoclip “Betcha by Golly Wow” i també la que va acompanyar a Prince en la seva actuació en els American Music Awards de 1993. Després de l’actuació Madonna va contactar amb King per reclutar-lo.

2. Madonna

Madonna i Jamie King.

La relació de Madonna amb Jamie King ha estat d’allò més fructífera. Tot va començar amb la coreografia pel videoclip de “Human Nature”, en el que Jaime va enamorar a Madonna. Més tard vindrien els clips de “Don’t tell me”, “Die Another Day”, “American Life”, “Hung up”, “4 minutes” o aquest “Sorry”, que també dirigeix. Però la seva relació professional va més enllà, i és que Jamie és el director de 4 de les gires de la cantant, “Drowned World Tour”, “Re-Invention Tour”, “Confessions Tour” i “Sticky & Sweet Tour”, així com també ha estat el creative producer de la més recent, “MDNA Tour”. Les dues darreres ostenten el rècord de ser les gires d’una artista femenina més taquilleres de tots els temps. King va dirigir també un dels esdeveniments musicals dels darrers anys, l’actuació de Madonna en el final de la Superbowl de l’any passat.

3. Spice Girls

Les Spice Girls a “Return of The Spice Girls Tour”

L’any 1999 la pel-roja de les Spice Girls provava sort en solitari amb el tema “Look at me”. Pel seu videoclip va comptar amb un atractiu grup d’elegants ballarins que a les ordres de Jamie King omplien d’energia els darrer minuts de la peça. La aventura no va funcionar gairebé però la experiència va ser gratificant. Anys després Geri Halliwell i la resta de noies picants van pensar en King per a que dirigís la seva anecdòtica gira de retrobament, “Return of The Spice Girls Tour”, l’any 2008.

4. Ricky Martin

Ricky Martin a “She Bangs”.

Entre l’any 1999 i el 2000, la col·laboració entre aquests dos homes de sang llatina va ser d’allò més estreta. King és el responsable de les coreografies dels videoclips de “Shake Your Bon Bon” i “She Bangs”. “Livin’ la Vida Loca Tour” (1999) va ser una de les primeres grans gires dirigides per King, que anys després tornaria a anar de gira amb Ricky Martin amb la “Black & White Tour” (2007).

5. Britney Spears

Britney Spears a “Oops... I Did it Again Tour”

Més de deu any d’incondicional retrobada confiança són els que porta Britney Spears dipositant en Jamie King. L’any 2000, King dirigeix “Oops… I Did it Again Tour”, i nou anys després torna a rebre una trucada de la Spears per possar odre en el seu particular circ, “The Circus Tour”. Una experiència gratificant si considerem que dos anys després van repetir junts amb “Famme Fatale Tour”. Aquí us deixem l’encàrrec que va fer per les seves dues millors clientes l’any 2003: “Me against the music”.

6. Christina Aguilera

Christina Aguilera i Britney Spears als premis MTV de 2003.

Una altra que ha repetit en mans de Jamie King és Christina Aguilera, que s’ha posat sota la seva batuta en el “Stipped Tour” (2003) i “Back to Basics Tour” (2006). Dues gires que tenien com a protagonista una Aguilera ben diferent i per tant requerien de tota la creativitat de King per envoltar-les amb uns mons ben particulars. I tornem enrere, amb Madonna i Britney Spears. Us recordeu del petó que van protagonitzar totes tres en els premis MTV del 2003? va ser idea del Sr. King.

7. Rihanna

Rihanna i Jamie King.

Junts van protagonitzar una de les campanyes més mogudes de Nike ara farà set anys. Roba esportiva, coreografia i música es donaven de la mà en el Nike Rockstar Workout, amb el tema “S.O.S.” de Rihanna com a bandera. Naixia així una nova relació professional que donaria com a fruits anys després un parell de gires, “Last Girl on Earth Tour” (2010) i “Loud Tour” (2011).

8. Celine Dion

Celine Dion a “Taking Chances Tour”

Jamie va ser responsable de posicionar la Celine Dion (justament per darrere de Madonna) com la protagonista de la tercera gira -protagonitzada per una artista- més taquillera de tots els temps. Amb “Taking Chances Tour” (2008) va combinar actuacions plenes de color, moda i ball amb el repertori més conegut de la cantant. Tot i l’èxit aconseguit va ser la primera i última vegada en que van treballar plegats.

9. Jennifer Lopez

Jennifer Lopez i Jamie King.

El millor ball que s’ha fotut mai la Lopez és obra i gràcia de King. I aquest és sens dubte el de “I’m Glad” de 2002, en la que Jennifer Lopez emulava a la protagonista de “Flashdance”, Jennifer Beals. 10 anys més tard tornen a treballar junts i molt. No solament a dirigit les gires “Dance Again World Tour” i “Summer Tour 2012” (amb Enrique Iglesias), sinó que a sobre, al costat també de Marc Anthony, presenten en latin talent show “Q’Viva! The Chosen”, que ha tingut també la seva versió com a show en viu.

10. Michael Jackson

Jamie King i Michael Jackson en el "Dangerous Tour".

I amb Michael Jackson li va caure el gran premi. A l’època de “Dangerous” va tenir la sort de ballar al costat d’un King amb corona, the King of Pop. Jamie inclou en el seu currículum dues de les actuacions més memorables de Jackson en aquells temps, la de la mitja-part de la Superbowl de 1993 i l’actuació en els American Music Award d’aquell mateix any. Ara, al front del Cirque de Soleil, ha obtingut un èxit tan gran amb “The Immortal” que ja han estrenat “One”, un nou show permanent resident a Las Vegas amb la figura de Jackson com a protagonista. Ens agafa una mica lluny però com a mínim tenim l’oportunitat de gaudir de “The Immortal” al Palau Sant Jordi d’aquí uns dies. Jo no perdria l’oportunitat.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies