En aquesta midseason televisiva una nova cadena s’estrena en el camp de les sèries de ficció. Es tracta ni més ni menys que del History Channel. I si a la petita pantalla ja hem pogut veure com les gastaven a la Roma imperial, a l’edat mitjana a Anglaterra o a la Itàlia dels Borgia, ara demanen pas una raça i una època més oblidades per la televisió: els víkings.

El projecte ha estat posat en mans de Michael Hirst, que tot i que l’any passat no va fer gaire fortuna amb la cancel·lada ‘Camelot’, si ha fet carrera com a creador i guionista d’altres ficcions històriques com la sèrie ‘Els Tudor’ o la saga cinematogràfica dedicada a la reina ‘Elizabeth’ d’Anglaterra. Hirst canvia doncs les intrigues monàrquiques i les llegendes anglosaxones que semblava dominar més, per ficar-se en el terreny més estrany i menys documentat de les tribus víkings.

Per fer-ho es centra en la figura de Ragnar Lothbrok, un dels majors herois de les llegendes escandinaves. Ragnar (Travis Fimmel) viu en una petita granja d’un poblet pertanyent als dominis del Earl Haraldson (Gabriel Byrne). Està casat amb Lagertha (Katheryn Winnick), una dona molt capaç de cuidar-se sola en un món d’homes salvatges, i és pare de dos fills. La família porta una vida tranquil·la respectant les tradicions i creences del seu poble i esperant que com cada any Haraldson els convoqui en assemblea per encomanar-los una missió de saqueig per obtenir riqueses per la comunitat. I com cada any, Haraldson els torna a encomanar anar a l’est, un lloc on no hi ha massa tresors a conquerir però tampoc massa perills. Però Ragnar està convençut de que és possible navegar cap a l’oest i descobrir terres més riques. Així que amb l’ajuda del seu germà Rollo (Clive Standen) i l’estrambòtic constructor de vaixells Floki (Gustaf Skarsgård), es disposa a contradir les ordres del seu cacic i canviar per sempre la història dels vikings.

Travis Fimmel és Ragnar Lothbrok a "Vikings"

Amb un pressupost de 40 milions de dòlars, una cuidada producció i un rodatge en paratges naturals d’Irlanda, ‘Vikings’ esdevé una sèrie de factura cuidada. A la vegada també és un producte propi del canal que l’ha dut a terme, de manera que no estem davant d’una sèrie carregada d’acció, intriga i complicades trames sinó que el component històric hi pesa molt; no perquè pretengui fer una recreació rigurosa sinó per la voluntat de transmetre l’essència de la manera de ser d’una gent i un moment.

Així doncs, tot i el gènere, un ha de descartar comparacions amb altres produccions com ‘Spartacus’, ‘Borgia’, ‘Tudors’ o fins i tot ‘Joc de Trons’. A ‘Vikings’ no hi ha festivals de sang i fetge, trepidants girs argumentals ni complicades intrigues de palau. El plantejament és molt més senzill i directe, el que podrà semblar lent o avorrit als fans d’aquells elements. Però per contra ‘Vikings’ guanya interès per com aprofita una ficció per anar retratant les peculiaritats d’aquella societat: les seves estructures jeràrquiques i familiars, els seus déus i supersticions, com concebien el món encara com un tros pla de terra subjectat per una màgica serp, com s’inventaven rudimentaris artefactes per navegar, les seves estratègies de guerra… i ja més endavant quan aconsegueixen arribar a Anglaterra, com col·lisiona tot el seu món amb la societat i la religió dels seus veïns.

Gabriel Byrne a "Vikings"

De Lothbrok es diu que va arribar a reunir una força de milers d’homes i un centenar de vaixells i que no només va atemorir Anglaterra, sinó que també va arribar a l’oest de França i a atacar París navegant pel Sena. Així que les seves aventures poden anar donant joc a la sèrie per una temporada. De moment aquesta primera tanda en tindrà 9.

De moment l’acollida no ha estat gens dolenta. Tot i opinions dispars, la crítica ha estat força favorable, assolint una nota mitja de 70 sobre 100 entre les ressenyes recollides a Metacritic. Una nota que, tot i alguns comentaris desfavorables després del pilot, el públic ha anat elevant fins al 8,5 a mida que avançaven els capítols. Bones noticies doncs per aquesta nova aposta del History Channel per les sèries, que amb l’estrena de ‘Vikings‘ aparellada amb una minisèrie sobre la Biblia, va aconseguir 6,2 milions d’espectadors el primer dia i 2 milions més en la posterior reemisió.

Vikings

A “Vikings” doncs cal apropar-s’hi amb un esperit quasi didàctic, sense exigir-li una muntanya russa d’emocions, o un acabarà frustrat de seguida si espera més complexitat de la que hi ha. Els dos o tres primers capítols són especialment lents i poden fer abandonar el viatge a qui demani a la sèrie el que ofereixen les seves competidores del gènere. Però quan s’assumeix aquest fet i es veu més enllà de la trama en sí, els capítols van desplegant tot un seguit de curiositats i temes interessants per qui a més de passar l’estona sense complicacions vulgui aprendre una mica com vivien i veien el món aquests aguerrits habitants del nord d’Europa del segle VIII.VIKINGS

Creador: Michael Hirst
Guionista: Michael Hirst
Directors: Ciaran Donnelly, Ken Girotti, Johan Renck
Intèrprets: Travis Fimmel, Clive Standen, Gustaf Skarsgård, Gabriel Byrne, Katheryn Winnick, Jessalyn Gilsig, George Blagden
Música: Trevor Morris
Durada dels capítols: 45 minuts (9 capitols)
Data d'estrena: 3 de març de 2013
Cadena Emissió: History

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X