De la secció Atlas de l’Atlántida Film Fest us portem avui un parell de pel·lícules de directors consolidats i molt interessants. D’una banda, “The We and the I” de Michel Gondry, film d’adolescents que serveix per inaugurar la secció, i de l’altra, “Stories we tell” de Sarah Polley, un interessant experiment a mig camí entre la realitat i la ficció.

The We and the I

The We and The I

“The We and the I” ha estat el film escollit per obrir la secció Atlas de l’edició d’enguany de l’Atlàntida Film Fest, i no és casualitat. Per una banda tenim a Michel Gondry dirigint el projecte, un home que amb segell propi creador d’un univers que inclou títols com “Olvídate de mi”, “Rebobine, por favor” o “La ciencia del sueño”, i alguna que altra patacada com “The green Hornet”. Un perfil que s’adapta molt bé al del festival, sempre a la recerca d’un cinema diferent. D’altra banda està la temàtica del film, que enllaça a la perfecció amb el leitmotiv d’aquesta edició del festival, centrat en la Lost Generation, una generació de joves perduts en una crisi, no necessàriament econòmica, en la que falten brúixoles i sobren imants.

El film segueix a una colla de companys d’institut al Bronx que viatgen en bus de retorn a les seves respectives cases el darrer dia de classe . Gairebé sense abandonar el bus, més que amb algun que altre fashback a mode de gravació en mòbil, Gondry aconsegueix de manera extraordinària fer un retrat, tant de grup com alguns individuals, el We i el I dels que parla en títols, explorats de manera intel·ligent per un guió que ben podria haver signat Robert Altman en col·laboració amb Spike Lee. La utilització de la banda sonora, plena de referències dels vuitanta en la que abunda el hip-hop, així com una bona col·lecció de trapelleries made in Gondry fan d’aquesta curiosa road movie un viatge d’allò més interessant. I.Z.P.

Puntuació: 8

Stories We Tell

Stories We Tell

Dins de la secció Atlas un altre dels grans noms és de l’actriu, guionista i directora Sarah Polley. D’ella ens arribaStories we tell” el seu últim i personalíssim treball darrera la càmera. Tant com a intèrpret com quan es va llençar a fer de realitzadora, Polley sempre ha optat per històries humanes i íntimes i aquesta vegada fa un gran salt més enllà posant el focus sobre la seva pròpia família i sobre sí mateixa.

Stories we tell” ben bé podria haver estat un drama familiar de ficció a l’ús, amb una mica de misteri i també uns grams d’humor. Però el que el fa un film especial és que Polley decideix explicar-lo en forma documental, seient familiars i coneguts en un sofà perquè vagin desgranant mica en mica els seus records sobretot centrats en la figura de la seva mare, Diane, i en saber qui va ser el seu autèntic pare.

Mentre la seva càmera va filmant els testimonis de germans i germanes, les veus d’aquests s’acompanyen de imatges d’arxiu de les persones a qui van fent referencia, recolzant i matisant el què diuen els qui conten la història. Així es va construint davant dels nostres ulls el retrat d’una família. I a la vegada, la directora ens transmet com el retrat de la seva família, com segurament passaria amb la de qualsevol de nosaltres, sovint no és més que el resultat d’anècdotes i de records d’uns i altres que poden entrar en contradicció, de moments als que uns donen més importància que altres o fins i tot de fins on podem arribar a haver mitificat determinades persones. Aquest esdevé un exercici molt interessant, sobretot pel que té de transcendent i extrapolable. I és que a banda de resultar interessant pel que veiem en pantalla i com ens atrapa amb el seu estil natural i realista, també ho és quan un va pensant què en sortiria de fer un experiment similar a casa. I.M.

Puntuació: 8

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X