"Terra" de David Vann
7Valoració

El nom de David Vann va començar a sonar quan el 2010 la seva novel·la curta “Sukkwan Island” va aconseguir el premi Llibreter. La seva interpretació cruenta de les relacions familiars i personals contrastant amb l’ambient fred de la seva Alaska natal va impactar i li va valer la comparació amb grans noms com Cormac McCarthy.  Després va arribar “Caribou Island” que seguia l’estela del títol anterior en cruesa i ambient fred i ara ens porta “Terra”, una novel·la on les relacions es plantegen en termes similars però situades a la càlida Califòrnia.

La família formada per Galen i la seva mare semblaria a primer cop d’ull d’allò més normal. Però ben ràpid s’endevinen unes relacions enquistades i pocs sanes, relacions que són encara pitjors amb la germana de la seva mare i la seva cosina. A poc a poc la realitat familiar es va desgastant fins a arribar a convertir-se en un drama d’una gran brutalitat.

“Terra” no és una lectura fàcil ni tampoc una lectura animada. No és fàcil recomanar aquest autor a persones que estiguin en un moment complicat o amb una gran sensibilitat. Perquè Vann no fa un retrat agradable de les relacions i de la família; just al contrari, l’autor dibuixa un món desagradable, ple de mentides, de persones dolentes, d’excessos i de crueltat. A “Terra” l’escriptor dona un pas encara més lluny, escenificant una relació malaltissa que en la seva part final obliga a apartar els ulls del llibre per poder suportar tanta degradació.

“Terra” es divideix clarament en dues parts. La primera ens mostra la situació familiar de Galen, la seva mare i la resta de la família. Vann dibuixa un panorama molt degradat a causa d’unes relacions plenes de retrets i moltes discussions que van augmentant en intensitat i en violència. La segona part se centra en la relació entre Galen i la seva mare i crec que en aquest punt l’autor es passa a l’hora de presentar una escena massa truculenta. La situació de segrest que viuen els personatges, el maltractament psicològic arriba a un nivell excessiu que en alguns moments obliga a tancar el llibre i respirar. En definitiva, un excés.

Vann té un estil que funciona molt bé amb el tipus de llibres que escriu. La seva prosa és concisa i va al gra, encarant les situacions sense massa pròlegs i exposant l’acció de manera molt directa. Dit això, en aquest llibre el monòleg interior del protagonista omple tota la novel·la de deliris i auto justificacions de manera que el ritme de l’obra va entrant en una espiral que acaba per afectar el lector. Evidentment tenint en compte la direcció que pren la novel·la és normal que els monòlegs interiors del protagonista siguin cada cop més bojos però gradualment això també afecta al ritme de la novel·la que és menys fluid que en anteriors obres de Vann.

“Terra”, com deia, no és un llibre fàcil. És un deliri de principi a fi ple de situacions desagradables. És difícil recomanar el llibre perquè l’experiència és dura, però aquesta intensitat també és un punt a favor perquè no és fàcil aconseguir tantes sensacions. Si us agrada el risc i les experiències extremes i molt dramàtiques, la darrera novel·la de David Vann es tot un catàleg.


ISBN: 978-84-9787-824-1
Pàgines: 354 pàgines
Preu: 21,90€

David Vann va néixer a l’illa Adak (Alaska) i actualment viu a Califòrnia i ensenya a la Universitat de San Francisco. L’èxit li arriba quan publica "Legend of a suicide", un conjunt de relats que giren al voltant del suïcidi del seu pare i al cor dels quals hi ha la novel·la curta "Sukwand Island" (Empúries, 2010). Fenomen de vendes a França i als Estats Units, aquest debut en el camp de la narrativa ha guanyat nombrosíssims premis, entre ells el Premi Llibreter, i ha estat celebrat tant per la crítica com pels lectors. Caribou Island (Empúries, 2011) recupera els escenaris de la seva primera obra i se centra també en l’ensorrament d’una parella.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies