Gran quantitat d’activitats s’acumulen en els diferents espais del CCCB. La multiplicació d’actes al Hall, a la Sala Teatre o al BookCamp entre altres espais fa impossible un seguiment complet de totes elles. Avui us destaquem un debat sobre Roberto Bolaño, acompanyat per un comentari sobre l’excel·lent exposició dedicada a l’autor, i la xerrada de Dave McKean, il·lustrador, autor de còmic, narrador, cineasta i artista.

ARXIU BOLAÑO: 1977 – 2003

Bolaño

Fins el 30 de juny teniu l’oportunitat d’apropar-vos al CCCB a gaudir amb aquesta exposició dedicada a un autor aclamat per crítica i públic, un escriptor total que vivia formant part de la literatura i que va deixar un llegat que encara segueix fascinant a milers de lectors. Bolaño va morir prematurament l’any 2003, massa jove per deixar-nos i como tots els que acaben morint joves es va convertir en un mite, justificadament.

L’exposició s’apropa a l’autor des de tres punts de vista diferents: la geografia dels llocs on va viure, la cronologia de les seves obres i la quotidianitat de la seva vida més familiar i íntima. Divideix els diferents continguts a partir de la biografia de Bolaño: amb una primera part dedicada als anys a Barcelona, passant després a l’etapa gironina per acabar amb el seu prolongat establiment a Blanes.

La exposició reuneix fotografies, llibres, manuscrits, notes, cartes, edicions finals, audiovisuals i petits vídeos. Tots aquests elements ajuden al lector a fer-se la seva pròpia imatge de Bolaño, un autor excepcional, una persona excepcional que mereixia un homenatge d’aquest nivell.

ROBERTO BOLAÑO: LA GESTACIÓ D’UN MITE

Sota aquest títol es presentava una mena de taula rodona / debat sobre l’autor a partir dels testimonis de tres persones que el van conèixer i van mantenir una relació d’amistat i professional. A. G. Porta, Jaume Vallcorba i Jorge Herralde donen la seva particular visió de Bolaño a partir d’experiències personals amb l’objectiu d’ajudar-nos a  entendre una mica més a aquest mitificat (i per tant, distorsionat) autor.

Després d’una introducció d’Antoni Masoliver Ródenas, crític i entusiasta del treball de Bolaño des del principi, la paraula passa a cada un dels convidats que s’apropen a l’autor de “2666” des de perspectives diferents. A. G. Porta, escriptor i amic personal de Bolaño, el va conèixer quan va ser convidat a col·laborar a l’editorial underground La Cloaca. La seva primera trobada amb Bolaño es converteix en un “moment d’amor”, comencen a parlar de llibres i d’autors, de Joyce i de Borges i a partir d’allà inicien una relació que va perdurar en el temps. Porta comentava: “Es difícil disociar el escritor del amigo, con Bolaño todo gira alrededor de la literatura”.

Jaume Vallcorba, editor de Quaderns Crema i Acantilado, va conèixer Bolaño quan aquest es va presentar a la seva oficina amb originals d’altres autors per tal que Vallcorba els considerés. La conversa va derivar cap a la poesia, interès que els dos compartien, i es va convertir en una amistat i després en una relació professional quan Bolaño li va dir directament a Vallcorba: “¿Tú quieres publicar mi poesía?”. Entre altres històries, Vallcorba destaca que “la literatura de Bolaño fue como fue por su interés por la poesía; era mejor escritor en prosa que poeta, pero su aportación literaria sería diferente si no pensara en origen como un poeta”.

Jorge Herralde, creador de l’editorial Anagrama, va publicar tota l’obra en prosa de Roberto Bolaño i va representar els seus drets de traducció durant molts anys. Herralde fa un recorregut per les etapes creatives de l’autor i com va ser rebut per crítica i públic. Descriu, a més, el seu caràcter una mica a contracorrent, un pel descontent amb la literatura en general però sempre obert a conèixer a nova gent que el sorprengués. Per últim desmitifica la figura del Bolaño asocial, comentant que mantenia molt bones relacions amb els seus amics i li agradava parlar amb la gent, sobretot de literatura perquè “la literatura era su vida”.

DAVE MCKEAN: L’ARBRE BLAU

Dave McKean

Dave McKean és artista, escriptor, cineasta, il·lustrador i autor de còmic. Per sobre de tot ell es considera un narrador i és el que busca a l’hora de crear les seves històries, il·lustracions o pel·lícules. McKean va fer un recorregut per la seva carrera, de més de 25 anys, presentant al públic imatges dels seus productes més coneguts com les portades de “Sandman” o les novel·les gràfiques “Cages” o “Mr. Punch”. McKean va parlar també de treballs més recents o no publicats aquí, com les il·lustracions pel llibre “The Savage” de David Almond o “The Magic of Reality” de Richard Dawkins, la pel·lícula “The Gospel of Us” o l’exposició “The Blue Tree”.

McKean va presentar un recorregut cronològic per la seva obra, el que m’ha resultat una opció massa fàcil. Amb un auditori ple de gent que en la seva majoria ja coneixia la figura de l’autor, crec que hagués estat més interessant apropar-nos al seu procés creatiu, a com concep les seves obres al cap i que ens mostrés algunes de les seves tècniques. Tot i així, escoltar Dave McKean, parlant amb tanta passió del seu treball és veritablement enriquidor.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies