Batman: Odisea
8Valoració

Ecc còmics edita per fi l’esperada tornada del gran Neal Adams al seu personatge més volgut, el Senyor de la Nit. Malgrat haver complert ja setanta anys, l’autor novaiorquès es mostra en plena forma –arriscat i sorprenent, complex i fascinant– en una autèntica novel·la gràfica de tretze episodis, que es presenta aquí en una únic tom exquisidament editat.

A Neal Adams li devem, entre d’altres coses, que Batman s’endinsés per fi en l’edat adulta, superant l’esperit innocent i camp de la famosa sèrie de televisió dels seixantes. Els vigorosos dibuixos d’Adams –tota una lliçó d’anatomia digna d’un admirador del Renaixement com ell– al costat dels guions de Dennis O’Neil van definir el perfil tràgic i crepuscular del Cavaller Fosc tal com el coneixem avui. No obstant això, el retorn d’Adams –aquesta vegada com a autor total, ja que s’encarrega també dels guions– sorprendrà a tots aquells que esperin una revisió nostàlgica dels meravellosos temps de la Silver Age. “Batman Odisea” ofereix, com no podia ser d’una altra forma, un emotiu retrobament amb els personatges més volguts de l’etapa Adams/O’Neil (Man-Bat, Deadman, El Joker, Talia i Ra’s Al Ghul), però va molt més enllà en les seves ambicions proposant una arriscada remodelació de l’heroi que fins i tot ha generat apassionats debats en el fandom nord-americà.

Adams s’atreveix a explicar-nos el viatge homèric de Batman; un “viatge de l’heroi” a la recerca de si mateix, que és –és clar– un descens als inferns (en aquest cas, el literal infern dantesc; la pertorbadora visió d’un inframón poblat per dinosaures evolucionats i altres grotesques criatures) i la posterior resurrecció. El propi Bruce Wayne –nu i mirant frontalment al lector, o potser a un misteriós personatge que escolta atentament el seu relat i que no es desvetllarà fins al final– s’encarrega de narrar la seva particular odissea com si es confessés en un divan. A poc a poc, descobrim a un Batman fràgil i confós, turmentat amb la possibilitat d’arribar a matar a algú per accident (o no), un Batman fora de control que tracta de desembarassar-se del seu passat per tornar a començar una altra vegada, per fi lliure i purificat.

"Batman: Odisea" de Neal Adams.

Pel que fa a l’estil, aquest Batman és també substancialment diferent del dels vells temps. El traç neoclàssic d’Adams es transforma ara en un estil gràfic gairebé expressionista, a estones volgudament caricaturesc, molt més exaltat i salvatge que el del passat, però igual de vigorós i sòlid que sempre. Trobaran aquí pàgines mestres sense parar, entintades a més per admiradors de la talla de Michael Golden, Bill Sienkiewicz o Kevin Nowlan, entre d’altres. D’alguna manera, la voluntat iconoclasta d’Adams pot recordar altres “resurreccions” com les de John Romita, Jr., Walter Simonson o fins i tot Frank Miller. Pel que fa als guions, “Batman Odisea” ofereix una aventura plena de meandres i girs que reflecteix les preocupacions filosòfiques i fins i tot científiques (Adams creu que la Terra contínua expandint-se en l’actualitat) de l’autor; una història sorprenent, diferent al que tots podíem esperar d’un clàssic com ell, que és el fidel testimoni que aquest comicbookman, veterà però en plena forma, prefereix seguir mirant endavant, a la recerca del Batman del nou mil·lenni.


Editorial: ECC
Pàgines: 360
Preu: 30,00 €
Guió: Neal Adams
Dibuix: Neal Adams

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies