Excel·lent idea la del director titular de l’OBC  Pablo González de cedir el testimoni durant un cap de setmana a l’orquestra del Liceu comandada amb mà mestra per Josep Pons. Un recital de luxe en el qual a més també vàrem poder escoltar al Cor del Gran Teatre del Liceu i a la Coral Polifònica de Puig-Reig. Més de cent cinquanta músics a l’escenari per interpretar una impressionant versió de la Novena Simfonia de Ludwig Van Beethoven que va provocar una cataracta d’aplaudiments.

Dos poemes sobre la pau van ser la font d’inspiració per a dos grans compositors com Arnold Schönberg i Ludwig Van Beethoven. Un missatge comú i dos estils musicals considerablement diferents que van sonar en un mateix i inoblidable concert a l’Auditori. Per a començar una nit realment memorable, Pons i la seva orquestra ens van oferir una esperada versió de Friede auf Erden, una excel·lent mostra del Schönberg encara posromàntic, abans de la iconoclasta irrupció de l’atonalidat en la seva obra. Malgrat la seva brevetat, l’obra presenta una considerable complicació vocal –durant molt temps va córrer la fama que era impossible d’interpretar–; la qual cosa no va ser obstacle perquè els coristes ens lliuressin una enlluernadora interpretació que ens va deixar literalment aclaparats.

El director, Josep Pons

A continuació, vàrem poder escoltar la novena simfonia de Beethoven; sens dubte la culminació creativa de l’últim període artístic del compositor. Composta quan ja la seva sordesa estava molt avançada, en certa manera sintetitza, en els seus quatre amplis moviments, bona part de la seva obra precedent. Però és en l’últim moviment on tota la passió i la intensitat emocional de Beethoven brollen en plena llibertat. Les paraules de l’Himne a l’Alegria de  Friedrich Schiller troben la seva desaforada trasposició musical en una música rica en idees i variacions. Una explosió de goig que l’orquestra de Pons i els cors van saber transmetre en tota la seva plenitud, amb la inestimable col·laboració de la soprano Julia Bauer, la mezzosprano Nadine Weissmann, el tenor Mikhail Vekua i el baix Attila Jun. Tots ells participaven per primera vegada en un concert de l’Auditori i la veritat és que ens van deixar molt impressionats. Pons, que ja ens va captivar la passada temporada dirigint l’orquestra de l’OBC, va aconseguir fins i tot superar-se aquesta vegada amb la complicitat dels seus músics habituals.

Va ser una nit màgica en la qual l’esperit del geni arrauxat de Beethoven i el missatge de pau i serenitat dels poemes de Ferdinand Meyer i Schiller van ressonar vibrants en els nostres cors.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X