"Nostalgia" de Mircea Cărtărescu
9.5Valoració

Amb el seu bon gust habitual, l’editorial Impedimenta ens ofereix el prodigiós llibre de contes “Nostalgia”, de Mircea Cărtărescu, sens dubte, el més important escriptor romanès contemporani; un llibre en el qual els somnis i la realitat es confonen entremeliadament, signat per un dels pocs autor d’avui capaços de substituir el món real pel seu etern doble, la literatura.

Per sorprenent que pugui arribar a semblar-nos, Mircea Cărtărescu als 25 anys ja podia afirmar amb tranquil·litat “haver-ho llegit tot”, com ja abans va dir Mallarmé. L’autor romanès confessa que, durant aquella època, llegia entre sis i vuit hores diàries. El seu esperit lletraferit però no va degenerar en bogeries quixotesques sinó que més aviat va cristal·litzar en una obra literària apassionant i complexa en la qual és possible trobar traces d’humor kafkià, enciclopedisme borgià, ressons del Realisme Màgic o també de la novel·la d’aprenentatge estil Robert Musil, entre moltes altres referències. No obstant això, “Nostalgia”, el llibre de relats que el va consagrar com a escriptor, ens confirma que en cap cas ens trobem davant un creador d’artefactes literaris per a iniciats, sinó més aviat davant un narrador prodigiós capaç de convertir tota la seva experiència -el mateix món tal com se’ns apareix al llarg de la nostra vida- en pura literatura. Segurament, això li va servir per evadir-se durant la seva joventut de les acaballes de la Romania de Ceacescu, en la qual però malgrat les privacions era possible trobar bones edicions dels grans autors. El propi escriptor en una entrevista afirma que el seu univers té la grandària exacta del seu crani; i el seu crani sens dubte està replet de lectures.

En “El ruletista”, el primer dels contes de “Nostalgia” ja publicat abans per Impedimenta en un llibre independent, se’ns diu: “… hi ha un lloc on l’impossible és possible, es tracta de la ficció, és a dir, la literatura”. Tal i com pensava Federico Fellini, Cărtărescu està convençut que els somnis són una part fonamental de la realitat, la seva prolongació natural en l’espai de la ment; per això, sovint els seus personatges habiten un món fantasmagòric, semblant al nostre però que es troba situat únicament en les parets cranials de Cărtărescu. Un món on el ruletista tempta una i altra vegada a la sort fins a adquirir ressonàncies d’invulnerabilitat divina; on un adolescent rigorista –una paròdia del Cărtărescu estudiant que recorda els feroços autoretrats de Kafka i també al Stendhal més sacsejat pels fantasmes de l’amor– renuncia a “l’alegria de viure” fins que una torbadora presència femenina arrasa amb la seva voluntat de deixar de ser individu per tornar-se cosmos; o on una dona cau fulminantment enamorada d’un home molt més jove en una Bucarest que sembla sorgida d’un malson.

“Nostàlgia” és sens dubte una obra mestra que combina l’experiència íntima amb el comentari metaliterari, el llibre de memòries amb la literatura fantàstica, la voluntat experimental amb l’evocació proustiana. Llegir-lo és entrar en l’univers paral·lel de la ment de Cărtărescu, en una Bucarest somiada que, com les millors ciutats literàries, no s’acaba mai.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15130-30-7
Pàgines: 384 pàgines
Preu: 23,95 €

Mircea Cărtărescu (Bucarest, 1 de juny de 1956) és un poeta, narrador i crític literari romanès. Està considerat per la crítica literària el més important narrador romanès de l'actualitat. És doctor en Literatura Romanesa per la Facultat de Lletres de la Universitat de Bucarest, i autor de diverses obres d'enorme prestigi.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies