"¡Abajo el colejio!" de Willans i Searle
7Valoració

El nostre protagonista és Molesworth, personatge que va néixer a la revista Punch durant els anys quaranta, i va resultar un èxit instantani. Els quatre llibres de la sèrie ho van confirmar com un dels més incombustibles clàssics moderns de la literatura anglesa del segle XX. El seu estil, en aquest i els següents llibres, va ser comparat amb el del primer Evelyn Waugh.

Un llibre que transporta a tot lector als anys de la infantessa quan anar a l’escola era un suplici i tot es magnificava de manera exagerada. El nostre narrador és el petit Nigel Molesworth, un pupil intern a l’infernal col·legi San Custodio, que, en paraules del petit Nigel, va ser construït per un llunàtic l’any 1836. No és un alumne model, prefereix saltar-se les classes i fer gamberrades amb en Peason, el seu millor amic. És indisciplinat, però te un brillant ull clínic per fer radiografies de tot allò que l’envolta.

Realment no queda personatge sense repassar. Gracies a les il·lustracions de Ronald William Fordham Searle i les brillants descripcions en mans de Herbert Geoffrey Willans coneixerem al director, als mestres, als companys i al germà petit d’en Nigel, en Malesworth-2, a qui apallissa quant té ocasió.

“¡Abajo el colejio!” és un manual d’instruccions per la vida escolar destinat als alumnes i als seus pares, ja que segons el nostre narrador l’escola és una vall de llàgrimes. Aquesta novel·la inaugura les aventures del famós col·legial Nigel Molesworth, un clar antecedent anglès del Petit Nicolás i gran èxit de vendes a Gran Bretanya en els anys cinquanta.

¡Abajo el colejio! Impedimenta

És una obra molt entretinguda, amb una escriptura plena d’errades ortogràfiques pròpies d’un alumne maldestre, un desenvolupament dinàmic i hilarant i molt rica en il·lustracions. És com si haguéssim confiscat la llibreta d’un alumne del seu pupitre i estigues plena de critiques, burles i reflexions més o menys profundes sobre tot allò que l’envolta.

Tots hem sigut alumnes, tots hem passat bones i males estones a l’escola, tots hem patit una assignatura que se’n va travessar o un professor que no podíem veure ni en pintura ja que ens tenia mania, oi? Però com a mestra de professió que soc he de reconèixer que hi ha punts que m’han tocat una mica la moral, ja que no tots el mestres són, som, com en Malesworth els pinta. Encara que diu alguna veritat.

En Jon Bilbao ha fet un gran treball en la traducció, crec que ha respectat absolutament l’esperit original de l’obra i aconsegueix mostrar l’ànima del petit “angelet”.

“¡Abajo el colejio!” és molt recomanable per a tothom, grans i petits, per a pares, alumnes i mestres. Tot aquell que hagi posat un peu a l’escola descobrirà algun petit detall on es pot veure reflectit. No us el perdeu.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 9788415578352
Pàgines: 110 pàgines
Preu: 15,95€

Herbert Geoffrey Willans va néixer el 1911. Periodista i escriptor, és conegut sobretot com co-creador, juntament amb l'il•lustrador Ronald Searle, del personatge Nigel Molesworth, alumne de Sant Custodi. Va ser educat en la Blundells School de Tiverton, a Anglaterra, on més tard exerciria com a professor. Després de servir com a mariner a la segona guerra mundial, en diverses campanyes a la Mediterrània, es va dedicar professionalment a l'escriptura. Va morir, de manera prematura, el 1958.

Ronald William Fordham Searle va néixer el 3 de març de 1920 a Cambridge. Va començar a dibuixar a la precoç edat de 5 anys i va deixar l'escola a l'edat de 15. Va començar a treballar en el Cambridge Daily News, es va diplomar al Cambridge College of Arts and Technology i, el 1939, quan va esclatar la segona guerra mundial, es va allistar en l'exèrcit unint-se al cos d'Enginyers Reials. Va publicar la seva primera tira de la sèrie que el faria famós, "St Trinian's School" a la revista d'art Lilliput. El gener de 1941 va ser destinat a Singapur on va caure presoner dels japonesos. Va ser traslladat a Birmània, on va passar la guerra fent treballs forçats en la via Siam-Birmània (més coneguda com el Ferrocarril de la Mort). Després de la guerra va treballar com a retratista durant els judicis de Nuremberg. L'èxit li va arribar el 1953 amb ¡Abajo el colejio!, que va crear amb la col•laboració de Geoffrey Willans i que va inaugurar la tetralogia de Molesworth, al qual seguirien "How to be Topp" (1954), "Whizz for Atomms" (1956) i "Back in the jug Agane" (1959).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies