"Saliendo de la estación de Atocha" de Ben Lerner
8Valoració

Ben Lerner deixa clar des del principi que prové del món de la poesia: el protagonista de la seva primera novel·la és un jove poeta i el llenguatge que l’autor fa servir està depurat i estudiat i desprèn molta bellesa. “Saliendo de la estación de Atocha” és una novel·la particular però ve acompanyada de comentaris molt positius de gent com Paul Auster o Jonathan Franzen i ha estat seleccionada com una de les novel·les del 2012 per una llarga llista de publicacions.

Adam Gordon, el protagonista de “Saliendo de la estación de Atocha”, és un jove que gaudeix d’una prestigiosa beca a Madrid per realitzar un grandiloqüent “projecte poètic”. El temps a Madrid li servirà, més que per completar el seu projecte, per reflexionar sobre el seu present i la seva identitat i per plantejar-se la seva relació amb l’art. Nits de festa, soledat, relacions, drogues i un tràgic esdeveniment marcaran el pas d’Adam per Madrid.

Ben Lerner construeix un relat que connecta amb les històries d’iniciació i ens presenta a un jove que intenta trobar-se a ell mateix, entendre el que l’ha portat a Espanya a escriure sobre la Guerra Civil i quina és la seva relació amb l’art i amb tota l’escena artística. Lerner ens escriu un llarg monòleg, una perpetua veu interior que va descrivint el dia a dia del protagonista: ens trobem davant d’una persona que ha perdut la motivació, que intenta apartar-se del món que ha creat a la ciutat i que explora la desconnexió que existeix en el seu interior. Això també li permet a l’autor reflexionar sobre la creació artística; Adam és la veu de Ben Lerner, un mitjà per parlar dels problemes dels escriptors, de la falsedat del món on viuen i de les sensacions positives que resulten de la ment creadora.

L’estructura en cinc llarg capítols de continu monòleg no fa que “Saliendo de la estació de Atocha” sigui un llibre de gran dinamisme. La introspecció i les llargues descripcions monopolitzen la narració i els diàlegs o les històries narrades amb un punt de vista diferent són poc habituals. Però Lerner és un escriptor excepcional que sap transformar això en virtut i converteix una novel·la que té un punt de partida contrari al best-seller més convencional en una petita joia. Les reflexions d’Adam són profundes i a la vegada banals, els seus conflictes amb el castellà i amb els costums madrilenys són força divertits i l’anàlisi de la creació artística és lúcida, en contínua tensió entre la desmitificació i l’exaltació de l’experiència creadora.

“Saliendo de la estación de Atocha” és una novel·la de gran qualitat, amb un estil molt propi i particular que podria no ser del gust de tothom. Això sí, qui li doni una oportunitat es trobarà amb una història emocionant, un relat ple de sentiments i reflexions que es converteix en una experiència molt satisfactòria. Al final el de menys són les referències a la cultura, el que importa és la veritat que hi ha a les pàgines del llibre.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439726708
Pàgines: 208 pàgines
Preu: 16,90 €

Ben Lerner va néixer a Kansas l’any 1979 i és autor de tres llibres de poesia: “The Lichtenberg Figures”, “Angle of Yaw” i “Mean Free Path”. Finalista del prestigiós National Book Award i becat per la Howard Foundation, el 2011 va ser el primer escriptor nord-americà en obtenir el premi Münster for International Poetry. És professor d’escriptura en el Brooklyn College.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies