“Lluny d’aquí” de Jaume Benavente
7Valoració

Alrevés s’ha marcat l’any 2013 com el de la consolidació de la seva col·lecció de novel·la negra en català: Crims.cat. “Lluny d’aquí” de Jaume Benavente és el cinquè títol d’aquesta col·lecció dirigida per Àlex Martín Escribà.

En Tomàs Darné, el protagonista d’aquesta novel·la, ho havia perdut tot o gairebé… Un d’aquells homes interiorment estripats per culpa de les circumstàncies i que se situa gairebé als extrems de la condició humana. Però ja se sap que quan una cosa no va bé encara pot empitjorar: l’estranya mort d’un bon amic del seu pare —amb un futur ben poc aclaridor— el durà, ocasionalment, a investigar la possible causa d’una mort plena d’enigmes i de secrets de tota mena, al barri barceloní d’Horta.

La ficció de Benavente es cuina a foc lent. Queda lluny de la truculència i la narració trepidant, excepte en el clímax final, a la que ens té acostumats aquesta mena de gènere. “Lluny d’aquí” comença sense fer massa soroll, poc a poc, sense estridències i malgrat això al lector li queda ben clar que, allà soterrat hi ha alguna cosa, i que si vol descobrir-la ha de continuar llegint. Una novel·la amb els peus a la terra i que ens situa en moments i ambients quotidians en els que ens parla de la inestabilitat laboral, les preocupacions mediambientals o els grans incendis de l’Empordà. El seu personatge tampoc no és típic de novel·la negra, no és cap detectiu dels baixos fons. És un tipus normal que viu per inèrcia més que per altra cosa i a falta d’altra feina a fer en aquell moment, es capfica en una mort que, estrictament parlant, no és un crim. Benavente també situa l’acció en una zona que no és de les habitual. Res de barri xino, Raval o aquestes zones d’ambient més sospitós. “Lluny d’aquí” se situa en el barri d’Horta i en el de Sant Andreu, dos barris que un no acostuma a trobar en la novel·la negra amb Barcelona com escenari.

Amb tot,  aquest cúmul de coses no habituals conjuntades en la novel·la de Jaume Benavente funcionen, donant peu a una novel·la negra diferent. Una novel·la d’intriga que examina miratges i realitats molt humanes.


Editorial: Alrevés
ISBN: 978-84-15098-77-5
Pàgines: 256
Preu: 17,00 €

Jaume Benavente (Barcelona, 1958) és llicenciat en Belles Arts i ha treballat com a dibuixant, auxiliar de biblioteques, documentalista i conservador de museus. És autor d’una quinzena de títols, entre els quals destaquen les novel·les i els dietaris de viatges, i ha estat guardonat amb diversos premis literaris. Dins del gènere negre i policíac cal esmentar la publicació d’”El quadern de Nicolaas Kleen” (2010), l'inici d'una sèrie de narrativa negra al voltant del personatge de la inspectora de policia holandesa Marja Batelaar i que té per escenari principal la ciutat d'Amsterdam i alhora el paisatge europeu.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies