A proposta de la Sala Trono de Tarragona, el dramaturg català Pere Riera escriu un text argentí-català sobre l’amor i els seus límits: límits territorials, conceptuals i tangibles. Coproduït per el Banfield Teatro Ensemble de Buenos Aires, el muntatge reuneix dos actors catalans i dos argentins sota la direcció de Nelson Valente, director argentí, per oferir al públic una comèdia llesta i romàntica. Referents catalans i argentis es barregen, el parlar ric i saborós de Buenos Aires convida a deixar-se portar per les paraules en aquest viatge tan humà a la cerca d’un remei per la por de la solitud, a la mort, a la diferència, cadascú trobant un pal·liatiu en altre cosa: martini, paraules, amistat, o amor.

Bettina i Roman deixen Buenos Aires per venir a viure a Barcelona, on Roman ha obtingut feina com a periodista. Es troben en una nova ciutat amb un únic punt on recolzar-se: Carlos, un amic comú del matrimoni que van conèixer a Argentina. Durant una vetllada a casa de Roman i Bettina, descobreixen que Carlos té el cor malalt i s’ha d’operar. Just desprès d’aquesta trista declaració i mentre el matrimoni es baralla, truquen a la porta. Entra la veïna de l’àtic, Glòria, per demanar bosses de brossa; Bettina aprofita l’ocasió per fer de celestina i ajuntar els dos solters catalans. Però la veïna té un comportament estrany, enganxada a un gran necesser de cuir blanc, parla prou per contestar les preguntes; convidada a un cafè, demana un martini. Poc a poc, s’aniran descobrint les causes del seu estat trastornat, ajudada pel martini que comparteix amb en Roman: té penes d’amor, com tots els presents al saló del pis de Bettina i Roman. Solitud, amor no correspost, dificultat tant de cultivar l’amor dins de la parella, com de ser feliç sense ningú, es qüestiona els papers del sexe i les convencions de l’amor, però mes que res es busquen els límits d’un concepte definit per regles socials i que no obstant això romana un fet absolutament personal.

Quina frontera hi ha entre amistat i amor, quins sacrificis s’està disposat a fer per una o altra cosa, quines conseqüències tenen decisions com emigrar per amor, deixar la seva vida i seguir o buscar el seu amor arreu del món? En un món en que l’emigració és sovint una necessitat política, econòmica o militar, quin lloc ocupa l’emigració per amor, necessitat o desig boig?

El don de las sirenas Sala Beckett

El saló d’un pis burgès de Barcelona en què es desenvolupa l’obra, desgraciadament decorat de mobles ikea, està constituït d’un espai central que forma al fons un sofà gris, emmarcat entre dos butaques vermelles, una amb un alt respatller, el de Roman, l’altre mes baix, on seurà la veïna; al davant del sofà, en una catifa beix,  una taula baixa. Aquest espai central concentrarà l’acció, encara que hi hagi un espai fora-escena en què es troba la cuina i el bany i un espai referit, el pis de la veïna, que es tornarà espai fora-escena quan hi pugen les dues dones. L’espai cinètic dels actors es construeix, doncs, per entrades i sortides mes que per l’ocupació del espai referencial, estat que s’aprofita molt poc de les possibilitats de l’espai escènic, en què gran part dels mobles i elements son purament decoratius.

La interpretació a vegades massa estàtica i el so una mica rutinari, marcaven molt l’existència dels punts d’inflexió del text, que a vegades es feia una mica llarg. El ritme desenfrenat de Mariela Roa interpretant Bettina, personatge que fa de la paraula la seva raó d’existir, feia difícil d’entendre algunes parts del text.

No obstant això, és un treball interessant i un text profund, que toca temes universals com l’amor o la mort, i també temes polítics com l’emigració i la crisi, creant així una obra  que busca sondejar els territoris tan íntims com socials.


Es pot veure a: Sala Beckett
Text: Pere Riera
Intèrprets: Mariela Roa, Diego Brizuela, Joan Negrié i Roser Batalla.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X