"La reina descalça" d'Ildefonso Falcones
7Valoració

Des de la primera plana l’ambient sedueix el lector, una seducció subtil però constant. En aquest aspecte l’Ildefonso Falcones s’ha convertit en tot un seductor. La història no podria ser més convulsa i fràgil a l’hora. El lector es trobarà a la Sevilla del segle XVIII, on podrà viure com una commovedora història d’amistat, de passió i de venjança uneix dues veus de dona en un cant colpidor per la llibertat.

El lector es trobarà immers en un viatge a una època apassionant, tenyida de prejudicis i intolerància. Des de Sevilla fins a Madrid, des del tumultuós bullici de la gitaneria de Triana fins als teatres senyorials de la capital, ens endinsarem en un fresc històric emocionant en el qual conflueixen contrabandistes i comediants, nobles i brivalls.

La història comença explicant la vida de la Caridad, una dona negra cubana que ha arribat a Sevilla com a dona lliure i que no te res ni ningú. Ho ha perdut tot i casa seva queda molt lluny, no li queda res més que la seva resignació i l’esperit de supervivència. La Caridad, o Cachita com la coneixeran a mesura que avança la història, trobarà en el seu camí gent dolenta, però afortunadament també gent bona. La família Carmona i el seu ambient gitano l’anirà acceptant i trobarà en ells quelcom que creia perdut. La Cachita es farà inseparable de la Milagros Carmona, una gitana jove de Triana que té la sang de la rebel·lia i l’art dels de la seva raça a les venes, i totes dues reconeixeran en l’altra una amistat sincera.

Totes dues patiran mals d’amor, una no es creu digne de ningú i l’altre ha d’acatar la llei del seu poble. Un personatge clau en tot aquest rebombori serà l’avi de la Milagros, en Melchor Vega, un home desafiador, bergant i seductor, però també ferm defensor de l’honor i la lleialtat envers els seus. Un home que sorprendrà molt als lectors, quan creieu que li teniu agafat el punt us demostrarà que el caràcter d’una persona te moltes vessants.

Trampejant els temporals, el lector descobrirà les arrels del poble gitano, la seva relació amb el món dels paios, la corrupció de l’Església i la banalitat de la vida dels més rics i nobles de la Sevilla senyorial. Quan un mandat reial condemna a la proscripció a tots els gitanos del regne, les vides de la Milagros i la de la Caridad prenen un gir tràgic. Tot i que els seus camins se separen, el destí les tornarà a unir en un Madrid on conflueixen contrabandistes i còmics, nobles i villans; un Madrid que es rendeix a la passió que emana de les veus d’aquella raça de prínceps descalços.

Que voleu que us digui sobre la ploma ràpida i diligent de l’autor, sobre la dinàmica amb tempo pausat i suau, de la delicadesa i cura en les descripcions tant de l’ambient com dels personatges, d’una història que colpeja el cor i que el fa ballar del compungiment a l’alegria i l’esperança. A tots aquells que no heu descobert l’Ildefonso Falcones només us recomano que no trigueu gaire en fer-ho. La veritat és que la història passa bé, sembla un totxo, però quan comenceu a llegir no podreu parar, lentament es va ficant sota la pell i el formigueig als dits us impedirà deixar-lo anar.

Ara bé, si les novel·les de caire històric no són el vostre fort us haureu de prendre la lectura de “La reina descalça” amb calma: la història dels personatges està molt relacionada amb l’ambient fins el punt de transformant-lo en un personatge amb pes propi, cosa que pot desanimar a més d’un lector amant de novel·les amb una dinàmica més ràpida i menys transfons històric.


Editorial: Rosa dels Vents (català), Plaza & Janes (castellà)
ISBN: 9788425350528
Pàgines: 739 pàgines
Preu: 22,90 € / 14,99 € (e-book)

Ildefonso Falcones de Sierra, casat i pare de quatre fills, és advocat i exerceix a Barcelona. "L'església del mar", la seva primera novel·la, es va convertir en un èxit editorial mundial sense precedents i va ser publicada en més de 40 països. A més va rebre diversos premis, entre ells l'Euskadi de Plata 2006 a la millor novel·la en llengua castellana, el premi Qué Leer al millor llibre en espanyol de l'any 2006, el premi Fundació José Manuel Lara a la novel·la més venuda el 2006, el prestigiós guardó italià Giovanni Boccaccio 2007 al millor autor estranger i el premi Fulbert de Chartres 2009. La seva segona novel·la, "La mà de Fàtima", ha estat guardonada amb el premi Roma 2010. Amb més de set milions d'exemplars venuts a tot el món, Ildefonso Falcones s'ha consagrat com un dels autors espanyols més difosos

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies