Paul Sussman, un gran escriptor i amant de l’Antic Egipte que ens va deixar de manera molt prematura l’any passat, el 31 de maig, als 46 anys d’edat. “El enigma de Cambisses” (2003) va ser el seu debut literari, una novel·la que combinava el thriller amb novel·la històrica i acció. Periodista i també arqueòleg la es seves novel·les trobem sempre referències a l’antic Egipte. Paul Sussman va deixar acabada una última novel·la, que es pot trobar acabada d’editar per Plaza & Janés, amb el títol d’“El laberinto de Osiris”.

Paul Sussman

Qui era Paul Sussman?

Paul Sussman va estudiar història a Cambridge. En acabar la carrera, es va passar tres anys viatjant pel món i exercint les professions més diverses. Quan va tornar a Anglaterra, el 1991, va ajudar a fundar la revista “Big Issue”, on va treballar com a crític de cinema i columnista durant set anys. Alhora col·laborava com a periodista freelance en diaris i revistes britànics: “The Independent”, “Daily Telegraph”, “Cosmopolitan”, “The Spectator”, entre d’altres. Va participar en moltes excavacions arqueològiques. “El enigma de Cambises” va ser la seva primera novel·la, a la que van seguir El guardian dels arcanos” i “El oasis secreto”. La primera el va catapultar a la fama i va ser traduïda a vint idiomes. Totes elles es van convertir en grans èxits internacionals. Si les voleu llegir les trobareu a Debols¡llo, les estan reeditant amb el look de l’última entrega.

Les seves novel·les han estat traduïdes a 33 idiomes i se situen principalment a Egipte, on va treballar durant molts anys com a arqueòleg de camp, especialment amb el Projecte Amarna Tombes Reials de la Vall dels Reis. Entre altres troballes, es van desenterrar els únics articles de joieria faraònica que s’han trobat a la Vall des del descobriment de Tutankamon el 1922.

Fou un home apassionat i amable, amb una vida plena de curiositats i anècdotes, era vibrant i aconseguia transmetre part de la seva vitalitat als seus lectors amb les seves obres.

Voleu anècdotes? Doncs per exemple va treballar com a enterrador a França, gairebé entra a formar part de l’ MI6, un escorpí el va picar i va trobar joies faraòniques. Podríem dir que la seva vida va ser curta però intensa, on el Carpe Diem li va oferir oportunitats que la majoria dels mortals només somien.

Paul Sussman

El seu papir

En les seves obres trobareu una combinació magistral entre el gènere d’aventures i el gènere negre en un context històric molt ric. Les seves novel·les aconsegueixen atrapar al lector des de les primeres pàgines on acostuma a centrar-lo en una època passada d’Egipte, on un misteri o un secret es manté ocult a l’ull de l’home fins que ressorgeixen en l’actualitat envoltats de caos, morts i misteris.

Són molt dinàmiques i mantenen un estil molt elegant, quan el lector es submergeix entre les seves planes sent el calor sufocant d’Egipte, la sorra als seus peus, el bullici dels seus carrers i la necessitat de descobrir part de la història. Les seves novel·les transformen a l’Indiana Jones en un aficionat sense passió. El traçat de la historia és genial, la seva experiència a Egipte aporta gran detall als contextos i als personatges.

Els Protagonistes: Yusuf Jalifa i Ariel Ben-Roi

El seu personatge principal, que acompanya al lector llibre rere llibre és en Yusuf Jalifa, un policia molt humà inspirat en l’amic arqueòleg de l’autor, Moshen Kamel. Aquest té com a contrapartida el detectiu israelià Ariel Ben-Roi amb qui comença no entenent-se gens i anant a la grenya i amb qui acaba mostrant una amistat sincera. Dos caràcters forts, intel·ligents que els agrada fer les coses a la seva manera, dos homes enfortits per la vida. Uns personatges complexes i molt ben definits, a traves dels seus ulls els lectors obtindran diverses perspectives

Pinzellada a la seva obra

Paul Sussman“El enigma de Cambises”

Egipte, any 532 a. C. Un exèrcit de cinquanta mil homes creua el desert occidental per ordre del rei persa Cambises. S’adrecen a l’oasi de Siwa per destruir l’oracle d’Amón, però una fatídica tempesta de sorra els soterra per sempre sota les dunes.

El Caire, any 2000 d. C. L’inspector egipci Yusuf Jalifa investiga l’aparició d’un cadàver mutilat a la vora del Nil. Aviat un nou assassinat el posarà sobre la pista de Saif Allah, el líder d’un perillós grup fonamentalista que sufraga les seves activitats terroristes amb la venda de peces arqueològiques robades. Aquest s’endinsarà en un laberint d’intrigues, fanatisme, política i violència, que finalment els portarà al desert i a la descoberta d’un dels grans misteris de l’Antiguitat.

 

Paul Sussman“El guardián de los arcanos”

Temple de Jerusalem, any 70 de l’era cristiana. Després de dies de setge, les legions romanes del general Tito irrompen en el sagrat temple de Jerusalem, aniquilen als últims resistents d’una revolta condemnada al fracàs i saquegen tots els seus tresors. Només un home i un objecte escapen al pillatge.

Luxor, Egipte, a l’actualitat. La troballa del cadàver d’un ancià europeu a la Vall dels Reis, així com l’aparició d’una carta anònima acompanyada de la fotocòpia d’un manuscrit medieval indesxifrable, posen a l’inspector egipci Yusuf Jalifa, a una periodista palestina i un policia israelià rere la pista d’un misteri de tal magnitud simbòlica que podria desencadenar una espiral de violència al Pròxim Orient.

 

Paul Sussman“El oasis secreto”

Encara que molts diuen que la ciutat de Zerzura, aixecada a l’oasi perdut és un mite, els beduïns han conegut des de sempre els seus secrets i la importància de guardar.

Egipte, 2153 a. C. Trenta sacerdots s’endinsen al desert occidental acompanyats per les ombres del vespre arrossegant un objecte molt pesat embolicat en una tela. Caminen durant diverses setmanes i, en arribar al seu destí, es suïciden.
Nord-est d’Albània, 1986 Un avió s’enlaira d’un aeròdrom aïllat. Transporta un objecte misteriós i el seu destí és Sudan … encara que mai arribarà allà.

Desert occidental, en l’actualitat. Un grup de beduïns descobreix un cadàver dissecat entre les dunes. Al seu costat hi ha una brúixola espatllada, un rodet de pel·lícula i un estrany obelisc de fang.

Oasi de Dakhla, en l’actualitat. Freya Hannen ha viatjat fins Dakhla per donar sepultura a la seva germana, una jove geòloga que vivia al desert egipci i que acaba de suïcidar-se.

¿Quatre fets aïllats? O potser no. Freya, tractant d’esbrinar per què la seva germana va prendre aquesta decisió fatal, es submergeix costat del egiptòleg Flin Brodie en una perillosa aventura darrere d’un dels misteris més antics de la història.

 

Paul Sussman“El laberinto de Osiris”

Un pou enverinat al desert egipci i una periodista assassinada a Jerusalem: els camins de Ben-Roi i Yusuf Jalifa tornen a trobar.

La investigació del brutal assassinat d’una periodista a la catedral armènia de Jerusalem produeix tal embolic de pistes que el detectiu Ben-Roi decideix anar al seu vell amic Yusuf de la policia israeliana. Els seus esforços units els portaran a escrutar les activitats d’un grup de terroristes cibernètics i d’una xarxa de tràfic de dones, així com la reconstrucció de La Vall dels Reis a Luxor, fins a arribar finalment al mític Laberint d’Osiris.

En Paul Sussman estava esperant amb impaciència aquesta última publicació, ell la va qualificar com el millor dels seus llibres. Certament és una història molt complerta. “El laberinto de Osiris” és un thriller absolutament de primera, captivador, intel·ligent i sobretot ben escrit, i amb una profunditat que pocs autors arriben a aconseguir.

Recomanem aquestes novel·les als amants de la novel·la negra, als que desitgen enfrontar-se als misteris de la historia, a aquells que agraeixen una bona novel·la, als amants de l’Antic Egipte i de l’actual Egipte, a tots aquells que creure que una novel·la no ho pot tenir tot.

Gràcies Paul Sussman per compartir la seva visió de la vida amb els seus lectors.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies