Batman: Noel
4Valoració

No és cap novetat que Lee Bermejo és un artista gràfic meravellós, genial. Ja portem uns anys gaudint del seu treball com a dibuixant en obres com “Joker” o “Lex Luthor: Man of Steel”, i de les seves il·lustracions en “100 bullets” o “Hellblazer”. Aquí, per primera vegada, emprèn la seva primera obra com a artista complet. I ho fa amb un personatge que es presta a tenir llibertat argumental però tan i tan representat que el lector s’imposa una actitud crítica.

És intel·ligent la decisió que pren Bermejo. Dóna un pas més enllà a les aventures del cavaller fosc i pren prestat una de les històries més universals de la literatura, “Un conte de Nadal” de Charles Dickens.

Veiem a Batman perseguint frenèticament al seu enemic més mortal, Joker. El bo de Wayne està malalt, és Nadal i està fart de ser tan dòcil i tou. Batman decideix posar com a esquer a un subaltern del pallasso, Bob, per caçar-lo definitivament.

I heus aquí el gir argumental que li atorga mèrits a Bermejo. La història és narrada pel propi fill de Bob, qui es dedica a negocis bruts a causa de la depressió econòmica que pateix la ciutat, no per ser una mala persona. I qui és Scrooge? Doncs Batman. Enfadat i malalt no sembla tenir cap sentiment de pietat per res ni ningú, algú que només veu en blanc i negre. El nostre justicier rebrà la visita dels seus propis fantasmes del passat (Catwoman), present (Superman) i futur (Joker) per poder tenir el final que el conte mereix.

El dibuix com és de suposar és d’obra mestra. Recorda al millor Alex Ross. La narrativa visual és tensa i ajustada. Dono la raó a la crítica que fa Termin al seu blog sobre còmics. La Gotham que veiem no és la típica ciutat fotocopiada per tants artistes o altres que es deixen influenciar per les representacions dels films,. S’acosta més aquella Nova York que imaginava Frank Miller en el seu “Born Again”. Trist i brut, gairebé buit en la seva desolació. Un personatge més que veu a aquest Batman amargat i ennegrit.

Vinyeta de "Batman: Noel" de Lee Bermejo.

Però l’àlbum, encara que és una joia per col·leccionar i gaudir de les seves postals, pateix de greuge comparatiu. Tinc al costat un altre que va il·lustrar Bermejo: “Joker”, escrit per Brian Azzarello i amb no poques similituds argumentals i, clar, no és el mateix. Aquell sí aprofundeix en els personatges i té uns diàlegs penetrants. També l’elecció dels fantasmes és una cosa gratuïta, no entenc molt bé el per què d’aquests personatges en aquests papers i com fan evolucionar el caràcter de l’home que hi ha al darrere de la màscara de Batman.

En definitiva, un preciós conjunt d’il·lustracions que recomano tenir dins d’un argument que recorda aquells capítols especials de Nadal de les sèries de TV dels vuitanta.


Editorial: ECC Ediciones
Pàgines: 112
Preu: 13,50 €
Guió: Lee Bermejo
Dibuix: Lee Bermejo

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies