Advertència per a embarcacions petites
6Valoració

Quan la condició humana perd el rumb en un món expressionista

Sota la direcció de Joan Castells, la Cia el somriure Bàrbar presenta aquesta peça de Tenesse Williams. Una obra expressionista que mostra un món sense rumb, uns personatges perduts que volen trobar-se a ells mateixos a través dels altres. La por a la soledat apareix de diverses formes i maneres. El mascle insensible i agressiu, l’espavilada fràgil i somiquejant, el metge alcohòlic hipersensible, l’amic amb ànima de gos faldiller, el taverner solitari i la fera nòmada. A tots ells els uneix la por a un món que els va gran. Busquen companyia en la solitud i solitud en la companyia. Tots creuen tenir el timó però en el fons coneixen les seves limitacions. I naveguen sense poder canviar el rumb, ferint i estimant aquells que tenen al costat.

El protagonisme de Marina Tarrats en el paper de Leona, destaca sobre la resta del repartiment. Ella posarà sobre la taula els conflictes que giren entorn d’aquelles il·lusions esbiaixades i d’aquells projectes silenciats… El paper de l’home i de la dona en una relació desigual que posa en entredit les relacions de parella. Amor, necessitat o dependència? Cadascú afronta la soledat tal com pot. L’alcohol, el sexe, la companyia… esdevenen elements de joc per omplir o tapar temors que empenyen els personatges a una vida de rumb incert i, a la vegada, previsible. L’acció transcorre en una taverna, el nucli familiar, el punt de trobada d’aquestes  ànimes perdudes que acaben destrobant-se. La dissort com a eix vertebrador de la trama s’entrellaça per a descarnar les misèries i passions d’uns éssers sense condició social. Les seves vides, sense excepció, es troben en un temporal en el que la fi serà la seva única salvació.

Advertencia per a embarcacions petites Versus Teatre

L’escenografia destaca per la percepció d’un espai que esdevé refugi i desorientació al mateix temps. Un espai on la llum ens omple d’ombres i on la foscor ens il·lumina. Una mena d’illa que els té atrapats i on la llum juga un paper rítmic important. En definitiva, un toc expressionista que ens allunya del realisme i on el tempo el marquen les pulsions dels personatges. Uns personatges que porten les seves embarcacions sense massa traça. Ni poden posar-hi rumb ni deixar-ho de fer. En una mar de marea incerta donen tombs d’un costat a l’altre per acabar en el mateix punt on eren.

“Advertència per a embarcacions petites” és una obra petita d’ànimes desequilibrades, que colpeix per la seva duresa, per l’espai que queda entre l’home i la bèstia. Entre la bondat i la misèria, ningú queda indiferent, tothom busca companyia. Però, facin el que facin seguiran sols… empenyent els seus fantasmes cap a una mar d’incerteses perennes.


Es pot veure a: Versus Teatre
Text: Tenessee Williams
Intèrprets: Arnau Armengol, David Montaño, Ilona Muñoz, Marina Tarrats, Xavier Torra, Rubén Valls, Guillem Gefaell

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies