"31 noches" de Ignacio Escolar
6Valoració

El nostre protagonista és periodista i el coneixereu únicament sota aquest sobrenom. Es tracta d’un personatge que pretén escriure un article centrat en la vida més fosca i turbulenta de les nits de Madrid, un article que explicarà en primera persona la historia d’un infiltrat. L’acompanyen personatges perillosos com en Velasco, un policia corrupte, l’Alek, un goril·la de discoteca polonès que es relaciona amb la màfia i una dona, la Vicky. Uns personatges que fiquen al lector en una trama dura on la mort pot ser millor que la venjança, on no existeix la pietat, on la lleialtat es manté per por i coacció.

Descobrirem els secrets del narcotràfic, de les apostes, de la prostitució, dels conductors “kamikazes” i el poder dels càrtels de la droga. Existeix el crim perfecte? Podria semblar que sí però tot depèn del punt de vista del personatge.

Tot comença amb aquestes paraules “A la casa del colombià van trobar dues pistoles, una escopeta retallada, una destral de carnisser, una serra, una mica de cocaïna, tres telèfons mòbils gairebé prehistòrics i 19.000 euros en set feixos de bitllets arrugats, amagats després d’un caixetí de la llum. Però el que més va inquietar Velasco, l’única cosa que li va alterar el pols, va ser una habitació sense finestres, amb totes les parets, el sostre i el terra folrats de plàstic, com el que es fa servir per protegir els mobles quan es va a pintar . No hi havia cap brotxa a la casa. L’habitació estava neta i completament buida, excepte per un cub. El cub era ple d’àcid sulfúric”.

“31 noches” és un mes d’agost que comença i acaba en aquest cub, que està esperant un cadàver per dissoldre. És una història corrosiva, submergida en els budells d’una discoteca, la sala Premium, on el periodista es veu arrossegat en una trama de narcos, matons de discoteca i deutes pendents en la nit de Madrid. Si això no us esgarrifa i us convida a descobrir el rerefons de la novel·la, es que el gènere negre no és el vostre fort.

Una bona amiga me’l va recomanar i he de confessar que m’ha atrapat. És una història molt completa que es llegeix d’una tirada. Els seus capítols són molt curts cosa que aporta una lectura molt dinàmica al lector. La seva prosa s’adequa en tot moment a la manera de parlar dels personatges: trobareu expressions clarament mexicanes o colombianes, i veus ben diferenciades.

Una novel·la de la que no podreu dir que val el seu pes en or, ja que és molt curteta, però deixa entreveure la veracitat i la manera de fer i pensar de l’autor. Les diferents situacions estan descrits força analíticament i per desgràcia s’apropen a una realitat que tots coneixem per mitjà de les noticies. Una història que posa els pèls de punta i amb un desenllaç gens esperat, un final que sorprendrà al lector.

“31 noches” es va publicar per primera vegada l’agost de 2009 en el quadern d’estiu “Libre” del diari Público i va ser rescatat en forma de novel·la per l’editorial Suma de Letras. Si voleu descobrir els secret més foscos de les ombres de la nit aquesta és la vostra novel·la. Te de tot i no escatima en detalls. Us agradarà.


Editorial: Suma de Letras
ISBN: 9788483653418
Pàgines: 161 pàgines
Preu: 12 € / 4,99 € (e-book)

Ignacio Escolar (Burgos, 1975) és periodista. Fundador del diari Público com el seu primer director, treballa en premsa, ràdio i televisió com a analista polític en programes com La Ventana de la Cadena SER, La mañanas de Cuatro, El gran debate a Telecinco, o La noche al Canal 24 hores de RTVE. És autor de www.escolar.net, el bloc sobre política més seguit a Espanya, i col·labora amb mitjans internacionals com The Guardian, al Regne Unit, o Clarín, a Argentina.

Va començar la seva carrera com a periodista el 1995 i des de llavors ha passat per la redacció d'Informatius Telecinco, La Veu d'Almeria -on va ser director adjunt-, Cadena SER o Cinco Días, entre altres mitjans. Ha estat consultor de premsa a Llatinoamèrica, en el llançament d'una cadena de diaris de Mèxic i en el redisseny d'un altre diari a Equador.

"31 noches" és el seu debut com a novel·lista. També és coautor de "Reacciona", editat per Aguilar. El setembre de 2010 va publicar el seu primer assaig: "La nación inventada", una història divulgativa sobre la Castella medieval, escrita a mitges amb el seu pare, el també periodista Arsenio Escolar.

El seu compte en Twitter és @ iescolar

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies