El Rayo Mortal
7Valoració

Daniel Clowes s’apropa en aquesta ocasió al gènere dels superherois i ho fa des de la seva particular perspectiva. L’autor entra en un gènere poc habitual en la seva producció però que adapta perfectament a les seves obsessions. L’obra va ser publicada per primer cop al 2004 a la revista “Eightball”, i recopil·lada posteriorment en un format de luxe, molt similar a l’edició que publica ara Mondadori.

“El rayo mortal” explica la història d’Andy, un noi que descobreix que el seu pare l’ha convertit en un superheroi  com a conseqüència d’un experiment. A més, posseeix una estranya pistola que és capaç de desintegrar els éssers vius. Andy i Louie, el seu millor amic, trobaran la millor manera de fer servir aquestes extraordinàries habilitats.

Andy és un personatge típic en l’univers Clowes, un adolescent marginat, que viu en un entorn poc estable i amb importants dificultats per relacionar-se. Està envoltat de gent particular i al col·legi sent la indiferència de la resta o, el que és pitjor, és objecte de les bromes més dures. Al costat d’Andy tenim a Louie, igualment inadaptat, però potser una mica més intel·ligent. Si pensem en la mitologia del superherois, Louie seria el side-kick (l’acompanyant, en aquest cas sense poders), la persona amb la que el lector es pot identificar fàcilment, donat que el superheroi (sobretot, l’heroi clàssic) és vist com un déu llunyà. Clowes juga amb el fet que els dos personatges són propers al lector i fàcilment reconeixibles per pervertir una mica la dinàmica heroi-company.

El rayo mortal Daniel Clowes

“El rayo mortal” ens presenta la vida d’Andy de l’adolescència fins a la mitjana edat, mostrant-nos el descobriment dels seus poders, com decideix usar-los i en què s’acaba convertint la seva existència. És una narració basada en petits moments, en bits narratius que expliquen, amb més fortuna uns que altres, les motivacions i reaccions d’Andy. Ell és el motor principal de la història, que funciona millor en la part final que en la inicial. Resulta més satisfactori veure en què s’ha convertit Andy que llegir sobre el que l’ha portat a aquell punt. El principi de l’obra s’assembla massa a altres creacions de l’autor i això acaba pesant, encara que el descobriment dels poders i altres moments sí que resulten bastant satisfactoris.  En contrast, el final de l’adolescència i la vida adulta constitueixen una veritable lliçó de com convertir en adult a una persona amb poders, donant sentit a tota la història.

Clowes experimenta aquí amb diferents planificacions de pàgina, totes amb un toc bastant clàssic. La vida del personatge és construeix com un trencaclosques, unint petites històries narrades des de diferents punts de vista, que permeten al lector apropar-se a Andy a partir del testimoni de múltiples veus. El seu dibuix, allunyat d’excessos, retrata la realitat de manera sòrdida i sense ensucrar, com l’autor veu als protagonistes de les seves històries i, es podria dir, la realitat.

“El rayo mortal” és una història de superherois d’ambientació realista, amb totes les manies de l’autor i totes les seves virtuts. És una història que millora a mesura que avança i que en les últimes pàgines acumula un gran nombre d’encerts i, el que és més important, et deixa amb ganes de tornar enrere i començar de nou a llegir les particulars aventures d’aquest curiós personatge.


Editorial: Random House Mondadori
ISBN: 9788439726388
Pàgines: 56 pàgines
Preu: 17,90 €
Guió: Daniel Clowes
Dibuix: Daniel Clowes

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies