"Culpable" de Lisa Ballantyne
6Valoració

Tot comença amb un nen petit, trobat mort a Barnard Park. La policia ja té un sospitós i és per això que truquen a en Daniel, un advocat que exerceix a Londres. Ell ha dedicat anys a defensar causes perdudes, sense implicar-se i sense permetre que li afectessin un cop acabades. Però tot canvia quan coneix a Sebastian Croll, un nen d’onze anys acusat d’assassinar a un altre nen, Ben Stokes, de vuit.

Per començar, la premisa de la historia per si ja dona una mica d’angúnia quan pensem que un nen pot haver matat un altre. Es tracta d’una novel·la d’advocats, judicis públics i morals, on s’aniran solapant la vida d’en Sebastian i la del Daniel. Aquest últim va tenir una infància difícil i molt dura: la Minnie, la dona que el va adoptar i el va salvar amb el seu afecte, va acabar fent-li tant de mal que Daniel la va apartar de la seva vida.

Però quin va ser el crim de Minnie perquè Daniel la evités durant quinze anys? Perdrà Daniel tot el que ha aconseguit per aquesta obsessió que el turmenta i que li fa dubtar de la culpabilitat o innocència d’en Sebastian? Pot el context social marcar la personalitat? El llibre ens dona les respostes a tot això en les seves pàgines.

Al llarg de la novel·la, Ballantyne anirà repassant aquella infantessa que li mostrarà quines van ser les circumstàncies que l’han fet arribar a on és ara, cosa que a més li complicarà la feina, ja que començarà a implicar-se amb el seu client i a tenir dubtes sobre la seva culpabilitat o innocència. A mesura que avancem, el pes de la novel·la recau en el judici on veiem a un grup d’advocats i fiscals lligats de mans i peus per unes regles del joc que moltes vegades fan dubtar de la justícia.

L’autora entrellaça el passat i el present de diferents personatges amb un estil polit i impecable, ja que en cap moment el lector se sentirà confós ni fora de context, gràcies a la seva sòlida construcció. El fet de fer girar l’acció al voltant d’un judici m’ha recordat l’estil de John Grisham. Potser és una apreciació personal però estem molt acostumats als autors masculins en quant a temàtica judicial, i en aquest cas Lisa Ballantyne aporta una sensibilitat que li dona el toc de gràcia. És un thriller judicial que aporta passió i sensibilitat, sense caure en el tòpic.

Els personatges estan ben construïts, però els manca una mica de profunditat, l’autora se centra més en el que fan i com ho fan, que en mostrar-nos més enllà d’unes personalitats reflectides en un mirall.

“Culpable” és una novel·la pels amants dels thrillers judicials, una mica lenta però ben construïda. Si voleu descobrir qui va matar el pobre Ben, ja sabeu, el cas és a les vostres mans. S’aixeca la sessió.


Editorial: Suma de Letras
ISBN: 9788483654620
Pàgines: 369 pàgines
Preu: 19 €

Lisa Ballantyne va néixer a Armadale, Escòcia, i va estudiar a l'acadèmia d'Armadale i a la Universitat de St. Andrews. De molt jove va passar la major part del temps a la Xina, abans de tornar al Regne Unit el 2002 per treballar en l'educació superior. La seva feina més recent va ser a la Universitat de Glasgow, ciutat on resideix. "Culpable" és la seva primera novel·la, va ser publicada en vint països i el seu èxit a la Gran Bretanya està sent imparable.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies