Si us penseu que l’esclavitud és cosa del passat o de ficcions com “Lincoln” o “Django desencadenado”, heu de conèixer la història real de Hadijatou, filla d’esclaus, que va ser venuda als 12 anys per 320 €. Benvinguts, doncs, a la realitat més cruel de l’anomenat ser humà.

El mes de març del 2008 la notícia “Una esclava contra el Estado” sobre Hadijatou Mani, la primera dona que va denunciar al seu estat, Níger, per ser una esclava i que va guanyar, cridava l’atenció de Lala Gomà i Rosa Cornet. Una informació periodísticament atractiva per ser tractada en la premsa tant escrita com audiovisual. Elles però van voler anar més enllà de la qüestió merament informativa i van començar a investigar qui era aquesta dona jove que s’havia atrevit a denunciar el seu cas i portar-lo a la màxima instància judicial, sense tenir en compte quines en podien ser les conseqüències. Ho tenien clar, la veien com tota una heroïna, com un personatge necessari a la societat. Havien d’explicar la seva història.

Hadijatou, j'accuse

D’aquesta manera va néixer el projecte de “Hadijatou, j’accuse”, un documental sobre Hadijatou Mani, la primera dona que va denunciar al seu estat, Níger, per ser esclava i la primera que ha guanyat. Filla l’esclaus, va ser venuda als 12 anys a El Hadj Souleymane Naroua –un terratinent local- per la quantitat de 320 €. Durant el primer any feia tasques domèstiques i treballava al camp, lloc on Naroua la va violar per primer cop als 13 anys. Des d’aleshores es va convertir també en una esclava sexual i rebia pallisses diàries per la seva desobediència. Durant els 9 anys que va durar la seva condició d’esclava, va tenir tres fills dels seu “amo”, dels quals n’han sobreviscut dos i actualment viuen amb el seu pare.

“Havia 7 esclaves més… Sofríem maltractaments físics i morals… L’amo ens obligava a tenir sexe amb ell. Ens tractava com cabres perquè segons ell, ens havia comprat”

Hadijatou Mani va aconseguir la seva llibertat en un judici el 27 d’octubre del 2008: un fet històric que marcava un abans i un després per a acabar amb l’esclavitud en el segle XXI. Però Hadijatou està lliurant des de llavors una nova batalla: recuperar als seus fills, propietat del seu antic amo.

Hadijatou, j'accuse

Dirigit per Lala Gomà i Rosa Cornet, “Hadijatou, j’accuse” narrarà una història real de l’esclavitud en el segle XXI, i també la de les mares d’Àfrica lluitant per la llibertat dels seus fills. I ho farà quan estigui acabat.

L’equip va fer un primer viatge a Níger al 2009. La intenció era conèixer a la Hadijatou i que ella mateixa els expliqués la seva història. Van conèixer tots els personatges vinculats a la història i, gràcies a la col·laboració d’un reporter local, van aconseguir gravacions dels judicis pels que ha passat la Hadijatou, i van poder entrevistar a l’antic amo de la Hadijatou, el primer esclavista que ha donat el seu punt de vista davant d’una càmera.

Ara és el moment que l’equip del documental voldria tornar a Níger per assistir a la resolució legal de l’apel·lació de la Hadijatou, per la devolució dels seus dos fills. Lala Gomà i Rosa Cornet volen explicar el final d’aquesta lluita, i, a més, donar a conèixer al món sencer la tasca que la Hadijatou està realitzant a favor de totes les dones que segueixen estant en situació d’esclavitud.

Els processos judicials per a fer que aconsegueixi la custòdia dels seus s’han anat allargant, i es va haver de parar el rodatge del documental produït per PICNIC, perdent algunes fonts de finançament. Les directores han mantingut el contacte amb ella i han anat treballant en aquest projecte, però els falta un últim esforç econòmic per a aconseguir el finançament per tornar a Níger i acabar el rodatge amb la victòria final: el dia que Hadijatou recuperarà als seus fills.

Hadijatou, j'accuse

Per aconseguir aquests diners han optat per una campanya de crowdfunding, un procés de micro-finançament en el qual desenes de micro mecenes poden fer aportacions adaptades a les seves butxaques. El 10 de desembre va començar aquesta campanya de crowdfunding.

L’objectiu és arribar als 50.000 euros que és la quantitat que els falta per acabar el documental: 25.000 pel viatge a Níger per gravar la part final de la història, i els altres 25.000 per a acabar el treball a la tornada: el muntatge, la post producció, distribució, etc.

La campanya d’sponsume.com s’està centrant en aconseguir aquests primers 25.000 euros, encara que una vegada s’acabin els 40 dies haurà més mètodes per a seguir aportant i recollint més diners per a la causa. Si se supera el límit dels 50.000 euros recollits, 1 euro de cada 10 es donaran a les ONG que van ajudar a Hadijatou en aquesta lluita: Anti-Slavery International, Timidria i Mèdics Sense Fronteres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X