"Algodón en Harlem" de Chester Himes
6Valoració

En Chester Himes era un escriptor particular. Criat en un ambient inestable però culte, va créixer sent un delinqüent violent que escrivia relats policials a la presó. Va viatjar a Europa buscant tranquil.litat amb la seva dona, acabant els seus dies a la població de Moraira, Alacant.

El reverend O’Malley promet a tots els negres de Harlem un somni: per mil dòlars els porta a l’Àfrica en vaixell on els espera una parcel.la de terreny per a que puguin cultivar-la. Moltes famílies, il.lusionades, inverteixen tots els seus estalvis però quan les arques estan plenes, uns atracadors s’emporten el botí. Els detectius Coffin Ed Johnson i Grave Digger han de trobar els responsables.

Protagonistes d’un bon nombre de novel·les i relats de l’escriptor afro-americà, aquests dos personatges (i el gran nombre de secundaris que circulen per les seves pàgines) representen la rebel·lia dels habitants del Harlem dels seixanta. La ràbia, la violència continguda o la humiliació soferta pels treballadors en els camps de cotó. El cas dels dos detectius és paradigmàtic, ja que són admirats pels seus superiors blancs per aplicar la llei amb la màxima duresa possible per controlar als seus propis veïns.

Aquesta particularitat permet a l’escriptor prendre’s les trames amb una àmplia barreja de sentit de l’humor (corrosiu) i crítica social (encara una miqueta naïf, no cal oblidar que és un precursor del gènere). Els personatges s’aprofiten uns d’uns altres i desconfien de tot però sense oblidar aquest regust que deixa una novel·la que no deixa de prendre’s poc seriosament, una evolució lògica de les revistes pulp.

Aquesta novel·la també emmalalteix de tenir un llenguatge caduc, utilitzant termes i expressions que poden xocar al lector poc pacient. Com divertiment, els aconsello que s’apropin conjuntament al llibre i a la versió fílmica dirigida per Ossie Davis. Un film colorista i realment divertit que permet apropar-se a l’univers de Himes de manera despreocupada.

En definitiva, un bon llibre que, segurament, ha envellit malament. Especialment recomanat per a gent interessada en l’evolució de la novel·la negra i desaconsellat per qui no pugui situar aquest llibre en el seu context, en un temps que va marcar tant culturalment que va segellar els seus productes en aquesta època.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490063729
Pàgines: 256 pàgines
Preu: 18,00 €

Chester Himes és un escriptor afroamericà. Amb 19 anys va ser condemnat a presó per atracament a mà armada. En la seva cel·la, inspirat per l'obra d'Hammett, va començar a escriure relats curts i a publicar-los en revistes especialitzades. Malgrat conrear diversos gèneres, tota la seva obra gira entorn del problema racial als Estats Units.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X