"Faithful Place" de Tana French
8Valoració

Faithful Place, com comenta la mateixa autora en una nota final, no existeix tal i com ella l’ha plantejat. Tana French modifica l’existència d’aquest lloc i la geografia de la ciutat de Dublin per encabir una història a mig camí entre el drama familiar i el thriller.  

Frank i Rosie són dos adolescents enamorats que planegen una fugida que els porti ben lluny de Faithful Place, un lloc ple de problemes familiars. El dia acordat, Rosie no apareix i el noi decideix marxar sol i iniciar la desitjada nova vida. Vint anys més tard, convertit Frank en inspector de policia, en una casa abandonada del barri descobreixen una maleta que pertanyia a Rosie. Fantasmes del passat retornen a la seva vida i un misteri comença a obrir-se pas: què va succeir en realitat aquella nit?

“Faithful Place” interessa en les seves dues vessants principals, que es van entrecreuant per donar vida a la gran història de la novel·la. D’una banda, un misteri emocionant: la desaparició d’una adolescent a punt d’iniciar una nova vida i les implicacions que va tenir aquest fet en les vides de la seva família i amics. De l’altra, les relacions del personatge protagonista amb el seu antic entorn, que dibuixen un tapis de sentiments i de retrets que seran una constant al llarg de tota la novel·la.

Tana French domina les claus del misteri, aportant dades de manera progressiva, introduint diferents elements i ajudant al lector a construir les seves pròpies conclusions a partir de les reflexions dels protagonistes. En el cas de “Faithful Place” és just dir que a partir d’un cert moment resulta fàcilment endevinable qui és el responsable de tot el que passa a la novel·la, però és una virtut que això no li tregui interès a la resta de la narració. Les relacions que construeix l’escriptora, el viatge al passat que viu el protagonista i les reaccions de tots els personatges són tan riques, emocionants i inesperades que superen el fet d’endevinar o no qui hi ha darrera de la tragèdia.

Els personatges són el principal punt fort de la novel·la. Decididament realistes, estan creats defugint estereotips clars i buscant important contrastos. L’arc de transformació de Frank està perfectament narrat i és molt creïble, deixant-nos entreveure l’angoixa que l’home pateix en retornar a una casa plena de problemes i que mai va poder oblidar. Al voltant d’ell, els membres de la família, amics i la resta de persones de la seva vida a Dublin elaboren un mapa que deixa al descobert la seva personalitat i els seus sentiments. La novel·la està centrada en Frank però la resta de personatges estan molt ben construïts i evolucionen de manera costant a mesura que avança la trama.

“Faithful Place” és llegeix amb addició. És gairebé impossible desenganxar-se de les seves més de 500 pàgines fins que un arriba al final, coherent i satisfactori. Descripcions detallades però en cap cas feixugues, diàlegs molt intensos i plens de sentit, la narrativa de Tana French té la lleugeresa necessària per afavorir l’atracció del lector cap a les pàgines de la novel·la. Tana French ens deixa un llibre recomanable per tots aquells que gaudeixin de les històries de misteri colpidores i dels drames familiars més sòrdids.


Editorial: RBA
ISBN: 9788490064832
Pàgines: 544 pàgines
Preu: 19,95 €

Després de créixer a Irlanda, Itàlia, Estats Units i Malawi, Tana French viu a Dublín des de 1990. Coneguda sobre tot per la seva faceta d'actriu, ha treballat en el teatre, el cinema i el doblatge. Actualment és membre de la Purple Heart Theatre Company irlandesa. Amb la seva primera novel·la, "El silencio del bosque", va obtenir nombrosos premis, entre ells el prestigiós premi Edgard a la millor primera novel·la el 2008.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X