Anne Perry o Juliet Marion Hulme, va néixer a Londres, el 28 d’octubre de 1938. És una escriptora de renom, coneguda per les seves novel·les policíaques ambientades a l’època victoriana.

Una homicida que escriu sobre homicidis?

De petita va ser diagnosticada de tuberculosis, cosa que la manté allunyada del seu Londres natal i és enviada a climes més càlids. Quan compleix tretze anys es reuneix amb els seus pares a Nova Zelanda, on el seu pare ocuparà el càrrec de rector de la Universitat de Canterbury a Christchurch.

Allà coneix a Pauline Parker, en qui trobarà una amiga íntima, amistat que no serà vista amb bons ulls per l’entorn proper de les dues noies, que hi veuran connotacions obsessives i homosexuals. Amb els primers signes de l’imminent divorci dels seus pares, Juliet espera poder tornar a Anglaterra amb la seva amiga Pauline. La mare d’aquesta, Honora Rieper, no està d’acord amb l’amistat de la seva filla amb la Juliet. El 1954, aprofitant una sortida al bosc, la senyora Rieper és colpejada per Pauline i Juliet fins a caure morta, homicidi que havia estat prèviament planificat. Tot i que les dues amigues intenten simular un accident, les circumstàncies del crim són aviat descobertes i les dues noies processades.

El judici colpeja totes les portades internacional. El 29 d’agost de 1954, Juliet Hulme i Pauline Rieper són condemnades per homicidi, però havent complert tot just els disset anys, no se’ls aplica la pena capital, sinó que se’ls imposa una sentència de privació de llibertat per un temps indefinit, amb la prohibició expressa de tornar-se a veure mai més. Després de cinc anys de reclusió, ambdues són posades en llibertat.

Una història de pel·lícula

Criatura Celestiales

La història de les dues adolescents és portada al cinema en dues ocasions: el 1971 en el film francès “Mais ne nous délivrez pas du mal” i el 1994 en una co-producció neo-zelandesa i alemanya, “Heavenly Creatures”, de Peter Jackson. També s’han escrit diverses novel·les basades en el crim.

A l’agost del 2009 es va estrenar el documental “Anne Perry — Interiors”, de la directora alemanya, Dana Linkiewicz, sobre la vida de l’escriptora.

El naixement de l’escriptora

Després de sortir en llibertat el 1959, la Juliet va tornar a Gran Bretanya amb la seva mare. Quan aquesta es va casar de nou, va agafar el cognom del seu padrastre i es va canviar el nom a Anne. Així, el nom d’Anne Perry no és pseudònim, sinó el seu nom oficial des d’aleshores. Durant una estada de cinc anys al sud de Califòrnia, es va convertir al mormonisme, religió que encara professa avui en dia.

Començà a escriure ja els anys 1960, però no fou fins el 1979 que va poder publicar la seva primera novel·la, “El botxí del carrer Cater”, després de trobar les seves obres rebutjades durant anys.

Actualment, Anne Perry viu amb el seu germà al poblet de Portmahomack, a Escòcia, i els seus llibres són reconeguts arreu del món.

Estil

Anne Perry, escriu en format sèrie, seguint l’estela d’Agatha Christie. Les novel·les de Perry són molt dinàmiques i àgils i la construcció dels personatges és molt completa; no es dedica només a remarcar aspectes molt definits dels protagonistes, sinó que s’esforça a destacar-ne fins i tot als secundaris. Envolta al lector d’una època victoriana, plena de boira, llums i ombres, i d’una societat classista. Ens mostra un Londres ple de carrerons on la misèria és el pa de cada dia i uns barris residencials on el que s’amaga rere les seves portes pot ser més pertorbador que la pròpia misèria.

Els seus personatges

Anne Perry

Les seves dues sagues principals s’ambienten a l’Anglaterra de l’època victoriana. Els seus protagonistes són una parella, formada per una dona forta i independent, que no accepta el seu paper de dona submisa de l’època, i per un home enèrgic que, amb les seves contradiccions, li dóna suport. Les parelles són compactes i mai es solapen els caràcters, la millor definició seria que es complementen a la perfecció.

Trobarem una parella formada pel policia Thomas Pitt i la seva dona Charlotte. Ella l’ajuda en les investigacions criminals, gràcies als seus contactes amb el món de l’alta societat. En podreu trobar 27 títols i sumant. Us recomano començar pel primer títol: “The Cater Street hangman”, el podreu trobar a Debols¡llo sota el títol “Los crímenes de Cater Street”.

L’altre parella està formada per l’investigador privat, ex-policia, Thomas Monk i per la infermera (veterana de la guerra de Crimea) Hester Latterly, que mantindran una llarga relació d’amor-odi abans no formin parella. Aquí gaudireu d’un tercer en discòrdia, l’advocat Oliver Rathbone. En aquesta saga podeu trobar 18 títols. El primer d’ells “The face of a stranger”.

Cada any des del 2003, escriu una història de Nadal on els protagonistes són personatges secundaris de la sèrie dels Pitt  que travessen una crisi personal en els dies de Nadal, i pretén aportar un missatge redemptor al final. Molt al estil dels contes de Nadal de Dickens.

Una altra sèrie de novel·les d’Anne Perry es centra en la Primera Guerra Mundial al front occidental, marc en què tres germans, Joseph, Matthew i Judith Reavley, combaten les intrigues de qui anomenen “Pacificador” (Peacemaker), un misteriós agent d’Alemanya infiltrat a les altes esferes britàniques. Una saga formada per 5 títols.

També podreu trobar alguna obra independent o de ficció, però en una mesura molt minsa.

Per què llegir Anne Perry?

Anne Perry

Fins no fa gaire, l’Anne Perry no formava part de la meva biblioteca, hi havia títols per casa, però no m’havia decantat mai per agafar-ne un. No em cridaven l’atenció fins que un dia en una Contra de La Vanguardia li van fer una entrevista a l’autora i el seu passat em va al·lucinar.

Em vaig qüestionar l’ètica sobre com una homicida podia ser lloada per escriure sobre homicidis: per una banda crec en les segones oportunitats, però per l’altre banda no ho veia gens clar. Per tant, vaig decidir oblidar la persona, l’autora i valorar les novel·les, l’única manera justa de comprovar si l’èxit requeia sobre el seu passat o sobre la seva ploma.
Vaig buscar “Los crímenes de Cater Street”, sabia que si m’agradava seguiria amb la saga, sóc força de sagues, i que si no m’agradava m’estalviaria xafardejar d’altres títols. El resultat fou que em va agradar el seu estil, l’època victoriana i la trama estava ben escrita, em va recordar de seguida a d’altres autors del gènere, però li vaig donar una següent oportunitat i fins al dia d’avui.

Si us agrada el misteri, l’època victoriana i la ciutat de Londres, aquestes són les vostres novel·les; si sou fans de la novel·la negra d’estil clàssic us trobareu com peix a l’aigua.

Editorials i links

Podreu trobar la majoria de títols en format de butxaca o epub a l’editorial Debols¡llo, des d’aquest més de juliol estan reeditant la saga dels Pitt, si voleu xafardejar us recomano visitar la web de l’editorial a Espanya.

Si us planteu davant un estant a qualsevol llibreria, podreu distingir quin títol és de cada saga, tenint en compte una única premissa, en la saga dels Pitt, tots els títols tenen en comú la situació d’un lloc de Londres.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X