Lincoln
7Valoració

No serà que a la figura de Abraham Lincoln li faltin revisions, des dels seus anys d’advocat, la seva presidència, el seu assassinat en un teatre o fins i tot una suposada joventut com a caça vampirs. Hem vist i llegit tant sobre el president de mirada seriosa, barba i alt barret de copa que pràcticament ens en sabem tots els detalls de la seva contribució a la història. Però Steven Spielberg ha volgut recuperar la figura de Lincoln amb la intenció de fer el film definitiu sobre els anys clau del seu mandat.

La pel.lícula que més nominacions està rebent als premis d’enguany, es concentra en l’època de la segona presidència de Lincoln. Aquella en què amb el país enfrontat en una cruenta guerra civil entre els estats del sud i els de la Unió, el president s’entesta a voler aprovar una 13ena esmena a la Constitució que posi fi a l’esclavatge i alliberi, sobretot la població negra dels estats confederats, d’una servitud forçada. Però aquest objectiu podria entrar en conflicte amb la possibilitat de que es signi la pau entre les parts enfrontades i es posi fi a la sagnant guerra.

Tècnicament la pel.lícula excel·leix. La recreació històrica i de vestuari és magnífica fins als menors detalls, la música de John Williams acompassa sense menjar-se les escenes, i el treball de fotografia de Janusz Kaminski treu un gran partit dramàtic del constant rodar en sales fosques il.luminades només pels llums de gas de l’època.

Daniel Day-Lewis a "Lincoln"

En aquesta omnipresent foscor brilla Daniel Day-Lewis, en un d’aquells papers multipremiables en què l’actor es fusiona amb el personatge. Gràcies a un guió que enmig del moment històric sap introduir també moments més personals, Day-Lewis pot desplegar un personatge complet i complexe, president i orador, però també anyorat dels seus anys d’advocat, pare d’un nen petit al que se sent molt proper i d’un noi que li és estrany (Joseph Gordon-Levitt) (un tercer fill va morir de petit), espòs d’una dona que no sempre el comprèn (Sally Field) víctima del dolor i inicis de bogeria, i un bromista a qui li agrada interactuar lliurement amb la gent humil. Al costat de tan magna figura hi ha un grup de grans secundaris, pocs dels quals tenen l’oportunitat de desenvolupar a fons els seus personatges, com Tommy Lee Jones, John Hawkes, Lee Pace, David Strathairn o James Spader.

Lincoln és doncs un home que es debat i compagina el seu costat més íntim i el seu paper en la historia. I aquesta mateixa diatriba es pot aplicar a la pel·lícula en general. Provat amant del cinema bèl·lic, Spielberg dedica l’escena d’obertura a la guerra, però després deixa de rodar-la directament i converteix l’enfrontament bèl·lic en un monstre que sobrevola les consciències de tots els personatges. El centre de la narració passa a ser l’esmena a la constitució i amb ella el debat sobre la igualtat de races i les maniobres polítiques del moment. Un punt que es revesteix de tanta solemnitat que acaba encarcarant la pel·lícula en més d’un moment. Totes les reflexions, discursos i votacions són tant seriosos i transcendents que ‘Lincoln’ acaba resultant en conjunt un document històric i didàctic brillant, però un film que excedeix en grandiloqüència i al que li falta èpica i capacitat d’atrapar i sorprendre l’espectador.

No hi ha dubte que mirats un per un, hi ha un munt d’elements de ‘Lincoln’ premiables i les múltiples nominacions que està rebent la pel.lícula són plenament justificades. En conjunt, però, hi ha altres films d’aquest any que la superen en originalitat, ritme narratiu o capacitat de sorpresa. Així sembla que ho va pensar també la premsa que otorga els Globus d’Or. I és probable que als Oscars, on apunta a 12 estatuetes, la història de ‘Lincoln’ es repeteixi.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies