Jack Reacher
7Valoració

Arriba “Jack Reacher” a les nostres pantalles. Una nova pel·lícula (i potser franquícia) en la que Tom Cruise demostra que als seus 50 anys encara és tot un heroi d’acció.

Jack Reacher no és un personatge nou. Porta des de 1997 fent de les seves entre les pàgines dels disset llibres que Lee Child (pseudònim de l’escriptor britànic Jim Grant) li ha dedicat. De fet la pel·lícula recupera la primera novel·la de la sèrie, “One Shot”.

L’encarregat de treure de la biblioteca en Jack Reacher és Christopher McQuarrie, un director gairebé novel si tenim en compte que aquesta és la segona pel·lícula que dirigeix i que la primera va ser fa 12 anys: “Segrest Infernal”. McQuarrie s’encarrega també de l’elaboració del guió, matèria en la que està més adobat (“Sospitosos Habituals”, “Valkiria”, “The Tourist”).

Com ja anuncia el títol, el film té un protagonista absolut, en Jack Reacher, un antic policia militar retirat de l’exercit que deambula pels EE.UU. com una espècie de fantasma justicier. Un antiheroi dels d’abans, un genet solitari, enèrgic i èticament ambigu. Salvant les distàncies una mescla entre Clint Eastwood i Charles Bronson.

En el film un franctirador pertorbat assassina com a l’atzar a cinc transeünts. El sospitós del crim és capturat i un nom surt al cas: Jack Reacher. Ell serà l’encarregat junt amb l’advocada Helen d’investigar que s’amaga al darrere d’una sòrdida trama d’interessos empresarials que posarà en perill a tot aquell que s’hi fiqui.

Rosamund Pike i Toma Cruise a "Jack Reacher".

Un relat en el que es nota un interès per cultivar la foscor, amb pertorbadores conclusions i revulsiva moralitat. Amb un inici molt interessant i fascinant, rodat de manera impecable i amb un gran us de la banda sonora no estrictament musical. Una correcció fílmica que acompanya tot el film i té els seus punts àlgids en escenes com la de la persecució de cotxes, en les que els sorolls dels motors, sirenes i cruixits neumàtics prenen protagonisme. Malauradament tal correcció no acompanya al salvatgisme de Reacher, com tampoc salva la forma en que es van tancant els diferents i interessants fronts oberts en la primera meitat del film.

Tom Cruise i Robert Duvall a "Jack Reacher".

De forma similar passa amb els personatges implicats en la història. Hi ha molts de saborosos. Potser massa. I és que no se’ls hi dona gaire espai per desenvolupar-se. La relació entre l’advocada defensora (interpretada per una apàtica Rosamund Pike) i el fiscal (Richard Jenkins) és queda a mig gas, com també ho fa la que manté el personatge que interpreta un gran Robert Duvall amb el protagonista, que evoluciona a salts. Limitacions que afecten clarament a la percepció de les interpretacions. Després estan els dolents. Aquí destaca l’actuació, segurament per la seva afinitat amb la càmera, de Jai Courtney (que recordareu més descamisat i amb rinxols d’or a la sèrie “Spartacus”), i la participació (més que actuació) del cineasta alemany Werner Herzog. Però, és clar, aquí el “prota” és Tom Cruise i és ell qui acapara tota l’atenció. I s’ha de reconèixer, ho fa molt bé. Manté la destresa física suficient per fer-nos creure que és capaç de ficar-se en baralles de un contra cinc sense perdre l’alè, així com destresa mental suficient per construir un personatge dur però alhora divertit i fer-ho creïble.

Jai Courtney i Tom Cruise a "Jack Reacher".

Tot i que podria arribar a molt més “Jack Reacher” és un film en el que l‘entreteniment està assegurat. No hi falten els tirotejos, les persecucions de cotxes i les baralles de lluïment sota la pluja, tot amb una bona factura tècnica i un punt còmic que s’agraeix. Sembla que Tom Cruise ha trobat el personatge al que aferrar-se per recórrer la cinquantena com a heroi d’acció. Si no, sempre li quedarà “Missió: Impossible”, de la que ja es prepara una cinquena part, curiosament (o no) amb Christopher McQuarrie en la direcció.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X