Alan Moore Storyteller
8Valoració

Vida i obra d’un mag

En una bella i cuidada edició, Planeta DeAgostini ens presenta un imprescindible assaig, ple d’impressionants fotografies i reproduccions de pàgines de còmic, dedicat a l’obra del guionista de còmics Alan Moore; un llibre que transcendeix els límits del mitjà per mostrar-nos a un autèntic humanista, un creador visionari que aborda en la seva obra les grans qüestions del món contemporani.

Alan Moore és, per a la majoria d’afeccionats al còmic, una figura imponent, el responsable que el còmics de superherois –durant massa temps un gènere bàsicament popular, poc o gens reivindicat per les elits cultural– adquirissin prestigi literari i passessin a ser objecte de nombrosos estudis universitaris i tesis doctorals arreu. La seva obra és, a més, malgrat la seva popularitat, prou complexa i encriptada per generar nombrosos estudis i tot tipus d’interpretacions, com passa amb l’obra d’altres creadors contemporanis com David Lynch o el desaparegut David Foster Wallace. Gary Spencer Millidge, ell mateix autor de còmics i estudiós de l’obra de Moore, ha dedicat ja un parell de llibres al mag de Northhampton. En aquest “Alan Moore, Storyteller” es proposa no només revisar prolixament tota la seva obra –fins i tot les més desconegudes i introbables col·laboracions– i disseccionar els seus mètodes de treball, sinó també abordar altres facetes creatives de Moore, com la poesia, la narrativa, la música, les performances i, per descomptat, la màgia.

Llegint aquest apassionant llibre descobriran com aquest home d’aspecte extravagant, exquisits modals britànics, i immensa capacitat de treball es va convertir en un geni del còmic contemporani. Spencer Millidge ens explica com, durant la seva infància en un barri obrer de Northampton, els còmics es van convertir en el mitjà ideal per endinsar-se en mons imaginaris dels quals ja no sortiria mai. No és d’estranyar que aquest hermètic i una miqueta misantrop creador –ell mateix es defineix com l’Howard Hugues del món del còmic– li tingui al·lèrgia a viatjar; des de les parets del seu domicili, a la ciutat on va néixer, en pijama i menjant gelat, el seu treball com a guionista li permet escapolir-se a altres galàxies encara per descobrir.

"Alan Moore Storyteller" de Gary Spencer Millidge

Aquest llibre magníficament editat és una biografia fascinant sobre la forja d’un talent incomparable, però també una deliciosa crònica familiar, un àlbum de família que ens apropa a la vida de les classes populars a Anglaterra, com ho feia també el fascinant llibre de memòries del cineasta John Boorman, “Suburban Boy”. Alhora, “Alan Moore Storyteller” fa honor al seu títol i ens desvetlla els rigorosos mètodes de treball d’un creador estajanovista, incorporant fragments dels seus guions, storyboards i dissenys previs de pàgines ara immortals. Amb la directa implicació del propi Moore i el seu entorn, es repassa també tota la seva obra; la qual cosa sens dubte suposarà per a molts tota una font de descobriments. El llibre incorpora a més una extensa cronologia i bibliografia per facilitar la immersió en una tasca creativa de proporciones ja proa considerables. Però sobretot el que eleva aquest assaig a categoria d’obra major és la seva voluntat de transcendir l’àmbit dels còmics per presentar-nos la vida, l’obra i les opinions d’un autèntic humanista. Aquí es parla també de política i religió, de màgia i també de tocar de peus a terra, d’allò l’íntim i públic, de superherois i homes ben normals, de sexe i amor, de les difícils relacions amb Hollywood i de la cultura de l’èxit, de la passió com a autèntica força motriu i del compromís ètic amb la pròpia obra, de l’eterna curiositat per aprendre i de moltes coses més. Més enllà de l’hagiografia o del text per a fans, aquest és un llibre per tots els que encara creuen que, en aquest món sovint massa ple d’oportunistes i obsessos de l’èxit, encara hi ha lloc per a la cerca de la Bellesa i de la Veritat.


Editorial: Planeta DeAgostini Cómics
ISBN: 978-84-15480-26-6
Pàgines: 336
Preu: 30 €
Guió: Gary Spencer Millidge

Una resposta

  1. Rico P. Drake

    Supone un estudio en profundidad de la inagotable labor del guionista, desde sus creaciones más famosas y vendidas a sus proyectos experimentales más desconocidos. Cada una de sus obras, desde cómics hasta artículos en revistas, pasando por novelas o perfomances artísticas, se encuentra profusamente ilustrada en este libro.

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies