"Mad Women" de Jane Maas
7Valoració

Mad Woman és el contrapunt perfecte per a tots aquells seguidors de la sèrie de televisió “Mad Men” i que es pregunten quina era la visió de les dones. Com eren, que sentien i com vivien. La Jane Maas comparteix els seus records i els dels seus col·legues d’aquella època poc daurada per a la majoria de les dones. Si no sou seguidors de la sèrie, no us amoïneu, l’autora en fa referencia però en tots els casos queda perfectament explicada, per tant, us ho podreu prendre com un exemple més de l’època a criticar.

La novel·la ens relata en forma de diari personal la vida de la Jane i es combina amb reflexions actuals sobre aquella època i el canvi social i cultural que s’ha donat des dels anys 60 fins avui en dia, centrant-se sobre tot en el canvi del paper de la dona.

La Jane és regia per la seva pròpia escala de valors: primer la feina, després el marit i després els fills. Les dues primeres depenien de que s’hi deixés la pell i l’ànima per mantenir-ho funcionant, els fills no marxarien.

El títol i la portada ens mostren el tipus de dona que calia ser per triomfar en un món d’homes. A les dones se les educava per sortir de la facultat amb un anell al dit, però unes poques havien entrat en el món dels homes, treballant més i mostrant que podien competir amb ells.

Obrir-se camí en una jungla poblada de cavallers amb corbata no va ser fàcil per a la jove Jane: les poques dones publicistes es feien càrrec només de comptes petits, percebien salaris menors, estaven subjectes a patir assetjament sexual i no comptaven amb eines per defensar-se més enllà de la seva astúcia i voluntat de triomfar. A Madison Avenue la creativitat, el sexe, l’alcohol, el tabac i les festes estaven a l’ordre del dia, i Jane Maas evoca tot això, amb més humor que nostàlgia.

Una narrativa sincera i irònica ens aporta xafarderies i anècdotes que us portaran fins a la Casa Blanca. Amb un text lleuger, molt entretingut i addictiu, es nota que l’autora era publicista i  sap vendre molt bé el seu producte. De forma intel·ligent, ens presenta unes dones que havien de saber estar, que patien les incomoditats de la moda i suportaven estoicament el comportament dels homes, tot i que, per descomptat, sempre hi hagi excepcions tant per a uns com per als altres.

“Mad Women” narra una historia personal que mostra l’esperit de superació de moltes dones als anys 60 i tot allò que van haver de sacrificar per ser considerades més que un bonic ornament a casa del seu marit. Unes dones que van buscar la igualtat fora de la Constitució, a cop d’enginy, suor i moltes llàgrimes. No espereu més i apreneu d’una veritable Mad Woman.


Editorial: Lumen
ISBN: 9788426421227
Pàgines: 264 pàgines
Preu: 15,90€ / 9,99€ (ebook)

Jane Maas va començar la seva carrera com a redactora en Ogilvy & Mather i, després de passar per diferents llocs de treball, va arribar a ser la primera dona a presidir una agència de publicitat novaiorquesa. El seu treball més reconegut va ser la direcció de la reeixida campanya "I Love New York". El 1986 Maas va publicar les seves memòries, titulades "Adventures of an Advertising Woman", i és coautora de "How to Advertise", un clàssic de la teoria i la pràctica de la promoció.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies