"Un monstruo viene a verme", de Patrick Ness
9Valoració

Sota la forma d’un conte infantil arriba una obra colpidora que ens enfronta a una dura realitat. Està basada en una idea original de Siobhan Dowd, que no va poder escriure per la seva prematura mort a causa del càncer. Patrick Ness es va encarregar de seguir amb la història i aportar la seva pròpia visió a les situacions que viu el protagonista.

Connor és un noi de 13 anys que conviu amb una mare malalta i que cada nit té un malson que li provoca un enorme terror. Una nit rep la visita d’un monstre-arbre que li proposarà un joc: ell li explicarà tres històries i a continuació Connor haurà d’explicar una quarta. Aquest joc tan misteriós i en principi innocent portarà al noi protagonista a enfrontar-se a la seva terrible realitat.

La feina que tenia Patrick Ness era força complicada: agafar una història imaginada per una altra persona i adaptar-la al seu estil respectant el concepte original. Ness aconsegueix crear una mescla equilibrada i molt elegant de realitat i fantasia, unint la situació real de Connor (amb la malaltia de la seva mare i la complicada relació amb els companys d’escola) amb el desbordant món de fantasia que provoquen les visites del monstre-arbre. A mesura que avança la història, les connexions entre aquests dos mons es van fent més evidents i cada cop són més clars els significats que tenen les històries explicades per l’arbre en relació amb la vida de Connor. Les darreres pàgines, plenes de revelacions, idees que ens podem aplicar i moments tristos, es llegeixen amb un punt de pena, marcats per la duresa de tot allò que està vivint el protagonista.

Un monstruo viene a verme

Ness és conscient que el llibre està concebut com un conte infantil. Per aquest motiu ni els personatges són innecessàriament complexos, però tampoc plans, ni les metàfores són complicades, però no per això són ridículament evidents. És un llibre amb diferents capes de lectura, que aportarà sensacions diferents en funció de l’experiència i les vivències del lector. És difícil recomanar el llibre per nens petits, és més aviat un conte per adolescents i adults, però si després de llegir-lo penseu que els vostres fills es poden enfrontar a l’obra, és evident que algunes de les lliçons que es poden extreure seran molt valuoses.

El llibre està acompanyat per unes excel·lents il·lustracions obra de Jim Kay, en blanc i negre creant diferents textures. Kay dibuixa els personatges amb poca claredat per deixar al lector el treball final de donar-los forma i acompanya el text de manera molt orgànica, aconseguint que les il·lustracions formin part del flux de la narració i que a mesura que avança la història es facin completament imprescindibles. Aquest llibre seria completament diferent sense el treball de Kay, potser menys potent, potser menys dramàtic, però en aquest cas la unió del talent dels tres autors dona un resultat màgic.

“Un monstruo viene a verme” és un dels llibres importants d’aquest any. Em fa una mica de por fer servir la paraula imprescindible perquè això depèn dels gustos. Si jo fes una llista de llibres per aquest 2012 que aviat s’acaba, l’obra de Patrick Ness estaria en ella. La unió tan elegant de text i imatge, la narració senzilla i mesurada i la creixent implicació emocional són raons més que suficients per explicar la qualitat d’aquest conte obscur.


Editorial: DeBolsillo
ISBN: 9788499898902
Pàgines: 128 pàgines
Preu: 14,95 €

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies