Autor i bibliografia

Charles John Huffam Dickens, va néixer a Portsmouth, Anglaterra el 7 de febrer de 1812 i la seva mort està registrada a Gads Hill Place, Anglaterra, el 9 de juny de 1870. Famós novel·lista anglès, un dels més coneguts de la literatura universal, i el principal de l’era victoriana. Mestre del gènere narratiu, al qual va imprimir certes dosis d’humor i ironia, practicant alhora una aguda crítica social. En la seva obra destaquen les descripcions de persones i llocs, tant reals com imaginaris. Va utilitzar en ocasions el pseudònim Boz.

Crítiques posteriors, com ara les de George Gissing i G. K. Chesterton, van defensar i van aclamar el seu domini de la llengua anglesa com inigualable, els seus personatges com inoblidables, i en gran mesura la seva profunda sensibilitat social. Tanmateix, també va rebre crítiques dels seus millors lectors – George Henry Lewes, Henry James i Virginia Woolf, entre ells – els quals van atribuir certs defectes a les seves obres, com el sentimentalisme efusiu, esdeveniments irreals i personatges grotescos.

Charles Dickens Grans esperances

Les seves novel·les i relats curts van gaudir de gran popularitat en vida, i encara avui s’editen contínuament. Dickens va escriure novel·les per lliuraments, el format usual en la ficció en la seva època, per la simple raó que no tothom tenia els recursos econòmics necessaris per comprar un llibre, i cada nova entrega de les seves històries era esperada amb gran entusiasme pels seus lectors, nacionals i internacionals. Dickens va ser i segueix sent venerat com un ídol literari per escriptors de tot el món.

Entre les seves obres destaquen: “Papeles póstumos del Club Pickwick” (1837), “Oliver Twist” (1839), “Nicholas Nickleby” (1839), “La tienda de antigüedades” (1840-1841) (Publicada por entregues), “Barnaby Rudge” (1841), “Cuento de Navidad” (1843), “The Chimes” (1844), “Martin Chuzzlewit” (1844), “El grillo del hogar” (1845), “La batalla de la vida” (1846), “Dombey e hijo” (1846-1848) (Publicada per entregues), “The Haunted Man and the Ghost’s Bargain”(1848), “David Copperfield” (1850), “Casa desolada” (1852-1853) (Publicada per entregues), “Tiempos difíciles” (1854), “La pequeña Dorrit” (1855-1857) (Publicada per entregues), “Historia de dos ciudades” (1859), “Grandes esperanzas” (1860-1861) (Publicada per entregues), “Nuestro común amigo” (1865), “El misterio de Edwin Drood” (1870).
Com a obres curtes trobem : “Hombres intrépidos” (1853), “Una casa para alquilar” (1858), i, “El guardavía” (1866).

Charles Dickens Grans esperances

Estil i temes principals

“Grans esperances” està escrita en primera persona i utilitza un llenguatge i una gramàtica que ha caigut en desús des de la seva publicació. “Grans esperances” és un Bildungsroman, una novel·la que representa el creixement i desenvolupament personal, en aquest cas, de Pip, el nostre protagonista i narrador.

Alguns dels temes principals de “Grans esperances” són el crim, la classe social, l’imperi i l’ambició. Des de molt jove, en Pip es sent culpable, i té por que descobreixin el seu secret. El tema de la delinqüència provoca en ell, una lluita interna amb la seva consciència al llarg de tot el llibre. També s’explora les diferents classes socials de l’època georgiana, i l’ambició personificada en el protagonista.

L’estil de Dickens és florit i poètic, amb un fort toc còmic i irònic. Les seves sàtires sobre l’esnobisme de l’aristocràcia britànica són constants. Podem comprendre la seva forma de concebre els personatges tenint en compte que treballava mà a mà amb il·lustradors i que s’anaven influenciant entre ells. Les seves històries publicades per episodis anaven construint la trama poc a poc i tenint molt en compte el que l’opinió publica mostrava.

Fou un fer crític de la pobresa i de l’estratificació social de la societat victoriana. A través dels seus treballs, Dickens mantenia una empatia per l’home comú i un escepticisme per la família burgesa.

Tots els autors incorporen elements biogràfics en les seves ficcions, però amb Dickens això és molt notable, fins i tot quan temia ocultar el que ell considerava el seu vergonyós passat humil.

Charles Dickens Grans esperances

Influències de l’obra en el seu temps: la literatura victoriana

La literatura va ser una forma molt popular d’entreteniment a l’Època victoriana i van sorgir grans escriptors que van causar escàndol, però són reconeguts avui en dia. Un d’ells és Charles Dickens, acompanyat per les germanes Brontë (Emily, Charlotte i Anne), Lewis Carroll, Herbert George Wells, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, Bram Stoker, o Robert Louis Stevenson.

Entre els ideals literaris de l’època, el més perceptible, és l’ideal de progrés. Progrés científic (Darwin), progrés econòmic (Stuart Mill i lliurecanvistes de Manchester), progrés social (tot i les xacres de misèria de la nova societat industrial), progrés tecnològic (ferrocarril, indústria tèxtil del nord d’Anglaterra). Res és tan palpable en l’era victoriana com el progrés.

Una altre característica que s’adverteix en la literatura de l’època victoriana és un cert esperit didàctic (la filosofia de Carlyle) i moralista (la novel•lística de Charles Dickens). L’escriptor es sentia “educador” de les masses proletàries i de la classe mitjana.

A més a més podem destacar l’esperit de descoberta i aventura. Els viatges de Livingstone i Stanley apassionaven al públic anglès, que seguia les seves aventures pel cor d’Àfrica amb entusiasme. També és propi de l’era victoriana un cert esperit religiós, fins i tot místic, que tractava d’agermanar els grans descobriments científics i tècnics amb una nova fe en Déu. Potser la característica essencial de l’era victoriana sigui el seu sentit pràctic, la recerca de la realització personal i col·lectiva.

Charles Dickens Grans esperances

Sinopsis

La història comença en la infància de Philip Pirrip, en “Pip”, un nen que viu amb la seva germana i el seu cunyat després de la mort dels seus pares. Un dia coneix un vell convicte que havia escapat d’un vaixell-presó mentre visita la tomba dels seus progenitors. En Pip decideix ajudar-lo d’amagat de la seva rigorosa germana, que acostuma a castigar amb una vara de fusta anomenat “Tickler”, robant una coca i una llima per al convicte. Després de diversos dies el convicte és trobat per diversos soldats lluitant amb un altre convicte que havia escapat.

Dos anys més tard, en Pip és enviat a la casa de la Senyoreta Havisham, una dona de mitjana edat, perquè pugui jugar cartes i entretenir-la. Allà el jove Pip coneix a l’Estella, de qui caurà enamorat. L’Estella el tracta cruelment i es burla de les seves robes, en part per la formació que va rebre per part de la senyoreta Havisham. En Pip vol ser un cavaller per així poder ser digne de l’amor d’Estella. En una de les seves visites a la Casa Satis, Pip es baralla amb un altre jove.

Després d’un bon temps, la senyoreta Havisham decideix que Pip deixi d’anar a casa perquè sigui instruït com ferrer.
Un temps després, en Pip, rep una visita del Sr Jaggers qui l’informa que té un benefactor i que té l’oportunitat d’estudiar per convertir-se en un cavaller.

Fins aquí és tot el que us explicaré del relat, si voleu saber com continua la vida d’en Pip a Londres i com serà la vida de la resta de personatges només heu de començar a passar pagines del llibre i veureu com us atrapa i engresca.

Charles Dickens Grans esperances

Personatges principals

En Philip Pirrip, en Pip, orfe, protagonista i narrador de “Grans esperances”. Al llarg de la seva infància, en Pip va pensar que de gran seria ferrer. Però com a resultat del patrocini de l’anònim Magwitch, viatja a Londres i es converteix en un cavaller.

La senyoreta Havisham, és una soltera rica que acull en Pip com a companyia. Una persona dolguda, amargada i amb un intens desig de venjança després de ser plantada a l’altar anys abans. Enemiga declarada dels homes.

L’Estella, és la filla adoptiva de la senyoreta Havisham, a qui en Pip persegueix romànticament al llarg de la novel•la. Estella representa la vida de la riquesa i la cultura. La seva capacitat d’estimar ha estat arruïnada per la senyoreta Havisham.

El convicte, un fugitiu d’una nau presó, a qui Pip tracta amablement, i que resulta ser el seu benefactor, moment en què el seu nom veritable es revela com Abel Magwitch, també és conegut com el senyor Provis i Campbell en algunes parts de la història per protegir la seva identitat.

La Biddy, dirigeix una escola nocturna al poble i es converteix en mestra d’en Pip. Una amable i jove intel•ligent, però pobra i orfe. Enamorada d’en Pip.

Mr Jaggers, prominent advocat de Londres que representa els interessos de diversos clients, tant penals com civils. Ell representa al benefactor d’en Pip.

Charles Dickens Gran esperances

Adaptacions

Les adaptacions d’aquesta novel·la han sigut constants tant en teatre com a la gran pantalla, però també ha sigut referenciada a obres com “Matilda” de Roald Dahl, a South Park hi ha un personatge que comparteix nom i afinitats amb en Pip, o més proper a nosaltres en el llibre “El joc de l’àngel” de Carlos Ruiz Zafón, el protagonista, en David Martín, rep durant la seva infància, com regal del senyor Sempere, aquesta novel·la.

L’any que estrenarem, ens portarà una nova adaptació cinematogràfia de “Grans esperances” de la mà de Mike Newell (“Cuatro bodas y un funeral”, “Harry Potter y el cáliz de fuego”) i amb un repartiment britànic de luxe encapçalat per Jeremy Irvine (“Warhorse”), Ralph Fiennes (“The Reader”), Helena Bonham Carter (“Sweeney Todd”), Holliday Grainger (“Jane Eyre”), Robbie Coltrane (saga de “Harry Potter”) y Sally Hawkins (“Happy-Go-Lucky”).

Opinió i recomanació

Aquest títol resumeix l’essència de l’obra, un món ple de possibilitats que ben aviat mostra que no és el que el protagonista esperava. És realista i il·lusionista, un perfecte reflex de la societat on depenent d’on neixis la teva vida estarà marcada.

Si voleu jutjar per vosaltres mateixos us recomanem l’edició de l’editorial Debols¡llo tant en paper (9,95 €) com en format digital (7,49 €), el preu és ajustat per l’època que patim i és un clàssic que no hauria de faltar en cap biblioteca.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies