Hokusai
6Valoració

En un sol volum, la editorial EDT ens presenta una biografia del cèlebre pintor del segle XIX, Katsushika Hokusai, un artista japonès que gaudeix d’estatus universal en quant va influir en els treballs dels impressionistes francesos.

Aquest volum de 600 pàgines ens ofereix una síntesis molt completa de la vida i obra del gran mestre de l’ukiyo-e (de caràcter eròtic), una vida molt rica que queda reflectida fins la seva mort als 90 anys. Un autor que canviava de nom, de vida, de residencia com de camisa i que es va auto-anomenar Gakyô-rôjin “El vell pintor boig”.

L’Ishinomori ens explica la vida d’un artista de clixé, un home que mai no està satisfet amb el que fa, que sempre està a la recerca d’aquella espurna de brillantor que el pot fer canviar i trobar un nou sentit a la seva feina, però també ens mostra la vida de l’home sota els mil noms, un home amb sentiments profunds, amant de les dones i de la vida, un inconformista amb el món i amb ell mateix, un home que no trobava límits i si els veia se’ls saltava.

Un personatge en sí mateix, a les portes de la mort considerava que encara no es podia considerar pintor, un personatge que se’ns mostra en el moments més irònics, colpidors i emotius de la seva vida, fent salts però mostrant com es va crear el geni.

"Hokusai" de Shôtarô Ishinomori.

Amb el grafisme de Shôtarô Ishinomori, podem constatar el caràcter purament i genuïnament japonès, aconsegueix reflectir la manera de pensar oriental i de veure la vida. És un dibuix molt clàssic dins el món del manga, amb línies molt pures i molt definides, amb grans contrastos entre el blanc i el negre, i amb una construcció de vinyetes clarament organitzades, encara que de tant en tant trobem imatges a doble pàgina que mostren reproduccions dels gravats d’en Hokusai.

Per aquest motiu podríem considerar-la una història dibuixada a dues mans, dues visions de la vida. No podem oblidar que l’autor ens dona la seva perspectiva, única i personal que es pot contraposar o no al que cada lector podrà extreure de les il·lustracions del propi Hokusai.

"Hokusai" de Shôtarô Ishinomori.

Un volum que s’organitza amb un prefaci, on es mostra el final del mestre, i en deu capítols on el lector podrà anar veien com la seva vida va adquirint moltes tonalitats encara que ens la presentin en blanc i negre. S’agraeix la introducció final de la cronologia de Hokusai, sense les floritures de l’autor, un epíleg i un article de Jaime Alba. Cosa que mostra en conjunt un volum compacte i molt ben definit.

El lector quedarà atrapat a la vida de Hokusai, una d’aquelles histories de les quals coneixes el final d’avant mà, però que pàgina rere pàgina et va atrapant.


Editorial: Editores de Tebeos
ISBN: 9788499475493
Pàgines: 600
Preu: 15 €
Guió: Shôtarô Ishinomori
Dibuix: Shôtarô Ishinomori

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies