Algo
7Valoració

Algo es representa a La Villarroel fins al 20 de desembre, amb dramatúrgia i direcció d’Àlex Mañas. Una reflexió en 3 actes sobre les obsessions de la societat actual per trobar un sentit i una diferenciació en el transcórrer de la vida, per trobar la seva pròpia individualitat diferent i genuïna.

Algo torna a l’escena catalana 8 anys després de la seva estrena, amb el mateix equip. Sorprenentment, el text es manté totalment vigent i sobretot la primera de les escenes (Algo Nou) sembla escrita no fa pas gaire mesos.

Quatre actors (Aina Clotet, Hèctor Claramunt, Ivan Massagué i Carmela Poch) es mouran per un escenari pràcticament nu durant 1 hora i 20 minuts, per tal de mostrar-nos les obsessions de la nostra societat per combatre una existència que de vegades sembla haver perdut el sentit, i s’ha convertir en rutinària i avorrida, en previsible i fútil.

El primer acte, Algo Nou, és el més fluix del tres. Potser precisament perquè està centrat en el món de la política, se’ns fa especialment pesat. En sentim tant a parlar darrerament de polítics, de poder (sobretot d’abús del mateix), de corrupció, de crisi… que en un primer moment, perdem l’interès en conèixer que potser tornarem a sentir parlar del mateix, del de sempre… I així és en cert sentit. Aquesta primera escena (una reunió entre un conseller extern, un alcalde en funciones, una responsable del departament econòmic i una quarta persona que no queda clar ben bé que fa) està plena de tòpics. Actuals sí, potser certs també, però tòpics. No aconsegueix acabar d’arrencar i es fa una mica repetitiva. Potser la culpa d’això és també de la crisi, del fet que en tinguem ganes de sentir a parlar de coses diferents.

El segon acte ens presenta una història nova, totalment deslligada de l’anterior i on els mateixos actors prenen uns altres papers. Dos matrimonis avorrits i aburgesats es lliuren a tota mena de jocs absurds, perillosos i enverinats per tal de combatre la seva sensació de buidor. És la recerca de la novetat I la il·lusió a qualsevol preu, fins i tot si per aconseguir Algo Diferent han de perdre o malbaratar tot allò que de bo posseïen. Reflex de l’absurditat del comportament humà, de les frustracions i la incapacitat de superar la banalitat de la quotidianitat.

Algo La Villarroel

Al tercer acte (Algo Genuí) trobem als actors convertits en 3 alumnes i un professor d’un curs que bé podria ser de superació personal com de preparació actoral. La recerca de la individualitat i la originalitat es posa en escena elevant-la al seu màxim absurd. Sens dubte la millor de les tres escenes, on les dues actrius estan especialment esplèndides, i on les llàgrimes de riure són irreprimibles.

En definitiva una obra interessant i intel·ligent que va clarament in crescendo, d’un primer acte més moderat i amb un text més pobre, a un segon i tercer molt més divertits, agosarats, originals, punyents i crítics alhora.

Els quatre actors fan molt bona feina, sent creïbles, àgils i flexibles en tot moment, ens els canvis d’escena, de to i fins i tot d’idioma que es van produint al llarg de l’obra. En un escenari pràcticament buit, amb 4 cadires que van servint als propòsits de l’obra, tot el protagonisme està en la interpretació actoral, que és altament efectiva i de qualitat. Destacar positivament la feina d’Aina Clotet, actriu que a la televisió em sembla repetir sempre el mateix paper i registre, i que a escena va demostrar que sap fer moltes més coses, i que la seva interpretació és molt més creïble i rica quan pot fer altres coses (i quan té un text que ajuda, tot sigui dit). Ivan Massagué, com ja ens té acostumats, no falla i fa una actuació d’alçada.

Obra molt recomanable que estarà poquets dies a La Villarroel. Aprofiteu!


Es pot veure a: La Villarroel
Text: Àlex Mañas
Intèrprets: Aina Clotet, Hèctor Claramunt, Ivan Massagué i Carmela Poch.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X