“El hobbit” (títol original en anglès: The Hobbit, or There and Back Again), és una novel·la fantàstica escrita per parts des de finals dels anys 1920 fins a principis dels anys 1930 i, en un principi, només tenia l’objectiu de divertir als fills petits de Tolkien. Tanmateix, el manuscrit de l’obra encara sense acabar va ser prestat per l’escriptor a diverses persones i finalment va acabar en mans de l’editorial George Allen & Unwin. Així fou com  el 21 de setembre de 1937 va ser publicat al Regne Unit.

És la primera obra que explora l’univers mitològic creat per Tolkien i que més tard s’encarregarien de definir “El Senyor dels Anells” i “El Silmarillion”. Dins d’aquesta ficció, “El hobbit” es situa l’any 2941 de la Tercera Edat del Sol, i ens explica la història del hobbit Bilbo Bolsón, que juntament amb el mag Gandalf i un grup de nans, viu una aventura a la recerca del tresor custodiat pel drac Smaug a la Muntanya Solitària.

A causa del èxit que va tenir i als bons crítiques que va rebre, els editors van demanar a Tolkien una continuació. Batejada com “El Senyor dels Anells”, el seu canvi a un to allunyat de l’infantil va provocar que “El hobbit” hagués de ser modificat lleugerament perquè les dues històries encaixessin.

L’inici de la història

El Hobbit

La història comença un dia quan en Bilbo Bolsón, habitant de la comarca, rep la inesperada visita del mag Gandalf i d’una companyia de tretze nans, liderada per Thorin, i formada per Balin, Glóin, Bifur, Bofur , Bombur, Dwalin, Ori, Dori, Nori, Óin, Kili i Fíli. Els nans necessitaven un membre més en el grup, un saquejador expert, per poder dur a terme el seu pla: aconseguir entrar a Erebor, derrotar el drac Smaug i recuperar el regne i el seu tresor. Gandalf els havia recomanat per a aquesta missió a Bilbo i d’aquesta forma el valent hobbit es veu embolicat en l’aventura de la seva vida.

No us donaré més que aquestes molles de pa i un breu “Bon dia” com a avenç d’aquesta història; a tots aquells que ja l’heu llegit segur que la rellegireu molt aviat i a tots aquells que no ho heu fet, segur que la pel·lícula us picarà el suficient la curiositat per saber-ne més. Molts heu llegit o vist la trilogia de “El senyor dels anells” i per això ja coneixeu en Bilbo, encara que més gran i amb canes, cansat de la vida i vivint en el record de la seva aventura, que en El Hobbit descobrireu, i reconeixereu en Gandalf el gris i el fer i actuar dels Nans i dels Elfs.

Personalment, us recomano a aquells que estigueu a temps de començar pel principi i continuar cronològicament. Jo no ho vaig poder fer ja que em va agafar la febre “El senyor dels anells”. Més tard, per gaudir-los plenament, vaig rellegir-los tots cronològicament. Si, a partir d’ara ja em podeu dir friki.

Personatges principals

El Hobbit

En Bilbo Bolsón és un hobbit nascut l’any 2890 de la Tercera Edat del Sol. En Bilbo és fill de Bungo Bolsón i Belladonna Tuk. Els hobbits són baixets, tenen molt de pèl als peus, les orelles una mica punxegudes i són una mica rodonets. Un vici d’en Bilbo és fumar en pipa.

En Gandalf, és un mag que va ser enviat a la Terra Mitjana en la Tercera Edat del Sol per formar part de l’Ordre dels Istari, l’objectiu dels quals era combatre a Sauron i protegir  als habitants de la Terra Mitjana. La figura d’en Gandalf esta influïda en el Deu nòrdic Odi, en la seva encarnació com Vegtamr, un ancià de llarga barba blanca, amb un barret d’ala ampla blau i un bastó per caminar, vesteix una túnica gris i una bufanda platejada. Posseïdor d’un dels tres anells èlfics entregats als mags, en Narya.

En Thorin és un nan, fill de Thráin II i germà gran de Frerin i Dis, va néixer l’any 2746 de la Tercera Edat del Sol i va lluitar al costat del seu poble a la batalla de Azanulbizar, on es va guanyar el sobrenom d’ “Escut de roure” per haver combatut i haver-se defensat amb la branca d’un roure. Després de la derrota, va acompanyar al seu pare fins les Muntanyes Blaves i, quan aquest va morir en les masmorres de Dol Guldur, es va convertir en el nou rei. Com tot nan, és baix, robust, corpulent i fort, amb una barba abundant, que les dones també en tenen. És indomable, persistent i tossut, treballador, amb molta voluntat i peca d’orgullós.

Smaug és el drac més gran de la tercera Edat del Sol, de color vermellós i daurat, amb ales i força intel·ligent, que vivia a les Muntanyes Grises. En sentir notícies sobre les riqueses de Erebor es va encaminar cap al regne, va destruir Esgaroth i va expulsar als nans. Amb les gemmes del tresor es va construir una cuirassa pel pit i el ventre del seu cos, el seu únic punt dèbil.

El món de la Terra Mitjana

El Hobbit Mapa Tierra Media

La curiositat recau en el fet que el propi autor va idear la Terra Mitjana com a reflex de la nostra Terra. Podríem considerar que la Comarca del Hobbits segons el seu clima seria la zona d’Anglaterra, Gondor seria la zona del Mediterrani i Mordor estaria per l’Orient Mitjà.

Però si en voleu saber més us recomano la “Guia completa de la Terra Mitjana” de Robert Foster, en ella trobareu des de Adaldrida Brandigamo fins a Zaragamba, tots els hobbits, elfs, nans, orcs, homes i d’altres residents de la Terra Mitjana descrits i situats en el temps i l’espai. Tot això i més amb referencies creuades amb “El Hobbit”, “El senyor dels anells” i “El Silmarillon”.

Llengües pròpies de la Terra Mitjana

Tot món te la seva pròpia cultura i el seu propi idioma. En Tolkien fou un gran aficionat a la construcció de noves llengües, li agradava jugar amb les lletres i amb les paraules, una aportació molt rica al món de fantasia i ficció on ens introduirà poc a poc.

Podreu conèixer el quenya i el síndarin parlat pels elfs de la Terra Mitjana, l’adunaic parlat per la majoria dels humans, el khuzdul parlat pels nans i molts d’altres llengües que anireu descobrint quan comenceu a caminar per la Terra Mitjana i se us presentin nous personatges, tant en “El Hobbit” com en la resta de la saga.

Per què hauríeu de llegir “El hobbit”?

El Hobbit

Una de les millors novel·les de fantasia escrites per la ma d’un geni, en J.R.R Tolkien, s’ha de considerar “El hobbit” com el pròleg a la major aventura èpica de tots els temps. Trobareu mags, nans, hobbits, elfs, dracs i tot un món ple de colors i foscor, un món on la lluita entre la vida i la mort porta a molts pobles gairebé a l’extinció. L’estil de la novel·la és molt ric; tot i que hi han molts personatges els lectors no es perdran gracies a les descripcions acurades tant dels personatges com de l’ambient, i els diàlegs afegeixen un punt d’ironia i dinamisme.

Em costa molt ser objectiva i trobar les paraules més adequades per atreure-us cap a la Terra Mitjana. Espero que us serveixi la meva paraula quan us dic que us encantarà, no el podreu deixar, enganxa i transforma a cada lector en un nou veí de la Terra Mitjana, us sentireu identificats amb els personatges, amb la seva humanitat, el seu bon cor i els seus somnis, de la mateixa manera que agafareu poca estima, ho he dit molt finament, a aquells amb el cor fosc, amb ànsies de poder i amb mala sang.

És molt més senzill anar al cinema i veure la pel·lícula, però esteu segurs que la vostra imaginació no és millor?, un cop li heu posat cara als personatges ja no hi ha remei. Però part de la màgia de la lectura és poder crear el món des de zero.

Animeu-vos, estarem encantats de que compartiu la vostra experiència amb nosaltres.John Ronald Reuel Tolkien, filòleg i novel·lista anglès, va néixer a Bloemfontein (Sud-àfrica) el 3 de Gener del 1892. Morí a Bournemouth (Anglaterra), el 2 de Setembre del 1973. A partir de 1920 començà la seva carrera com a professor a la Universitat de Leeds, primer com a adjunt en literatura anglesa i més endavant com a professor de llengua anglesa. L'any 1925 deixà la Universitat de Leeds per ocupar la plaça de professor d'anglosaxó al Pembroke College d'Oxford durant 20 anys, després dels quals esdevingué professor de literatura i llengua anglesa al Merton College d'Oxford, on es jubilà l'any 1959. Durant aquests anys, Tolkien formà part d'un grup de discussió literària, els Inklings, on es relacionà amb altres escriptors com ara C.S. Lewis.
A la seva mort el 1973, fou enterrat a Oxford, al costat de la seva dona. Sobre la tomba es llegeix una inscripció amb els noms Beren i Luthien, els protagonistes d'una de les històries romàntiques més remarcables escrites per Tolkien en el marc de la Terra Mitjana, la seva creació literària més emblemàtica. JRR Tolkien és considerat pels experts com el "pare" de la literatura moderna de fantasia. El 2008, el diari The Times el va classificar sisè en una llista de "Els 50 escriptors britànics més importants des de 1945". Christopher Tolkien, el seu tercer fill, va ser assignat per Tolkien per esdevenir el seu executor literari, i s'ha dedicat en cos i ànima a l'edició i publicació d'escrits del seu pare com: "El Silmarillion", "Els fills de Húrin" o "La llegenda de Sigurd i Gudrun".


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies