"Balla, balla, balla" de Haruki Murakami
8Valoració

Tot i aparèixer aquest any a Espanya, la novel·la “Balla, balla, balla” es va publicar per primer cop al Japó el 1988, i des de llavors Murakami ha escrit i publicat unes quantes novel·les més. Resulta interessant per als seus lectors habituals, que són legió, descobrir ara aquesta ficció, en la qual podran reconèixer alguns dels temes habituals de l’autor japonès.

A Balla, balla, balla tenim un heroi sense nom com a protagonista. Sabem poca cosa d’ell, bàsicament, que es dedica a escriure de forma freelance i que està sol. No coneixem les seves motivacions ni el seu passat; de fet, sabem tan poc d’ell com ell mateix. A mesura que avança la surrealista aventura en la qual s’anirà submergint, aprendrem alguna dada més però seguirem tan perduts com confessa estar-ho ell.

La novel·la comença quan el protagonista anònim decideix agafar-se uns dies de vacances i tornar a un hotel d’ Hokkaido on va conèixer una noia misteriosa que intenta retrobar. En aquell hotel, que troba canviat de dalt a baix excepte el nom, el protagonista coneixerà a la Yuki, una adolescent que els pares rics i famosos abandonen per sistema, i per casualitat acabarà contactant amb un antic company de l’institut que s’ha convertit en un actor famós. Aquests seran els dos principals acompanyants del protagonista en una història barreja de thriller policíac i conte fantàstic que els lectors habituals de Murakami reconeixeran com a familiar.

Balla, balla, balla Haruki Murakami

La soledat, un dels temes habituals en la bibliografia de l’autor japonès, constitueix sense dubte un dels eixos centrals d’aquesta novel·la. Es tracta d’una soledat que, encara que es situï en la societat japonesa, els europeus podem reconèixer com a nostra. La soledat, la desconnexió, la manca de sentit, a la fi, de l’existència occidental queden reflectides de manera nostàlgica i també humorística, en una adolescent que viu aïllada, absolutament rica en diners i possessions però miserable en quant a afecte i comunicació; o en un actor famós i desitjat que no sap ben bé perquè està fent el que fa.

Com el personatge principal sense nom, els lectors vaguem per l’univers de Murakami sense saber què està passant exactament però sentint-nos absolutament identificats amb les sensacions, els sentiments i els pensaments que el protagonista expressa. El millor de Balla, balla, balla és doncs que els personatges – per pocs que siguin – i els seus diàlegs ens atrapen per la seva naturalitat, per la seva veritat i pels sentiments que traspuen, especialment el protagonista que no podem nombrar. Gràcies a la realitat dels personatges, doncs, podem acceptar de bon grat  els elements surrealistes i sorprenents de l’univers encisador i peculiar de l’autor. Finalment, ens sentim atrapats per la recerca de la noia misteriosa que el protagonista no abandona per poc fructífera que sigui, i per la intriga d’un crim que, tot i estar en un segon pla, manté viu el nostre interès.


Editorial: Empúries
ISBN: 978-84-9787-797-8
Pàgines: 384
Preu: 22,00€ (ebook:14,99€)

Haruki Murakami va nèixer a Tòquio el 1949, va estudiar literatura a la Universitat de Waseda i va regentar durant anys un club de jazz. Aquest autor, del qual se sap poca cosa pel que fa a l’àmbit privat, és sense dubte uns dels novel.listes japonesos més prestigiosos del moment, i ha rebut nombrosos premis literaris. El 1992 va ser nomenat professor associat a la Universitat de Princeton, i també ha viscut a Itàlia i Grècia. L’escriptor és un gran aficionat a còrrer, i participa en maratons arreu del món, tot i que va començar aquesta afició quan tenia 33 anys.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X