"Vidre" de Sam Savage
6Valoració

De l’autor de ‘Firmin’, la rata de biblioteca que va esdevenir un fenomen, coneixerem a Edna una dona peculiar, marcada per les contradiccions i què, fàcilment, podeu adorar, odiar o totes dues coses segons el moment.

Sam Savage no és un escriptor de best-sellers. Els seus llibres estan protagonitzats per personatges fora del normal, ens ho va demostrar a “Firmin” (2007), on Savage ens explica la història autobiogràfica d’una rata de llibreria. En “El crit del peresós”, Andrew Whittaker, un director d’una revista literària independent a un pas de la bancarrota personal i professional, ens explica a través de les cartes més diverses el seu periple durant quatre mesos per mirar de sobreviure. Les dues novel·les, a més, tenen en comú l’amor a la lectura. En el seu tercer llibre “Vidre”, passem de la lectura a l’escriptura, escriptura com a eina terapèutica per què una dona solitària aboqui tot el que guarda en el pap.

La dona és l’Edna i una editorial li ha encarregat la redacció d’un pròleg per a l’edició d’una novel·la del seu difunt marit. Edna comença llavors l’escriptura i el pròleg es comença a convertir en un llibre. Enfront de la màquina d’escriure, Edna es perd en una marató d’introspecció en el qual es barregen les reflexions filosòfiques amb l’humor.

Sobre la marxa, Edna va teixint la història del seu matrimoni i el retrat d’una dona incapaç de trencar les cadenes de la seva solitud. És Edna una víctima d’un marit excessivament ambiciós o és simplement una neurótica? Homenatge o venjança? És el lector qui ho haurà de decidir.

Vidre Sam Savage

La veritat és que no és un llibre fàcil. La veu de l’Edna és un caos d’idees en un paràgraf, com quan un fa aquells exercicis d’escriptura en què s’ha d’apuntar el primer que et vingui al cap encara que no hi hagi relació. Savage es concentra en aquesta única veu i de la mà i vagant per la desendreçada ment de l’Edna anem coneixent la seva història. Sent una novel·la amb una única veu, està clar o connectes amb Edna o no hi ha res a fer i ja us garanteixo que la dona no és fàcil, perquè hi ha moments que no desprèn simpatia (i tampoc ho pretén).

L’estil del llibre tampoc ho és de fàcil: paràgrafs molt llargs, sense capítols, un d’aquells llibres en què, si un vol fer una pausa, no sempre saps on has de fer-ho. Però si alguna cosa no se li pot negar a Savage és que sap construir personatges rodons amb tots els matisos i contradiccions del món. Edna és adorable i irritant alhora, còmica i tràgica.

En resum, amants de Sam Savage, els que li coneixeu les manies, els costums, els que vau xalar amb “Firmin”, endavant. Si sou més de best-sellers, llibres corals, amb trames poc introspectives, herois que no us inflin el cap, oblideu-vos o atreviu-vos, però esteu avisats.


Editorial: Columna
ISBN: 978-84-6641-381-7
Pàgines: 224
Preu: 18,00€ (ebook: 13,00€)

Sam Savage, nascut a Carolina del Sud i avui resident a Madison, Wisconsin, va obtenir el doctorat en Filosofia per la Universitat de Yale, on va ser professor. També ha estat mecànic de bicicletes, fuster, pescador i tipògraf. La seva primera novel·la, “Firmin” (2007), va ser publicada per una petita editorial de Minneapolis, fora dels grans circuits editorials. Redescoberta per Seix Barral, ha anat creixent gràcies a la recomanació de lectors i llibreters fins a convertir-se en un fenomen internacional. És autor també del a novel·la “El crit del peresós” (2009). La seva obra ha estat publicada per les editorials més prestigioses del món i duu més d'un milió d'exemplars venuts.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X