Portugal
9Valoració

A cavall entre França i Portugal, la nova obra de Cyril Pedrosa és un relat intimista que parla de la família en el context d’una important crisi personal. L’obra ha captivat a molts lectors en el seu país d’origen i ha rebut el premi FNAC al millor còmic al festival d’Angoulême, entre d’altres. Norma Editorial l’ha publicat en una edició de gran format, amb bon paper i reproducció que fan justícia a la qualitat que trobem en el seu interior.

Simon Muchat és un jove autor de còmic que viu una greu crisi personal. La seva feina ja no l’il·lusiona i la relació amb la seva parella va cada cop pitjor. Completament inapetent, Simon decideix acceptar la invitació d’un petit festival de còmic a Portugal, el país d’origen de la seva família. El retorn a les seves arrels i el retrobament amb una cultura i unes formes de fer conegudes però llunyanes seran el detonant que permetrà a Simon canviar la seva vida.

Portugal ens narra un drama vital de gran intensitat, una crisi personal que podem acabar vivint tots i que ens converteix en espectadors d’una existència, la nostra, que ens importa poc. Pedrosa retrata a un protagonista cansat, que no reacciona i que es deixa portar sense implicar-se en tot el que li envolta. Amb cert to autobiogràfic, l’autor narra la història lentament, utilitzant l’espai narratiu per presentar personatges i situacions i per deixar pistes del passat familiar del protagonista. Es tracta d’un narració arriscada, ja que l’aposta per una narració pausada pot acabar deixant fora alguns lectors. Però els que resisteixin es trobaran en acabar amb una història de gran bellesa, que se sent molt propera i que emociona en diversos moments.

Portugal Cyril Pedrosa Norma Editorial

Portugal reivindica la mitologia familiar que, ben analitzada, acaba explicant moltes coses de nosaltres mateixos. Ens empeny a capbussar-nos i descobrir els secrets de les nostres famílies, les històries no narrades, els orígens modificats per a que resultin més satisfactoris i les explicacions falses a conflictes familiars. Connectant amb les nostres arrels podrem trobar la força per tirar endavant, com si estiguéssim bevent d’una inacabable font d’energia, gairebé mística, que ens ha acompanyat des dels inicis. Són els nostres antecedents i el nostre llegat, la nostra història més perdurable.

Si la història és interessant i inspiradora, Portugal destaca també pel seu apartat gràfic. Pedrosa s’esforça per a aconseguir que cada pàgina sigui una obra d’art, amb continus experiments i variacions d’estil. El color, que varia contínuament, delimita perfectament les escenes, tenyint de sèpia els flashbacks, de verd i blau els moments reflexius o tristos o de groc càlid les escenes portugueses plenes d’esperança i futur. L’autor fa servir una paleta de colors que s’adapta als sentiments que va expressant l’obra i li serveix per acompanyar al lector i augmentar la seva implicació i el seu interès per allò que el llibre narra.

Portugal és un viatge de descobriment, del protagonista i de l’autor però també dels lectors. Una obra de gran bellesa i emotivitat i la clara demostració del talent d’un dels autors més interessants del moment. Un dels còmics més bonics i intensos que podreu trobar en les llibreries.


Editorial: Norma Editorial
ISBN: 978-84-679-0888-6
Pàgines: 264 pàgines
Preu: 29,90 €
Guió: Cyril Pedrosa
Dibuix: Cyril Pedrosa

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies