Primera producció pròpia del canal BBC America, “Copper” segueix el dia a dia del detectiu d’origen irlandès Kevin Corcoran. Ambientada en la Nova York de 1860, la sèrie combina la resolució de casos criminals amb una investigació més personal sobre la desaparició de la seva dona i la mort de la seva filla.

La primera producció pròpia de la BBC America, que fins ara es dedicava a emetre les sèries originals de la BBC,  és un western detectivesc de nom “Copper” ambientat en la Nova York de 1860 i que se centra en Kevin Corcoran (Tom Weston-Jones,  vist a la recent “Un  mundo sin fin”), una mena d’investigador privat dur i rústec d’origen irlandès que treballa en el barri de Five Points. Corcoran lluita per mantenir els seus principis morals en un món on la moral no abunda gens mentre centra part de la seva vida en la recerca desesperada d’alguna pista que el condueixi a esbrinar la veritat sobre la desaparició de la seva dona i la mort de la seva filla. Corcoran manté amistat amb dos compatriotes al costat dels quals va lluitar durant la Guerra Civil – el capritxós fill d’un empresari de classe alta (Kyle Schmid) i un metge afroamericà (Ato Essandoh) que ajuda a Corcoran en secret en l’aspecte més científic dels crims–. Aquesta amistat fa moure a Corky entre mons molt diferents, des de l’elegant cinquena avinguda fins a la zona nord de Manhattan.

Completant el conjunt trobem a Anastasia Griffith (“Once upon a time“), com la bella aristòcrata Elizabeth Haverford; Franka Potente (“El caso Bourne“) com Eve Heissen, propietària d’un bordell; Kevin Ryan (“El Séquito“), com el detectiu Francis Maguire; i Kiara Glasco, com la petita (i inquietat) Annie.

“Copper” és fruit de la imaginació de Tom Fontana, responsable de sèries com “Oz”, “Homicidio” o “St.Elsewhere”; i de Will Rokos, guionista, entre altres, de “Monter’s Ball“. Tots dos exerceixen de productors executius de la sèrie, juntament amb el veterà Barry Levinson, director de “Good Morning, Vietnam” i “Rain Man“, per la qual va rebre quatre Oscar, inclòs els de Millor Pel·lícula i Millor Director. Curiosament no és la primera vegada que Tom Fontana i Barry Levinson s’encarreguen de crear la primera ficció pròpia d’un canal per cable. Fa 15 anys ho van fer per l’HBO donant peu a “Oz“.

Copper BBC America

“Copper”, uneix dos elements d’èxit en la ficció: una acurada recreació d’època (per alguna cosa és una producció de la BBC, Amèrica, però BBC al cap i a la fi) i el toc de thriller policíac, en què la sèrie sap mantenir la intriga mentre avança la investigació. Encara que el fil argumental de la sèrie és la investigació de Kevin Corcoran per esbrinar que va passar amb la seva família, cada episodi presenta un nou cas policial que el protagonista haurà de resoldre.

A més la sèrie tracta temes propis del context històric en que està emmarcada com el racisme, intercanvi de favors polítics i la immigració, principalment irlandesa. Sense anar més lluny en el capítol pilot de “Copper” es mencionen els disturbis que es van viure a la ciutat l’any 1863, quan els ciutadans van sortir al carrer per protestar contra una reforma de la llei que volia enviar més homes al front i que va acabar convertint-se en una batalla campal on van morir uns 100 treballadors negres.  Amb una ambientació magnífica, “Copper” recorda des del primer minuts “Gangs Of New York” de Martin Scorsese.

Copper BBC America

Si comparem amb “Hell On Wheels“, un dels altres western de la temporada, “Copper” és d’un estil més allunyat dels cànons tradicionals d’aquest gènere, però que a la vegada l’apropa més al policial. Totes dues però són sèries corals. De “Copper”, a més del protagonista, un d’aquells homes que estalvia paraules per decret, de principis rígids i amb tendència a la violència quan se li acaba la paciència, destaca en el repartiment Ato Essandoh (el doctor Matthew Freeman), aquesta mena de CSI iniciàtic, Anastasia Griffith, en el seu paper d’aristòcrata amb idees pròpies i diferents a les del seu marit i Kyle Schmid, el capriciós fill del milionari que es vol quedar tot Five Points.

“Copper” es va estrenar el 19 d’agost d’aquest any i les seves audiències s’han mantingut estables al llarg dels deu capítols que componen la primera temporada, fregant sempre el milió d’espectadors. La xifra, baixa si comparem xifres d”altres sèries, és una gran dada per BBC America. S’ha d’afegir que  la sèrie es va estrenar amb 1,1 milió d’espectadors, convertint-se en l’estrena més vista en la història de BBC America. No hem d’oblidar que “Copper” és el principi d’un llarg camí que ha iniciat la cadena per endinsar-se en les produccions pròpies, i per tant està clar que el índexs d’audiència no són el més important,  la sèrie té marge d’error. De fet “Copper” ha estat renovada de manera pràcticament automàtica per a una segona temporada un cop s’han vist unes audiències decents.

Copper BBC America

Les crítiques a la sèrie són tèbies, si ens mirem Metacritic, un 6.6 per part dels professionals i un 7.5 per part dels espectadors. Probablement els experts van valorar només pel pilot, que ja hem dit que no és una meravella.

“Copper” és una sèrie interessant. Potser el seu pilot no és el millor del món, li falta ritme, però millora amb una mica de paciència i és un luxe veure un procedimental policíac amb aquesta ambientació tant especial de NY que mostra curiositats com la d’aquest metge afroamericà que s’apropa al que podria ser la primera policia científica o l’acció  localitzada en un entorn de normes i morals tant diferents al que estem acostumats. De mica en mica “Copper” va agafant ritme i un es queda enganxat per saber que passarà.COPPER

Creador: Tom Fontana i Will Rokos
Productor executiu: Barry Levinson i Tom Fontana
Guió: Kyle Bradstreet, Kevin Deiboldt, Tom Fontana, Will Rokos i Frank Pugliese
Director: Jeff Woolnough
Intèrprets: Tom Weston-Jones, Kyle Schmid, Anastasia Griffith, Franka Potente i Ato Essandoh
Música: Brian Keane
Durada dels capítols:45 minuts (10 capítols)
Data d'estrena: 19 d’agost de 2012
Emissió: BBC America

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X