"Ruido de Cañerías" de Luis Guitérrez Maluenda
7Valoració

Atila, com el rei dels Huns, és un detectiu del barri del Raval. Irònic, sarcàstic, amant del whisky de la categoria que sigui, resol casos en un barri on queden fàcilment al descobert els problemes de la nostra societat. El detectiu creat per Luís Gutiérrez Maluenda i nascut a “Mala hostia”, s’endinsa aquest cop en un cas on un suposat crim masclista es mescla amb un expresident del Barça que vol arribar a Honorable.

Una associació d’ajuda a l’immigrant amb grans projectes. Un president del Futbol Club Barcelona que aspira a ser honorable per camins no massa honestos. Un crim masclista tan clar que desconcerta al mateix Atila. Un parell de joves «senyores bé» decidides a portar-se tan malament com els sigui possible. Aquests són les premisses amb les que Atila, com el rei dels Huns i detectiu marginal del Raval de Barcelona, ha de barallar-s’hi en la seva nova aventura “Ruido de Cañerias”. Atila tampoc està en la seva millor ratxa… Té problemes amb la beguda i amb la Valentina, «el més semblat a la dona de la seva vida que hi ha en la seva vida».

Atila, a qui vaig descobrir amb “Mala Hostia”, destil·la tanta ironia i sarcasme com podria destil•lar whisky si arribés el cas. El fet és que “Ruido de cañerias” de Luís Gutiérrez Maluenda és de lectura no apta per a polítics en ple exercici de les seves funcions.

La novel·la de Maluenda ens remet a les novel·les de detectius clàssiques nord-americanes. Aquella veu detectivesca que sap denunciar les injustícies socials, i el barri del Raval de Barcelona és ideal per això: racisme, exclusió social, lluita de classes, solitud, oportunitats, amor. Temes als que hem d’afegir política i polítics, afanys de poder…A més, la veu narrativa que utilitza Maluenda, el mateix Atila, està plena d’ironia, d’aquella que diu veritats, però les diu de tal manera que un no pot evitar somriure mentre que fa que sí amb el cap.

Si no coneixeu Atila, doneu-li una oportunitat a aquest poca-vergonya simpàtic. Si ja teniu el plaer, no us perdeu la seva nova aventura: negra i real com la vida mateixa.


Editorial: Alrevés
ISBN: 978-84-15098-65-2
Pàgines: 254
Preu: 17,00 € (7 €)

Luís Gutiérrez Maluenda abandona per a escriure novel·les de gènere negre, després de dedicar-se bona part de la seva vida a exercir d'executiu informàtic. La seva primera novel·la, “Putas, diamantes y cante jondo”, va ser finalista del premi Millor Primera Novel·la de 2005 atorgat per l'Associació de Novel·la Negra i Policíaca Brigada 21. Unes altres de les seves novel·les són “806 Solo para adultos”, finalista del premio Yoescribo.com, “Música para los muertos” (2007) i “Una Anciana Obesa Tranquila” (2009), “Los Muertos no tienen amigos” (2011) i els primers lliuraments de la sèrie Àtila, “Mala hostia” (2011) i “Un buen lugar para reposar” (2012). En format estrictament digital és autor d’ “El árbol bajo el que siempre llueve” i “Un origen salvaje”.Ha publicat també assajos i contes en diferents mitjans culturals, com les revistes “El coloquio de los perros” i “Prótesis” o el fanzine LH’ Confidential; el seu conte «Harlem» figura en l'antologia “La lista negra” que reuneix als nous valors de la novel·la policíaca espanyola. Així mateix, la seva conferència sobre la importància del jazz i el blues en la novel·la negra, s'inclou en el llibre “Geografías en Negro”.
Blog de Luís Gutiérrez Maluenda

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X