"Bel Ami" de Guy de Maupassant
7Valoració

L’actualitat cinematogràfica, ens retorna un clàssic de pes, “Bel Ami”. molts han sucumbit a l’encant de les interpretacions dels actors per caure a la recerca de la novel·la, però us confesso que jo no la he vist. Tinc per norma general que si es tracta d’una adaptació prefereixo llegir les paraules de l’escriptor primer i si escau després veure la pel·lícula, que no deixa de ser una interpretació, i per interpretació prefereixo que cada lector tingui la seva primer.

Bel Ami, o millor dit, el jove Duroy, aproxima diverses generacions de lectors, enlluerna amb les seves descripcions d’un Paris on es contraposen les diferències socials i morals. Amb una dinàmica força ambiciosa, Guy de Maupassant atrapa al lector mostrant el millor i el pitjor de l’ànima humana. Una novel·la de temptació, desig i obsessió. Una novel·la digne d’un gran Casanova on les dones tenen el poder i la societat al seus peus i un jove de cara angelical i pocs escrúpols intenta extreure tot el suc de la bona vida.

Els personatges de Bel Ami són molt rics en matisos, tenen la lluminositat que els dona vida, els fa propers al lector en quant reflecteix els seus sentiments, els seus dubtes i els seus pensaments, tenen la foscor de la traïció, i toca els diversos grisos en el contrapunt i l’ambivalència que mostren depenent de les relacions que s’estableixen entre ells. Unes relacions iròniques que no deixen de sorprendre, encara que algunes trames són una mica previsibles.

El nostre protagonista, és un jove ben plantat anomenat Duroy. Arriba a París procedent d’Algèria, on ha passat dos anys mobilitzat amb l’exèrcit. La seva bona fortuna li proporciona una trobada casual amb un amic de la infància que treballa com a periodista i l’introdueix en el seu cercle. L’encant personal de Duroy comença a obrir-li portes però el nostre protagonista no trigarà a comprendre que la lleialtat no és el camí més ràpid per ingressar a l’aristocràcia. La maquinació i la seducció són armes més apropiades per assolir les més altes esferes de París.

Però no tan sols ens presenten una societat supèrflua, que viu de nit i visita grans restaurant o modestos cafès, treballadors que no tenen un franc i rics que no s’estan de res, l’ambient polític francès de l’època crea un pols a l’actualitat del moment.

Sabeu la sensació que queda quan heu acabat de llegir una novel·la i sentiu com un breu calfred, una sensació entre pena per haver-lo acabat i una mena de satisfacció d’haver-lo gaudit? Us asseguro que en “Bel Ami”, trobareu això i potser una mica més.

L’autor va morir boig, però mentre va ser viu, va aportar al món una lucidesa brillant recollida en les seves obres.


Editorial: DEBOLS!LLO
ISBN: 9788490323410
Pàgines: 347
Preu: 11,95 € (E-Book: 7,99 €)

Guy de Maupassant (1850-1893) va néixer al castell de Miromesnil, en el sí d'una ennoblida família normanda. De la mà de Flaubert, amic de la seva mare, va conèixer a París la societat literària del moment, va ser funcionari i periodista, i el 1880 va publicar el seu conte «Bola de greix» en el volum col·lectiu “Les vetllades de Médan”,
pedra fundacional del moviment naturalista. Altres contes com els continguts a “La casa Tellier” (1881) o “Mademoiselle Fifi” (1882) el van acreditar com un dels mestres del gènere, de manera que quan el 1883 va sortir a la llum la seva primera novel·la, “Una vida”, ja era un escriptor famós. A aquesta novel·la van seguir altres de la mida de “Bel Ami” (1885), “Mont-Oriol” (1887), “Pierre i Jean” (1888) o “Fort com la mort” (1889). Va morir a París víctima d'una malaltia hereditària que el va portar a la bogeria.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X