Saga
8Valoració

Brian K. Vaughan és un dels guionistes més seguits i estimats pels lectors de còmic, especialment del còmic que ens arriba dels Estats Units. Obres com “Runaways”, “Y, the last man” o “Ex Machina” han gaudit de gran èxit, tant de públic com de crítica. Vaughan també ha saltat a la televisió, sent un dels guionistes de les temporades centrals de “Perdidos”. Van ser el cinema i la televisió els culpables de que el guionista abandonés el món del còmic, deixant a molts seguidors una mica orfes. “Saga” suposa el seu retorn a un art que el necessita i esperem que sigui una tornada definitiva perquè l’inici no pot ser més prometedor.

Saga és una obra de ciència-ficció, una space opera i un drama familiar. La història ens presenta a Alana i Marko, una parella que s’enamora al mig del caos de la guerra i que forma una família amb el naixement de la seva filla. El seu únic objectiu és deixar-ho tot enrere i començar de zero, en un lloc nou en el que poder criar una nena. Però Alana i Marko formen part de dues races diferents, enfrontades, i el seu amor i, en particular el fruit d’aquest, els posen al punt de mira de tothom.

Llegint Saga ens trobem a mig camí entre l’aventura de ciència-ficció i el drama familiar. Aquesta situació d’equilibri entre gèneres suposa un dels principals punts positius de l’obra: el còmic és capaç d’entretenir per la gran quantitat d’elements que es plantegen i d’emocionar per la química dels personatges protagonistes. Vaughan construeix un univers de ficció nou i ric, ple d’elements estranys però que deixen amb ganes de més i que s’allunya de les òbvies dicotomies entre el bé i el mal per representar personatges que es distribueixen en un ampli ventall de matisos de gris. La possibilitat d’endinsar-nos en aquest nou món de mica en mica garanteix un atractiu immediat a l’obra perquè més enllà de referències òbvies (Star Wars, Star Wars) els elements que el guionista ha creat tenen aspectes que resulten nous i frescos.

Saga Brian K. Vaughan Fiona Stables Planeta deAgostini Comics

La gran força d’aquest còmic recau en els personatge. Guionista amb una gran capacitat per construir persones reals i posar-les en moviment  en mons bidimensionals, Vaughan és un autèntic expert a l’hora de crear connexions ràpides i directes entre el lector i els protagonistes. En aquest cas, Alana i Marko són dues persones enamorades però que pateixen el terror d’una guerra, són persones que es sacrificarien per l’altre però que amaguen secrets. Són dos protagonistes que és complementen: ella, forta i amb caràcter, ell, amb bon cor i una mica innocent. Són la força que mou la sèrie, que implica emocionalment al lector i que fa evolucionar la història.

Saga seria completament diferent sense l’art de Fiona Staples, un  dibuix que a estones sembla inacabat per l’estil de l’artista però que encaixa a la perfecció amb la connexió emocional que busca el guionista. L’absència de fons en la gran majoria de vinyetes posa el focus en els personatges, perfectament diferenciats, amb un disseny elegant i una vida que s’escapa contínuament de les vinyetes.

Planeta acaba de publicar el primer volum de la sèrie, el principi d’un còmic sobre el que encara queda molt per dir. S’ha de veure cap a on evoluciona, com creixen els personatges o si ens acabarà explicant més coses del món on se situa la història però Saga comença amb intensitat i ens deixa un còmic molt entretingut, emocionant i completament addictiu.


Editorial: Planeta DeAgostini Comics
ISBN: 978-84-684-7887-6
Pàgines: 168 pàgines
Preu: 16,95 €
Guió: Brian K. Vaughan
Dibuix: Fiona Staples

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies