Skyfall
8Valoració

El James Bond cinematogràfic celebra 50 anys i ho fa amb una de les seves entregues més interessants, Skyfall, la tercera pel·lícula de Daniel Craig en la pell del personatge. Darrera la càmera trobem Sam Mendes que aporta una visió diferent del personatge i propera a treballs presentats darrerament, com la saga Bourne o la darrera pel·lícula de Batman de Christopher Nolan.

A Skyfall, Bond i el MI6 s’enfronten a l’enemic més perillós que s’hagin enfrontat mai perquè coneix tots els secrets de l’organització i té un particular interès en la cap de l’agència, M. Bond haurà d’esbrinar quin és l’origen de les amenaces que està patint M per poder evitar que aquest misteriós personatge acabi amb tota la intel·ligència britànica.

L’argument de Skyfall plantejat en poques línies no és gens original; es tracta del típic enfrontament amb una persona del passat que coneix com funciona el MI6 i que sent un odi extrem vers M. Però aquest argument tan típic és aprofitat per Sam Mendes i els escriptors Neal Purvis, Robert Wade i John Logan per crear una de les històries de Bond més fosques i emocionals que s’han vist en les pantalles.

Skyfall

En aquesta ocasió el James Bond – Daniel Craig abandona el seu paper de superheroi capaç de fer-ho tot per mostrar-nos a un home cansat i amb les seves habilitats molt limitades. Aquest agent a mig gas ha de fer front a una crisi personal, propera i que l’afecta de manera important perquè representa el seu costat fosc, el que ell podria esdevenir si les coses es torcessin. I és aquest joc de llum i ombres una de les coses millor aprofitades de la pel·lícula, tant a nivell argument com visual. A nivell argumental, és un film menys glamurós, més sòrdid i menys trepidant; l’acció segueix sent l’eix al voltant del qual es construeix la història, però és una acció més propera, que dona preponderància al cos a cos en front de les grans persecucions i els jocs malabars de llums i color habituals. A nivell visual, la foscor domina la pantalla i el contrast entre llum i ombres retalla les figures en els millors enfrontaments de la història (com el que es protagonitza a Shanghai).

El Bond de Skyfall és un heroi crepuscular, vivint una aventura que recorda en certs detalls a El caballero oscuro: la leyenda renace de Nolan. Però també és un heroi present i que mostra una gran dedicació i amor per la gent que l’envolta: darrera queden la fredor, la perfecció, el no despentinar-se. James Bond reneix, es reinventa i es reivindica a mesura que passa el metratge deixant clar que la perfecció ja no és important, que el que importa és el compromís i la dedicació, un missatge que va molt amb els temps que estem vivint.

De Craig, Dench i Fiennes que encarnen la part més heroica de la pel·lícula ja podíem esperar unes bones interpretacions, al nivell del que demanen uns personatges arquetípics però que almenys en aquesta entrega de la saga gaudeixen d’un millor desenvolupament i definició. El gran misteri  de Skyfall era el tipus de dolent que faria Bardem i si cauria o no en l’error de resultar massa histriònic. Doncs cal dir que el treball de Bardem és fantàstic: construeix un enemic de còmic exagerat, una mica histriònic però que resulta creïble gràcies a la humanitat que li acaba donant l’actor. La seva aparició és un dels moments àlgids del film i durant la mitja hora següent és la veritable estrella, tot i que cap a la part final, Bond i M recuperen un merescut protagonisme.

Skyfall és una pel·lícula emocionant i elegant, amb un desenvolupament àgil i intens. Ens ofereix una perspectiva lleugerament diferent de la saga Bond, que s’allunya dels focs d’artifici i s’apropa al desenvolupament d’uns personatges que durant massa temps han estat de cartró pedra. No us quedareu, no obstant, sense acció, extremadament ben rodada i visualment preciosa. Bones interpretacions, uns títols de crèdit espectaculars i una cançó d’Adele completen l’últim títol de la saga, una reivindicació del potencial del personatge i de la seva adaptació als temps que vivim.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies