"El índice del miedo", de Robert Harris
6Valoració

En els turbulents temps que estem vivint, en què la crisis financera ha afectat a la realitat diària de milions de persones, la literatura també té alguna cosa a dir. Hi ha molts llibres que es dediquen al tema des d’un punt de vista divulgatiu, narrant els secrets per fer-se ric jugant a la borsa, explicant les raons de la crisi mundial o criticant l’actual sistema. Robert Harris s’aproxima a aquesta realitat a través d’un thriller que toca diferents temes però que centra gran part del seu discurs en la feblesa dels mercats.

El seu nom és desconegut per al gran públic, però en els cercles reduïts dels grans milionaris, el doctor Alex Hoffmann és una llegenda. El científic ha creat un software revolucionari que li permet predir els moviments dels mercats financers, controlant milers de variables i aprenent a mesura que va executant accions. Però l’atac que patirà Hoffmann a casa seva marcaran l’inici de les pitjors vint-i-quatre hores de la seva vida.

Robert Harris construeix un thriller de manual, que té com a novetat l’ambientació en el món de les grans finances. Però l’autor no se centra només en el thriller financer sinó que també hi ha una part important de novel·la d’especulació científica, al voltant de la construcció de vida artificial i del control que l’home pot fer sobre aquestes creacions. En tota l’obra està present un cert to de denuncia: l’autor ens parla dels moviments de les grans fortunes, de la manera legal, però gens ètica, de fer diners que tenen moltes organitzacions, de la preocupació constant per la rendibilitat… La denuncia no és el principal objectiu de l’obra però és una demostració de les idees habituals en el món actual i en la forma de fer diners.

Harris empra una gran quantitat de llenguatge tècnic, que intenta explicar però que a vegades resulta una mica confús, a menys que un interrompi la lectura i faci una cerca a Google per acabar d’aclarir-se. S’hauria agraït un glossari de termes o una explicació més precisa d’alguns dels conceptes presentats, perquè la novel·la pot acabar esdevenint una mica feixuga.

La progressió de la novel·la és força correcta, tot i que una mica desequilibrada. La situació es planteja més lentament del que seria esperable tenint en compte que el llibre no és massa llarg. Això implica que a la part final l’acció es precipita i es resol massa ràpidament deixant en el lector amb una sensació agredolça: o falten pàgines o l’autor s’ha quedat sense idees per arrodonir una creació que al principi s’endevinava més interessant. Els personatges són bàsicament estereotips, amb un arc de transformació clar però no massa original i que en el cas d’Àlex Hoffmann és una mica ràpid i increïble.

El índice del miedo és una proposta interessant, que des de la perspectiva d’un thriller, similar a molts dels que trobem a les llibreries, s’aproxima al món de les finances per col·locar-nos en una situació gairebé apocalíptica. És una novel·la que va de més a menys, que entreté i es llegeix ràpid però que no aprofita tots els elements dels que disposa per proporcionar-nos un producte amb més contingut.


Editorial: Grijalbo
ISBN: 9788425348495
Pàgines: 336 pàgines
Preu: 21,90€

Robert Harris va néixer en el Regne Unit en 1957. Graduat per la Universitat de Cambridge, ha estat reporter de la BBC, redactor cap de la secció de política per al diari The Observer i columnista en el Sunday Times i The Daily Telegraph. És autor de diversos èxits, entre els quals destaquen Patria, Enigma, El hijo de Stalin, Pompeya, El poder en la sombra (que Roman Polanki va adaptar en la pel·lícula El escritor) i els dos primers lliuraments d'una trilogia sobre els últims anys de la República romana: Imperium i Conspiración.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X