"La vall de la matança" de Josep Masanés
6Valoració

Amb una prosa acurada, amb un vocabulari ric, on les frases fetes volen de pàgina a pàgina, i amb un llenguatge molt acurat, en Josep Masanés ens introdueix en un període de dolor, lluita i supervivència. Una obra que gaudeix de referencies a l’art, a la literatura clàssica i a personatges històrics que ens mostren pensaments profunds dels protagonistes i generen un aire llibertat de pensament en una època de llibertats lligades.

“La vall de la matança” ens trasllada a una època on els republicans lluitaven amb totes les seves forces per mantenir les terres catalanes lliures dels feixistes. La novel•la comença amb la posada en escena de diversos fragments de vida de diferents personatges i situacions, on es reflexa tant la vida dels militars d’un i d’altre bàndol, com la del poble assetjat, mostrant una vidriera plena de llums i ombres, un mosaic d’històries que s’aniran entrellaçant fins atrapar al lector dins les tropes del Capità Creus.

En una novel·la clarament influenciada per la poètica de Cormac McCarthy, les tropes del capità Creus i el sotstinent Ciurana ataquen les posicions franquistes defensades pel temible comandant Marín. Malgrat la victòria en aquest assalt, els exèrcits republicans no deixen de retrocedir. Creus i Ciurana seran cridats per l’Estat Major i se’ls hi encomanarà una difícil missió. En el compliment d’aquesta coneixerem Ulldevidre, Reimann, l’inoblidable Homs i la resta d’homes escollits per a l’expedició. Sense oblidar tots aquells que s’aniran afegint al seu grup com la Maria Cremades, l’Antoni i en Lluis Mora, la Francesca o la Josefina.

Uns personatges que enriqueixen la historia, que ens mostren homes i dones armats amb fusells i amb les seves ànimes desarmades, amb dubtes i dolor, un dolor físic per les ferides de la guerra com les de l’esperit en la separació que pateixen deixant a la família enrere o, fins i tot, tenint part d’aquesta en el bàndol contrari. Com un home és pot enfrontar en el camp de batalla a un germà, a un pare?. Uns personatges que mostren reflexions molt profundes sobre la vida i la mort.

"La vall de la matança" Josep Masanés

Coneixerem les seves temences, els seus anhels i els seus amors. També els seus enemics, personificats en la diabòlica figura del comandant Marín. Una història de la Guerra Civil espanyola com mai abans no te l’havien contat.

Les descripcions acompanyen al lector donant un marc visual molt precís, deixant a la imaginació un retrat en un mar de sensacions: el fred de la neu, el record perdut, l’amic retrobat, el regust metàl·lic de la sang, el soroll dels bombardejos, l’ànsia de sobreviure, el somni d’un futur incert, un amor per descobrir, l’ànsia de venjança i la doblegació de l’ànima per sobreviure.

Però el toc de gràcia és el que dóna la traïció, que no penso desvetllar al traïdor, en la presentació d’aquest per l’autor, en trobar el moment exacte per desvetllar-lo al lector i aconseguir que la visió sobre el personatge canviï 360º.

Molt recomanable pels amants de la història, per conèixer un capítol fosc de la nostra historia i per rendir homenatge als homes i dones que van lluitar per defensar els seus ideals.


Editorial: Cossetània
ISBN: `9788415456476
Pàgines: 160
Preu: 13,50 €

Josep Masanés va néixer a Barcelona, és Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. Guanyador de diversos premis de narrativa curta, ha publicat contes en premsa i obres col·lectives. Actualment resideix a Menorca. “La vall de la matança” és la seva primera novel·la.

Una resposta

  1. marta

    Suposo que no hauria de comentar res perquè encara m’estic llegint la novel.la. Amb tot, tots els comentaris que llegeixo em fan pensar que no estem llegint la mateixa obra i que jo, amb els comentaristes, només en comparteixo la tapa. El que em sembla per ara, es un retaule escabrós, d’escenes altament estripades, en què es descriu la violència perpetrada per tothom, amb cap espai per a la reflexió -no cal dir ideològica, perquè aquesta no sembla la intenció de l’autor, que això sí, sembla tenir una retirada per l’escatologia. Una gran orgia de sang, amb escenes totalment gratuïtes. Estic sorpresa que això es vengui com a novel.la per conèixer la guerra espanyola. Espero poder passar de les primeres pàgines per reconèixer alguna cosa del que diuen els comentaristes. Per ara, em sembla simplement una excusa per escriure una novel.la gore.

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X