"La mujer es una isla" d'Auður Ava Olafsdottir
7Valoració

Una novel·la entranyable, captivadora i molt profunda. Una metàfora de la vida, de com les coses canvien i ens canvien. Amb el títol: “La mujer es una isla”, l’autora juga amb la metàfora del recorregut per la vida d’una manera brillant i magistral que entendreix al cor més dur i fa treballar al cervell més oxidat.

La protagonista d’aquesta petita gran història és una dona de trenta-tres anys a la que el seu marit li acaba de demanar el divorci. Decidida a donar un gir radical en la seva vida, i després de la profecia d’una mèdium que li assegura que en una distància de 300 quilòmetres guanyarà la loteria i coneixerà tres homes -un dels quals serà l’amor de la seva vida-, emprèn un viatge seguint la ruta que envolta Islàndia. No anirà sola: Tumi, el fill d’una amiga en dificultats, dos ninots de peluix, i una caixa de llibres i de cd’s l’acompanyaran en el camí.

El viatge que emprenen ens mostra amb gran detall i amb unes descripcions molt acurades tant els paisatges freds d’una Islàndia en ple mes de novembre com el caràcter de les persones que hi viuen. Partirem des de la ciutat fins a un petit poble, patirem el fred i els udols del vent, les pluges constants i els desbordaments dels rius, però també sentirem el caliu d’una sopa lleugera i l’amistat d’antics desconeguts.

Ella és Islàndia i Islàndia és ella, a mesura que el seu viatge avança ella madura, li canvien les prioritats, comença a veure les coses des d’una altre perspectiva de la mateixa manera que els diversos paisatges van saludant a mesura que el cotxe avança per la carretera.

En paraules de John Donne (1572-1631): “cap home és una illa”, però quan un mateix ha de fer introspecció necessita ser una illa per més tard obrir-se al món. Ens hem de conèixer a nosaltres mateixos per poder oferir quelcom als demés. És per això que trobo l’obra d’Auður tan especial. Enreda a la seva protagonista en unes vacances d’estiu fora de temps obligant-la a aprendre coses noves i en el fons la humanitza fins a les entranyes.

Els personatges són molt humans. Un exmarit que no s’aclara ni ell, una mare sempre preocupada, una amiga que mai no jutja, uns veïns xafarders i en Tumi, un nen de quatre anys que desperta tendresa i admiració. Un nen que en certs moments sembla un adult o fins i tot un vell i que veu el món des d’una perspectiva única, rere unes ulleres enormes i uns audiòfons antics. Amb ells aprendrem que hi ha moltes maneres de comunicar-se i com val la pena obrir-se als demés i confiar.

A la novel·la en Tumi no deixa de ser el copilot de la nostra protagonista, però arriba un moment que el tàndem que formen tots dos és tan perfecte que el lector no concebrà la idea de l’un sense l’altre.

Una obra que no hauria de faltar a cap casa ni a cap biblioteca, un bri de llum entre núvols i tempestes, una familiaritat que travessa els fulls i s’instal·la en el lector.


Editorial: Alfaguara
ISBN: 9788420403199
Pàgines: 304
Preu: 18,50€ (E-book: 9,99€)

Auður Ava Olafsdottir (Reykjavík, 1958) és autora de diverses obres entre les quals destaquen Upphækkuð Jörð (Terra aixecada), “La mujer es una isla”, amb la qual va obtenir el Premi de Literatura de la ciutat de Reykjavík i va ser nominada al Premi Menningarverðlaun DV de literatura, i “Rosa candida” (Alfaguara, 2011), que va rebre el Premi Fjöruverðlaun per «l'atractiu de les seves múltiples capes de significat i la seva creació d'un nou paradigma masculí», el Premi Menningarverðlaun DV de literatura, el Prix des Amis du Scribe, el Premi Page des Libraires, el Premi dels Llibreters del Quebec a la millor novel·la estrangera, el Prix du Roman Venu d'Ailleurs, i va ser finalista del Premi Fémina étranger, del Premi de Literatura del Consell Nòrdic, del Gran Premi de les lectores de Elle, del Premi de la revista Lire i del Premi FNAC de França. Rosa candidats significar un gran èxit de crítica i de vendes tant al seu país com en tots aquells on va ser publicada.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies