¡Atraco!
7Valoració

A mitjans dels anys cinquanta un directe col·laborador del recentment enderrocat General Perón decideix empenyorar les joies de la difunta Eva Perón a una joieria madrilenya, per tal d’obtenir la liquidesa necessària per l’exili del general a Espanya. L’inesperat encapritxament de la dona de Franco amb les joies provoca la gestació d’un rocambolesc pla per aconseguir retindre-les: atracar la joieria.

El director català Eduard Cortés estrena la seva nova pel·lícula, presentada fora de concurs oficial al recent festival de Sant Sebastià i acompanyada d’un gran èxit a Argentina. La historia està exquisidament ambientada a la capital espanyola, però també puntualment a Panamà. Parteix de fets reals al voltant d’aquest atracament perpetrat en una de les joieries que durant l’època “assaltava” a la seva manera Doña Carmen Polo de Franco. Fets que no van ser aclarits i que en aquest cas son reinterpretats molt lliurement.

El primer que crida molt positivament l’atenció tot just iniciar el seu visionat és l’extrema cura que s’ha avocat en la seva producció. Un envejable detall en totes les seves facetes artístiques, des del vestuari, la música, una impecable direcció d’art i, especialment, un gran càsting, ens conviden a relaxar-nos i disfrutar del que està per arribar.

Atraco Eduard Cortés

El que se’ns ofereix és una elegant combinació de gèneres hàbilment presentats. No confonguem amb barreja  de generes, recurs ja utilitzat en els darrers anys per pel·lícules amb marcat accent d’autor, que desemboquen en productes sovint inclassificables. El cas que ens ocupa beu dels vells canons de generes purs com la comèdia, el thriller o el drama, i la seva singularitat radica en que no els sacseja, sino que els utilitza en un ordre ben calculat per gestionar les nostres emocions. Els girs que el guió provoca en la historia son també girs en la relació de l’obra amb l’espectador.

Per poder escometre un repte com l’esmentat són necessaris varis recursos que el director manega amb èxit. A més del mencionat bon us dels elements artístics, val a destacar una superficial però equilibrada combinació dels tòpics al voltant dels sentiments de ciutadans de dos països com Espanya i Argentina durant la citada època.

Menció apart mereix la feina de dos consagrats actors argentins que encarnen dos dels principals personatges. D’una banda Guillermo Francella, inoblidable secundari a l’oscaritzada “El secreto de sus ojos” (2009), i molt conegut al seu país com a actor de comèdia. Aquí ens ofereix una interpretació molt més rica, incorporant matisos dels tres generes mencionats. Davant un paper que li reserva moments força diversos, sap estar en tot moment a l’alçada, sense accentuar mai de més on altres ho haurien fet. D’altra banda, però amb un paper dins la història molt menys extens i flexible, trobem un excel·lent Daniel Fanego. El seu és un dels casos on es pot comprovar que l’experiència és un grau. En les seves escenes és amo i senyor de la pantalla.

Atraco Eduard Cortés

Un aspecte en el que el film no acaba de ser plenament rodó és la construcció d’algunes relacions. La parella formada pels personatges d’ Amaia Salamanca i Nicolas Cabré en cap moment funciona a l’alçada del conjunt. Podríem dir inclús que la mancança d’una millor construcció i desenvolupament, tractat amb una sabuda però exagerada superficialitat, resta enters a la pel·lícula. Diferent és el cas de la parella de policies, encarnada per Jordi Martinez (irreconeixible Kubala de la sèrie de TV3) i Oscar Jaenada. L’encertada estructura del guió els hi reserva un metratge tan escarit que ens deixa amb la sensació d’haver pogut ser un altre punt destacat en cas d’haver-se pogut expandir.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X