2 de 1 a l'especial Sèries USA 2012-13

Per una banda un detectiu amb problemes d’addicció que actua com assessor de la policia i, per l’altra, una doctora sense llicència que vigila que no torni a recaure. Tots dos formen una estranya parella investigadora resolent, capítol a capítol, crims a NY. Us sona a procedimental com “The Mentalist” o “Castle”? Sí, potser sí, però i si el detectiu es diu Sherlock i la seva vigilant doctora té el cognom Watson? La CBS ja té el seu Holmes particular, i es diu “Elementary”.

Sherlock Holmes està de moda. Tothom vol la seva versió. Vam tenir la versió mèdica de “House”. Tenim el Sherlock d’acció cinematogràfica de Guy Ritchie i adorem el Sherlock modern de la BBC. Un bon dia la cadena CBS va decidir que ells també volien un de seu. Potser un no tant anglès, igual però diferent i adaptat als gustos del públic nord-americà. Dit i fet, així va néixer “Elementary”, la seva pròpia sèrie basada en el conegut personatge de Sir Arthur Conan Doyle. Una sèrie que ha estat creada per Robert Doherty, amb un pilot signat Michael Cuesta, creador dels pilots de ‘Dexter‘ i ‘Homeland‘ -que no és poc-. “Elementary” és, segons la CBS, una posada al dia de les aventures del famós detectiu, amb un canvi d’escenari substancial, Holmes deixa enrere la seva estimada Londres i es trasllada a Manhattan.

Recordem que Sherlock Holmes és un personatge de domini públic, per tant no subjecte a drets d’autor al Regne Unit des de 2000. En els Estats Units, les obres anteriors a 1923 també són de domini públic; o sigui, totes les històries excepte algunes de les dotze que componen l’antologia “The Case-Book of Sherlock Holmes”. Conclusió: adaptar Sherlock Holmes resulta força bé de preu.

Des de les primeres notícies sobre la sèrie “Elementary” ha generat molts comentaris, sobretot per les seves similituds amb el Sherlock d’Steven MoffatMark Gatiss -sèrie de culte per molts-, en aquest modernitzar al personatge de Sir Arthur Conan Doyle situant-lo l’època actual. El mateix Moffat ha mostrat públicament el seu descontent:

No és una versió de la nostra sèrie. Simplement ells van i decideixen fer-ne una tan bon punt nosaltres els hi vam dir que no a la seva intenció d’adaptar la nostra versió. Llavors, com creus que em sento referent a això?. Irritat està clar.”

Està clar, irritat. Però “Elementary” no és només un Sherlock situat en l’època actual, perquè per això sol seria innecessari existint “Sherlock”. A “Elementary” també hi ha el trasllat de Sherlock de Londres a NY, perquè sembla que el que no passa al seu país no els agrada tant i sobretot, el canvi de sexe que ha patit el mític Doctor Watson, un fet també molt comentat i criticat. Si volien que es veies com un fet innovador i transgressor, dir als senyor de la CBS que se’l veu el plumero. Sabem el que volen, volen aquesta famosa tensió sexual no resolta que manté a molts espectadors enganxats a les sèries fins que es resol i perden interès.

Elementary CBS

L’actor britànic Jonny Lee Miller encarna a Sherlock i el seu fidel company Watson canviat de sexe, Lucy Liu és la doctora Joan Watson. Aidan Quinn és el capità Toby Gregson, un policia que va tractar amb Holmes en el passat a Londres, i que ara requereix dels seus serveis per a resoldre els casos enrevessats que sorgeixen a la ciutat que mai dorm. A “Elementary” Holmes és un addicte que es trasllada a Nova York després d’assistir a un centre de rehabilitació (i també s’insinua que una dona té part de culpa de la seva fugida de Londres); viu en Brooklyn sota la supervisió d’algú sobri i estable contractat pel seu acabalat pare, la doctora Joan Watson. Aquesta dona en el seu moment va ser una cirurgiana de gran èxit i prestigi però va perdre a una pacient i també la seva llicència tres anys abans de creuar-se amb Sherlock.

Respecte a la solvència dels actors poc a dir en contra. Jonny Lee Miller és recordat per la seva participació en “Trainspotting”, per ser el protagonista de la sèrie “Eli Stone” i per la seva aparició en la cinquena temporada de “Dexter“. Lucy Liu per la seva banda ha aparegut en diverses sèries de televisió com “Ally McBeal“, “Southland” o “Dirty Sexy Money“, a més va ser una de les protagonistes femenines d’“Els angels de Charlie”.

Elementary CBS

Obviant els noms propis dels personatges protagonistes queda clar quina mena de sèrie és aquest “Elementary”: un procedimental detectivesc com ho són sèries d’èxit com “The Mentalist” o “Castle”. Que aquestes sèries es mantinguin en emissió temporada a temporada depèn en gran mesura del carisma del seu personatge protagonista i de la química que tenen amb la resta de repartiment. Amb casos que es tanquen capítol a capítol i una trama de temporada que l’unifica en global, “Elementary”, vistos els dos capítols emesos fins ara, no destaca especialment en res. Comparada amb qualsevol altre dels procedimentals ja consolidats tampoc té cap tret que la faci sobresortir. Miller construeix un personatge histriònic i sobreactuat, que parla ràpid com una mala cosa i es comporta com un dement antisocial (encara que accepta el sexe com una manera de desfogar-se). És un personatge contradictori des del punt de vista de l’espectador, ja que pot caure simpàtic però també és fàcilment repulsiu. Respecte a Lucy Liu el seu personatge es mou entre la veu de la consciència i el company catalitzador de la mica d’humanitat existent en aquest Sherlock. La suposada tensió sexual queda palesa només començar la sèrie, però s’agraeix que no sigui una cosa massa present ni excessiva quan avança la trama, al menys en aquests primers capítols. Respecte als primers casos, doncs s’ho podrien haver treballat una mica més la veritat perquè són força normals i amb unes resolucions poc espectaculars, amb alguna cosa agafada amb els pèls, això si parlant d’una sèrie normal. Aquest fet s’accentua si pensem que, en teoria, aquell home és el gran Sherlock Holmes.

Com a nou pas de rosca en les adaptacions de Sherlock Holmes les comparacions encara són més odioses. Segurament més d’un dels fans de la sèrie de la BBC protagonitzada per Benedict Cumberbatch i Martin Freeman farien escriure 1000 vegades als responsable de la CBS la frase “no prendré el nom de Sherlock Holmes en va”. Si vols veure un Holmes en l’època actual, que utilitza les noves tecnologies, modernitzat i diferent al clàssic no hi ha dubte, ja hi ha el “Sherlock” de la BBC. Si pensem en què, a més, en algun moment o altre hauria de sorgir el famós Moriarty, ens posem a recordar l’enorme malvat que han creat a la sèrie de la BBC i no sabem pas com se’n sortirà la CBS.

Elementary CBS

Amb tot el nou Sherlock Holmes amb Jonny Lee Miller i Lucy Liu es va estrenar amb bones dades d’audiència per sobre dels 13 milions i el que és més important, millorant els demogràfics que una hora abans havia fet l’estrena de la segona temporada de ‘Person of Interest’ (3,1 contra 2,9).

A nivell de crítiques, Metacritic mostra que no ha estat tant desastre com els comentaris presagiaven. Els professionals deixen la sèrie en un més que digne notable (73), una nota que curiosament es rebaixa quan voten els usuaris que deixen la sèrie amb una nota més ajustada, un 60.

En resum la meva recomanació és que si us voleu mirar una sèrie que adapti de manera diferent al personatge de Sir Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes i al seu inseparable Watson, no us mireu “Elementary” tenint al “Sherlock” de la BBC al vostre abast. És un pecat que ho feu, creieu-me. Com a procedimental, independentment de si són Sherlock o Watson o qualsevol altre els cognoms dels protagonistes, potser no us va malament si li doneu una oportunitat a l’estrambòtic personatge de Jonny Lee Miller i la química que s’estableix amb la seva doctora guardiana, Lucy Liu, qui sap.ELEMENTARY

Creador: Rob Doherty
Guió: Rob Doherty (Basat en els textos de Sir Arthur Conan Doyle)
Director:Michael Cuesta
Intèrprets: Jonny Lee Miller, Lucy Liu, Jon Michael Hill i Aidan Quinn
Música: Sean Callery
Durada dels capítols:45 minuts
Data d'estrena: 27de setembre de 2012
Emissió:Dijous a la CBS

Web oficial


Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies