Penúltim dia de Festival i un matí bastant correcte. No tot ha estat bé però tant “El bosc” com “Seven Psychopaths” són films de gran qualitat i alguns segments de “The ABCs of death” són el suficientment imaginatius com per justificar el seu visionat.

EL BOSC

Óscar Aibar retorna amb una adaptació d’un relat d’Albert Sánchez Piñol ambientat a la Guerra Civil però amb un important transfons de ciència-ficció. Quan esclata la guerra civil, les milícies anarquistes aconsegueixen el poder al Baix Aragó. Al Matarranya en Ramon i la seva dona Dora amaguen un secret ancestral: unes llums misterioses que apareixen prop del bosc que envolta el seu mas. Segons la tradició familiar, són la porta a un altre món del qual no torna ningú. Un anarquista enamorat de la Dora intenta carregar-se en Ramon, que es veu obligat a entrar en les llums i desaparèixer.

El mateix Sánchez Piñol és l’autor del guió d’aquest film i juntament amb la direcció d’Aibar aconsegueixen fer una pel·lícula interessant i molt entretinguda que dibuixa un relat lleugerament diferent de la guerra civil. L’element de ciència-ficció, tot i ser realment estrany, funciona a la perfecció en les diferents fases del film, fins i tot quan es fa més explícit i ajuda a complementar una història que podria funcionar per ella mateixa però que s’acaba enriquint amb la interacció de gèneres. Els actors estan molt bé, especialment Maria Molins i Àlex Brendemühl que donen vida al matrimoni protagonista. Tot s’uneix per a fer d’El Bosc el títol espanyol més destacat del Festival (amb el permís de Lo Imposible).

SEVEN PSYCHOPATHS

L’última pel·lícula Martin McDonagh ha omplert la totalitat de les butaques de l’Auditori. Aquesta comèdia negra i gamberra ens presenta a en Marty, un guionista que està passant per un bloqueig i no és capaç de posar-se a escriure un guió que ja té data d’entrega. En el seu cap hi ha una molt bona idea per un ambiciós projecte que vol convertir en la reflexió definitiva sobre l’amor i la pau mundial. El principal problema és que no sap com començar i el seu millor amic, actor en hores baixes i delinqüent ocasional, s’oferirà a ajudar-lo.

McDonagh és l’autor d’un guió molt intel·ligent amb uns diàlegs brillantíssims que fan avançar la història amb un ritme bastant acceptable. Una de les coses més difícils que fa el director és passar de la comèdia esbojarrada al dramatisme o a l’acció intenses, de manera molt natural i coherent amb el desenvolupament de l’acció. Els personatges principals són carismàtics i estan ben desenvolupats i al final tot funciona a la perfecció, com un precís mecanisme de rellotgeria. El repartiment està molt bé, es noten molt a gust donant vida a les línies escrites per McDonagh i destacaríem a Christopher Walken, que construeix un personatge excepcional, amb una gran història i una visió de la vida particularment lúcida. L’única petita pega que li puc posar és que es pot fer una mica llarga, problema que no dificulta en gran mesura el fet de gaudir amb aquesta singular proposta.

THE ABCs OF DEATH

Dues coses tenia clares abans d’entrar a veure aquesta producció: la primera és que la idea tenia molt potencial, la segona, que era molt difícil d’executar. Fer una antologia de curts (26, un per cada lletra de l’abecedari) amb directors diferents i tots al voltant de la mort és una idea excel·lent però ajuntar tantes visions diferents implica moltes dificultats.

The ABCs of Death és un projecte fallit, que no arriba a assolir tot el seu potencial. Tot i que hi ha algunes històries bones (un parell d’animades, el segment d’Adam Windgard i el de Ben Wheatley entre elles), hi ha moltes altres que són molt fluixes, no tenen una idea molt clara de com encarar la història o semblen conceptes que han estat pensats en un minut. Particularment decebedor és el segment de Nacho Vigalondo, que no arriba al que tots esperaríem d’aquest director. Comentar-les una per una seria excessiu; només resta dir que el projecte en global no arriba als mínims que se li haurien de demanar i es queda en curiositat amb interés només pels fans del gènere.

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies