Dies de vi i roses
7Valoració

Dies de vi i roses és presenta al Teatre del Raval fins el 26 d’octubre, per parlar-nos de la parella, de les relacions, dels somnis i, sobretot, d’allò que pot trencar tot el que més estimem, l’alcohol.

El text de l’obra és una adaptació per a dos personatges que ha fet el nordirlandès Owen McCafferty del text original de J.P.Miller, en què estava basada la pel·lícula de Blake Edwards de l’any 1962, on els protagonistes eren Jack Lemmon i Lee Remick.

En aquesta ocasió ens trobem a l’aeroport de Belfast, on els nostres protagonistes es coneixen. Donal (Xavier Ripoll) persegueix el somni de la gran ciutat, anhelant la llibertat i l’anonimat que la seva ciutat li nega. Ella, Mona (Sílvia Escuder) fuig d’una família catòlica i repressiva que impedeix que descobreixi qui és en realitat.

Des que es coneixen a l’aeroport comencen a compartir somnis i il·lusions, i marxen junts a Londres amb el propòsit de viure’ls plegats. L’alcohol és present ja a la vida de Donal, i, poc a poc, anirà arrossegant també Mona en una espiral autodestructiva que s’anirà amplificant a mesura que l’obra avança.

Lluís Burset dirigeix una obra on els actors estan esplèndids. Una de les coses que més m’ha agradat i que no em sembla pas tan fàcil d’aconseguir a primera vista, és que vivim l’evolució de la relació des del moment en què es coneixen fins al preu final que han de pagar en tan sols una hora i mitja i, malgrat això, ens és totalment creïble. Vivim l’evolució amb una complicitat absoluta, observant com a testimonis privilegiats com tot se’n pot anar en orris malgrat l’amor i els esforços. Veiem com un personatge arrossega a l’altre, com aquest pren el testimoni i es converteix en l’impulsor principal, com un comença a sortir-se’n i l’altre no pot, com afecten els fills, la feina, les convencions socials, la compassió… Com res no sembla ser suficient quan ets a l’infern.

Dies de vi i roses Teatre del Raval

Sílvia Escuder i Xavier Ripoll fan una feina magnífica, amb un text no gens fàcil i amb una escenografia mínima. Fer d’alcohòlic i no caure en les interpretacions tòpiques i exagerades té molt de mèrit, i els dos actors ho superen amb escreix. L’única nota negativa és que de vegades, especialment en el cas d’Escuder, la intensitat de la interpretació fa que baixi una mica massa el volum de la seva veu i que sigui complicat sentir-la i entendre-la adequadament. La senzilla escenografia que simbolitza una gàbia on estan atrapats els personatges dificulta a vegades la visió de l’espectador. Estaria bé que els barrots es desplacessin una mica de l’espai central, tot just per no tapar la cara dels actors en determinats moments.

En els moments de canvi de situació dels personatges, on passen anys i canvien d’una situació vivencial a una altra, una banda sonora de marcat caire britànic ens acompanya, creant un clima molt interessant.

En definitiva, una obra molt recomanable, amb molt bones actuacions. Un drama que ens angoixa però no ens ofega, ja que, malgrat que no acaba bé, sabem i entenem perfectament que no pot  ser d’una altra manera. Els personatges ens aconseguit portar amb ells de la mà en el viatge, en el camí de les seves vides, de tal manera que ens han fet còmplices veritablement de la història.


Es pot veure a: Teatre del Raval
Text: J.P.Miller (versió de Owen Mc Cafferty)
Intèrprets: Xavier Ripoll i Sílvia Escuder.

Una resposta

  1. Glòria

    Em van parlar d’aquesta obra l’any passat els qui l’havien vist a Girona, i vull aprofitar aquesta segona oportunitat per gaudir-la. Ja tinc l’entrada, amb una mica de rebaixa gràcies al 25% de descompte al teatre del raval que tinc amb la vanguardia. Espero que auqest drama em faci vibrar com a tots vosaltres!

    Respon

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies
X