"Caída y auge de Reginald Perrin", de David Nobbs
9Valoració

Es diu que la rutina és el nostre pitjor enemic. Genera insatisfacció, la benzina que en cremar-se és la font de més insatisfacció i infelicitat. Aquest és el gran mal de Reginald (o Reggie) Perrin, el personatge creat per David Nobbs i que va ser portat a la televisió per la BBC a finals dels anys 70.

Reginald Perrin és un home gris, un home normal. Executiu de comptes, més de quaranta, amb dona i fills –independitzats però a estones dependents-, Reginald té una vida estable i poc emocionant. Perrin li veu continus problemes a la seva existència quotidiana: una relació poc fogosa amb la seva dona, uns companys de feina estúpids i plens de contradiccions, uns fills que malviuen (en opinió seva, és clar). Per això posa en marxa un pla mestre: simular el seu propi suïcidi i desaparèixer per buscar una nova existència.

Nobbs  explora una de les contradiccions més grans de la nostra societat: el fet de tenir-ho tot i mai estar satisfets, la contínua cerca de la pastanaga que ens donarà la felicitat eterna. L’home de finals del segle XX i de començaments del segle XXI es debat entre la necessitat d’una estabilitat i l’impuls de trobar noves experiències que renovin una mica l’alè vital necessari per avançar pel nostre dia a dia. És una reflexió habitual en moltes novel·les i textos d’autoajuda però Nobbs l’aborda des de la perspectiva de la comèdia d’arrel profundament britànica, plena de sarcasme i d’exaltació del ridícul.

La vida de Reginald Perrin és perfectament normal a ulls de qualsevol, però ell s’entesta en veure tots els defectes possibles. Busca problemes amb la seva dona i fins i tot fantasieja amb la idea de tenir una amant; odia profundament la majoria de companys de feina i en particular al seu cap; no entén els seus fills i creu que el seu gendre és completament estúpid. Perrin observa el món a través d’un mirall deformat, ple de cansament i de rutina, ple d’insatisfacció. I decideix plantejar-se una petita (gran) aventura: deixar la seva vida i convertir-se en quelcom diferent, que no el deixarà tan satisfet com ell hauria pensat. Són tan grans les expectatives que la realitat ho té realment difícil per complir-les.

Aquest reflex de la nostra societat és narrat per David Nobbs de manera còmica, amb l’ús de situacions hilarants i poc convencionals que van mostrant-nos el món de Reginald Perrin i l’efecte continu de desgast que pateix. Nobbs té un estil sobri, de narrativa eficient i paraules mesurades, que no busca el riure fàcil però sí el somriure còmplice. I el troba, pàgina rere pàgina, a mesura que porta al protagonista en una carrera sense fi, de la que podem sentir-nos perfectament protagonistes.

Caída y auge de Reginald Perrin és una novel·la molt divertida, que funciona com a comèdia per passar l’estona i com a reflexió del món i del temps en el que vivim i hem viscut, tot i que ara mateix els moments siguin de canvi i les necessitats estiguin en profunda evolució. Una petita joia de l’humor britànic.


Editorial: Impedimenta
ISBN: 978-84-15578-16-1
Pàgines: 368 pàgines
Preu: 22,75 €

David Nobbs va néixer al comtat anglès de Kent al març de 1935. Malgrat ser fill i nét de professors, mai en la vida va pensar a dedicar-se a l'ensenyament. Després de fer el servei militar en el cos de ferroviaris, va estudiar Llengües Clàssiques a Cambridge i va començar a escriure. Li va sortir al pas l'oportunitat de treballar en un petit periòdic de Sheffield, on va començar una vacil·lant carrera com a reporter. El propi autor afirmaria més tard que va ser probablement el periodista més pèssim de la història d'Anglaterra. En 1965, quan va veure la llum la seva primera novel·la, "The Itinerant Lodger", el Daily Telegraph va dir literalment d'ella que "presumiblement, es tractava d'una història graciosa". L'èxit, no obstant això, li arribaria en 1975 amb la publicació de "Caída y auge de Reginald Perrin", que coneixeria una seqüela en "The Return of Reginald Perrin" (1977) i en "The Better World of Reginald Perrin" (1978).

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies