Doc Savage: El hombre de bronze
8Valoració

A la recerca de l’edat del bronze

Or pur; o millor dit, bronze pur. La editorial ecc publica un tom recopilatori amb les aventures de Doc Savage, una llegenda de la cultura popular nord-amerciana que combina el millor dels còmics de “l’edat del Bronze” i de la literatura pulp.

Ja que la cosa està tan malament, potser sigui millor viatjar al passat, no els sembla? Aturem-nos doncs per un moment en els anys trenta del segle XX; una època políticament foragitada però especialment imaginativa, prolífica en novel·les barates, tires còmiques i serials radiofònics fascinants dels més diversos gèneres, des del melodrama a la ciència-ficció. En aquella època, Lester Dent a.k.a. Kenneth Robeson, un lletraferit aspirant a empleat de banca comença a donar-li voltes a un grapat d’històries que combinen la ficció científica amb la novel·la d’aventures i els incipients relats de superherois. El resultat és “Doc Savage”, una reeixida sèrie de novel·les pulp protagonitzades per un superhome conegut com “l’home de bronze”, a causa del color de la seva pell; un cirurgià, inventor, explorador, atleta i fins i tot músic ocasional, dedicat a salvar el món i lluitar sempre contra el mal. El seu creador el va descriure encertadament com una combinació de Sherlock Holmes, Tarzan, Craig Kennedy (un oblidat científic-detectiu de les novel·les de quiosc de l’època), Abraham Lincoln i fins i tot Jesucrist. Com veuen, un personatge destinat a convertir-se en pura llegenda nord-americana.

"Doc Savage: El hombre de bronze" editat per ecc.

Passem ara als anys setanta; una època gloriosa pels còmics coneguda -casualitats de la vida- com l’Edat del Bronze (en realitat, es tracta més bé d’una nova edat d’or) del comic-book nord-americà. L’editor Roy Thomas, un devot del pulp (com ja va demostrar adaptant al còmic les novel·les de Conan de Robert E. Howard) dóna llum verda a la versió en vinyetes de l’incombustible Doc Savage. El primer intent dura tan sols uns vuit exemplars -cosa gens estranya donada la invasió de publicacions super-heroiques de l’època- però el resultat, per descomptat, està a l’altura del mite. El guionista Steve Englehart, responsable d’algunes fites del còmic dels setanta -des de “Doctor Strange” o “Master of Kung-Fu” al “Batman” dibuixat per Marshall Rogers- és l’encarregat d’adaptar les novel·les de Dent, ajudat pels dibuixos del gran Ross Andru i Rick Buckler, i per entintadors mítics com ara Tom Palmer o Jim Mooney.

"Doc Savage: El hombre de bronze" editat per ecc.

El resultat és un autèntic clàssic del còmic de super-herois que combina amb gràcia l’estètica dels trenta i els setanta en una esplèndida sèrie d’aventures que, quaranta anys després, es devoren amb el mateix plaer. Englehart li afegeix ironia a la infal·libilitat de Savage -la seva forma d’esmentar les famoses dues hores de gimnàstica diàries que l’han convertit en un home pràcticament indestructible és impagable- i actualitza amb llibertat i talent els modèlics relats originals de Dent, en els que el protagonista se les veu amb éssers reptilians, homes de plata, gegants monstruosos i fins i tot homes-llop. És per tot això que no haurien de perdre’s aquest tom recopilatori que ara ha editat ecc, amb el bon gust habitual; si em fan cas, amb Doc Savage viatjaran a la mítica dècada del bronze, i, de pas, als imaginatius temps del pulp. A més, la nova edició inclou un article d’Alfons Moliné que traça una interessant i complerta cronologia de les aparicions de Savage, i la reproducció de les portades originals, dibuixades per mestres com Jim Steranko o Gil Kane.


Editorial: ecc Ediciones
Pàgines: 168
Preu: 15,50 €.
Guió: Gardner F. Fox, Steve Englehart, Tony Isabella
Dibuix: Erine Chua, Frank Springer, Jack Abel, Jim Mooney, Rich Buckler, Ross Andru, Tom Palmer

Envía una resposta

La teva adreça de mail no es publicarà

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Ús de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies per tal d'oferir la millor experiència d'usuari. Si continues navegant estàs donant el teu consentiment a l'acceptació de les mencionades cookies i de la nostra política política de cookies, fes click a l'enllaç per més informació.

ACEPTAR
Aviso de cookies